Digitalisering af sygeplejepraksis

Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterEducationpeer-review

Abstract

Det er ikke nyt at anvende teknologi indenfor sygepleje, men hvor den tidligere have det formål at behandle og pleje patienter, implementeres digitale teknologier i dag i hastigt stigende grad til administration, standardisering, dokumentation, monitorering og ikke mindst effektivisering. Tidligere havde teknologier form af redskaber, hvis brug kunne overføres fra erfarne til nytilkomne indenfor en given profession. I dag er de digitale teknologier komplekse artefakter , ofte i form af systemer, der har stor indflydelse på praksis og sociale strukturer inden for professionerne.
Med digitaliseringen af det danske sundhedsvæsen står den praktiske sygepleje og dermed det kliniske lederskab overfor et paradigmeskifte. Den digitale teknologi i sig selv vil ikke omdanne praksis. Ibrugtagning af de nye digitale værktøjer og systemer kræver viden, færdigheder og ikke mindst kompetencer vedrørende samspillet mellem digitale teknologier, den sygeplejefaglige praksis og patienten. Dette kræver at en kulturændring inden for feltet. Det er således ikke tilstrækkeligt at lære digitale færdigheder præget af instrumentel forståelse vedrørende enkelte teknologier. Området skal konceptualiseres og indgå i et professionelt lærings-og praksisfællesskab såvel under uddannelse som i praksis, således at der opnås en abstrakt teknologiforståelse. Med teknologiforståelse menes her refleksioner vedrørende relationer mellem arbejdspraksis og professionsfaglighed, samt de digitale teknologiers indflydelse mellem patienter og sygeplejersker.
Dette kapitel omhandler, hvorledes digital teknologi kan udvikle og understøtte klinisk lederskab og hvorledes teknologien er med ændre kulturen i sygeplejeprofessionen.
Original languageDanish
Title of host publicationKlinisk lederskab : - en grundbog i sygeplejen
EditorsUlla Nielsby, Susanne Dau
Number of pages16
PublisherFADL's Forlag
Publication date15 Mar 2018
Pages235-251
Chapter12
ISBN (Print)978-87-7749-961-6
Publication statusPublished - 15 Mar 2018

Cite this

Konnerup, U. (2018). Digitalisering af sygeplejepraksis. In U. Nielsby, & S. Dau (Eds.), Klinisk lederskab: - en grundbog i sygeplejen (pp. 235-251). FADL's Forlag.