Det Utzon(x)ske: Det handler om lyst!

Research output: Contribution to journalContribution to newspaper - Feature article

Abstract

Det Utzon(x)ske – Det handler om lyst!
Jeg er kommet til kort! Her før min enogfyrreårs fødselsdag er jeg blevet småsentimental og eftertænksom, men på sin vis også lidt modigere, end jeg havde troet. Derfor tør jeg nu indrømme det. Jeg savner Jørn Utzon!
Når jeg skriver, at jeg TØR indrømme det, er det selvfølgelig, fordi det strider mod mit arkitektoniske alter ego, LasseVegas, som har fulgt mig de seneste år. Et alter ego som i sin natur aldrig er sentimental eller eftertænksom. Og som, når Jørn Utzon ville tegne en smuk håndskitse, ville bygge en stor pink model af byen, eller når Utzon plæderede for at finde inspiration i naturen, ville drømme om at lære fra ”The Strip” i Las Vegas. Så i udgangspunktet er der store forskelle mellem LasseVegas og Utzon.

Og så alligevel. Det er nærliggende også for LasseVegas at savne Utzon. For “Det handler ikke om at turde. Det handler om at have lyst. ”Vi er og var drevet af lysten, Utzon, LasseVegas og jeg, sådan som Utzons citat siger. Det er her, det Utzon(x)ske findes, noget som vi bør lade os inspirere af, arkitekt eller ej. Og (x) skal jeg nok vende tilbage til!

Jørn Utzon var en mester i at forene bygningskunst med byggeteknik i poetiske og humane huse, fra simple boliger til vor tids største ikoniske bygningsværker. De særlige kendetegn ved hans tilgang til arkitekturen har kvaliteter ud over arkitekturens grænser. Han havde en evne til at finde kvaliteter i det lokale - uden at fortabe sig i det romantiske. Derfor savner jeg ham! Han søgte og tilegnede sig lokale byggetraditioner, forstod lokale materialer og naturen. Han fandt så at sige ind til kernen af stedet. Derfor savner jeg ham!
Men samtidigt fastholdt Utzon et internationalt klarsyn og skabte på vidt forskellige steder i verden lokalt forankret arkitektur, der rækker ud over grænser. Derfor savner jeg ham! Fordi han kunne forene den lokale fortælling med en kunstnerisk nerve og indsigt i, hvad der rørte sig internationalt. Jørn Utzon var eksponent for en nordisk forankret human og moderne arkitektur, der flyttede forståelsen af den internationale modernisme fra 1960’erne og frem.

LasseVegas tør også indrømme, at Jørn Utzon havde en coolness og en nordisk toning, som den nye danske bølge af arkitekter, med Bjarke Ingels i spidsen, ikke besidder. Hos de nye er det internationale i højere grad styrende, og det lokale og stedslige har mistet fokus. Måske er det i dag filmfolket og kokkene, der i Danmark har evnen til at fastholde såvel den lokale fortælling og tradition som det internationale udsyn og derved skabe nye kunstneriske udtryk med en dansk coolness.

Jeg mener, at Utzon Centeret i dag har et overset potentiale midt mellem det lokale og det ekstremt globale, og at det dermed er det største kulturpotentiale, vi har i Aalborg, hvis vi anlægger en international vinkel.
I Kunsten og Aalborg Teater har vi to kulturinstitutioner, som sætter nye standarder for, hvad vi kan forvente af vores nordjyske kulturinstitutioner i en dansk kontekst. Samme potentiale har Nordkraft og Musikkens Hus, men jeg vil hævde, at ingen af dem har det samme potentiale som Utzon Centeret, internationalt set. Utzon Centeret kan nå et andet internationalt publikum – samtidig med at der skabes oplevelser lokalt.

Og nu tilbage til (x) og lysten til at skabe, som Utzon vægtede så højt. De sidste to år har jeg sammen med kollegaer på Institut for Arkitektur og Medieteknologi og Utzon Centeret opbygget det, vi kalder Utzon(x): En international forelæsningsrække, der giver alle arkitekturelskere én på opleveren med det bedste fra verden. En international sommerskole for studerende, der gentænker arkitektur med nye teknologier og inspireres af Utzons metoder. En udstillingsvirksomhed for arkitektur og ingeniørkunst, der formidler bredt. Og snart et lokalt Utzon(x) lab, der inviterer den lokale byggeindustri ind til nye samarbejder og eksperimenter baseret på den nyeste teknologi.
Vi oplever i arbejdet med Utzon(x), at vores viden og Utzon Centeret tiltrækker verden, og at vi kan få nogle af de mest interessante folk inden for arkitekturen til at komme og udvikle nye perspektiver på arkitektur og ingeniørkunst med os. Verdensstjerner vil forelæse, udstille og udvikle med os. Og det sker med fokus på at formidle fokuseret til eksperten og bredt til den besøgende.
Det er det Utzon(x)ske = lyst + lokal forståelse + internationalt klarsyn!
Original languageDanish
JournalNordjyske Stiftstidende
Pages (from-to)2
Number of pages2
ISSN1399-865X
Publication statusPublished - 16 Jan 2014

Cite this