Det pragmatiske kulturbegreb

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

I midten af februar 2013 kom Steakhouse Piet de Leeuw negativt i nyhederne. Restauranten er Amsterdams kendteste bøfhus, kendetegnet ved sin hyggelig stemning, der trækker på lokale traditioner for beværtning og bespisning, og sin generelt gode madkvalitet. Det viste sig imidlertid, at der ved stikprøvekontrol var fundet hestekød i restaurantens udskæringer (Het Parool, 2013). I første instans forsøgte indehaveren at tørre skylden af på leverandøren, en importør af argentinsk kød. Dette led måtte have begået en fejl. Importøren, der så sit renommé truet, var dog hurtigt ude med et forsvar. Man havde leveret kvalitetskød til restauranten i en årrække, og bøfhustets ordrer havde altid lydt på hestekød. Steakhouse Piet de Leeuw havde således altid fået sin ønskede vare. En række fakturaer var belæg for dette argument. Stillet overfor den kendsgerning måtte restaurantens indehaver, et barnebarn af grundlæggeren Piet de Leeuw, krybe til korset og indrømme, at bøfferne var og altid havde været hestekød. Som han efterfølgende forklarede, var restauranten i 1949 udsprunget af bedstefars hesteslageri (De Volkskrant, 2013). Ad åre var det blevet firmaets eneste aktivitet. Om end menukortet undervejs havde ændret sig, var madens basale ingrediens forblevet den samme. Som konsekvens af den negative omtale lovede indehaveren dog, at man fremover også vil have okse- og kalvekød på menuen, samt at man vil skilte utvetydigt med hvilke retter, der består af hestekød. Bøfhuset var blot en af de mange virksoheder, der blev ramt af hestekødsskandalen.
Original languageDanish
JournalGjallerhorn
Volume17
Pages (from-to)40-49
Number of pages9
ISSN1604-4894
Publication statusPublished - 2013

Cite this