"Eksperimentariet: en læringsarena i arbejdsdagen", pp 40-53 i antologien "Arbejdsmiljø og teknologisk udvikling

L.B. Kofoed, T.U. Rosenørn, Lars Peter Jensen

Research output: Book/ReportBook

Abstract

Denne artikel omhandler en anderledes læringsarena kaldet et eksperimentarie, hvor focus er på læreprocesser og på at deltagerne får ansvar og ejerskab for læreprocesserne og for de emner, de vælger at arbejde med i eksperimentariet. Ideen bag eksperimentariet er at skabe et "sikkert" (trygt) virtuelt (lærings)rum hvor grupper af medarbejdere kan eksperimentere med og afprøve ideer til nye arbejdsrutiner og lignende. Eksperimentariet er afprøvet på 6 skiftehold i en casevirksomhed i procesindustrien, som midt i en konfliktfyldt BPR-process ønskede at øge skifteholdsarbejdernes forandringsberedskab. Det viste sig under disse vilkår muligt at udvikle medarbejdernes kompetence til at håndtere selvvalgte problemstillinger og at få visse arbejdsmiljøproblemstillinger på dagsordenen. Eksperimentariet har desuden fremmet udveksling af viden og synspunkter på tværs af kompetenceområder og hierarkier i organisationen og hermed bidraget til at forbedre betingelser for organisatorisk forandring i en fastlåst relation mellem ledelse og ansatte.
Original languageDanish
PublisherArbejdsmiljørådets Service Center
Publication statusPublished - 2001

Cite this

Kofoed, L. B., Rosenørn, T. U., & Jensen, L. P. (2001). "Eksperimentariet: en læringsarena i arbejdsdagen", pp 40-53 i antologien "Arbejdsmiljø og teknologisk udvikling. Arbejdsmiljørådets Service Center.
Kofoed, L.B. ; Rosenørn, T.U. ; Jensen, Lars Peter. / "Eksperimentariet : en læringsarena i arbejdsdagen", pp 40-53 i antologien "Arbejdsmiljø og teknologisk udvikling. Arbejdsmiljørådets Service Center, 2001.
@book{2df5ef90003511dab4d5000ea68e967b,
title = "{"}Eksperimentariet: en l{\ae}ringsarena i arbejdsdagen{"}, pp 40-53 i antologien {"}Arbejdsmilj{\o} og teknologisk udvikling",
abstract = "Denne artikel omhandler en anderledes l{\ae}ringsarena kaldet et eksperimentarie, hvor focus er p{\aa} l{\ae}reprocesser og p{\aa} at deltagerne f{\aa}r ansvar og ejerskab for l{\ae}reprocesserne og for de emner, de v{\ae}lger at arbejde med i eksperimentariet. Ideen bag eksperimentariet er at skabe et {"}sikkert{"} (trygt) virtuelt (l{\ae}rings)rum hvor grupper af medarbejdere kan eksperimentere med og afpr{\o}ve ideer til nye arbejdsrutiner og lignende. Eksperimentariet er afpr{\o}vet p{\aa} 6 skiftehold i en casevirksomhed i procesindustrien, som midt i en konfliktfyldt BPR-process {\o}nskede at {\o}ge skifteholdsarbejdernes forandringsberedskab. Det viste sig under disse vilk{\aa}r muligt at udvikle medarbejdernes kompetence til at h{\aa}ndtere selvvalgte problemstillinger og at f{\aa} visse arbejdsmilj{\o}problemstillinger p{\aa} dagsordenen. Eksperimentariet har desuden fremmet udveksling af viden og synspunkter p{\aa} tv{\ae}rs af kompetenceomr{\aa}der og hierarkier i organisationen og hermed bidraget til at forbedre betingelser for organisatorisk forandring i en fastl{\aa}st relation mellem ledelse og ansatte.",
author = "L.B. Kofoed and T.U. Rosen{\o}rn and Jensen, {Lars Peter}",
year = "2001",
language = "Dansk",
publisher = "Arbejdsmilj{\o}r{\aa}dets Service Center",

}

Kofoed, LB, Rosenørn, TU & Jensen, LP 2001, "Eksperimentariet: en læringsarena i arbejdsdagen", pp 40-53 i antologien "Arbejdsmiljø og teknologisk udvikling. Arbejdsmiljørådets Service Center.

"Eksperimentariet : en læringsarena i arbejdsdagen", pp 40-53 i antologien "Arbejdsmiljø og teknologisk udvikling. / Kofoed, L.B.; Rosenørn, T.U.; Jensen, Lars Peter.

Arbejdsmiljørådets Service Center, 2001.

Research output: Book/ReportBook

TY - BOOK

T1 - "Eksperimentariet

T2 - en læringsarena i arbejdsdagen", pp 40-53 i antologien "Arbejdsmiljø og teknologisk udvikling

AU - Kofoed, L.B.

AU - Rosenørn, T.U.

AU - Jensen, Lars Peter

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Denne artikel omhandler en anderledes læringsarena kaldet et eksperimentarie, hvor focus er på læreprocesser og på at deltagerne får ansvar og ejerskab for læreprocesserne og for de emner, de vælger at arbejde med i eksperimentariet. Ideen bag eksperimentariet er at skabe et "sikkert" (trygt) virtuelt (lærings)rum hvor grupper af medarbejdere kan eksperimentere med og afprøve ideer til nye arbejdsrutiner og lignende. Eksperimentariet er afprøvet på 6 skiftehold i en casevirksomhed i procesindustrien, som midt i en konfliktfyldt BPR-process ønskede at øge skifteholdsarbejdernes forandringsberedskab. Det viste sig under disse vilkår muligt at udvikle medarbejdernes kompetence til at håndtere selvvalgte problemstillinger og at få visse arbejdsmiljøproblemstillinger på dagsordenen. Eksperimentariet har desuden fremmet udveksling af viden og synspunkter på tværs af kompetenceområder og hierarkier i organisationen og hermed bidraget til at forbedre betingelser for organisatorisk forandring i en fastlåst relation mellem ledelse og ansatte.

AB - Denne artikel omhandler en anderledes læringsarena kaldet et eksperimentarie, hvor focus er på læreprocesser og på at deltagerne får ansvar og ejerskab for læreprocesserne og for de emner, de vælger at arbejde med i eksperimentariet. Ideen bag eksperimentariet er at skabe et "sikkert" (trygt) virtuelt (lærings)rum hvor grupper af medarbejdere kan eksperimentere med og afprøve ideer til nye arbejdsrutiner og lignende. Eksperimentariet er afprøvet på 6 skiftehold i en casevirksomhed i procesindustrien, som midt i en konfliktfyldt BPR-process ønskede at øge skifteholdsarbejdernes forandringsberedskab. Det viste sig under disse vilkår muligt at udvikle medarbejdernes kompetence til at håndtere selvvalgte problemstillinger og at få visse arbejdsmiljøproblemstillinger på dagsordenen. Eksperimentariet har desuden fremmet udveksling af viden og synspunkter på tværs af kompetenceområder og hierarkier i organisationen og hermed bidraget til at forbedre betingelser for organisatorisk forandring i en fastlåst relation mellem ledelse og ansatte.

M3 - Bog

BT - "Eksperimentariet

PB - Arbejdsmiljørådets Service Center

ER -

Kofoed LB, Rosenørn TU, Jensen LP. "Eksperimentariet: en læringsarena i arbejdsdagen", pp 40-53 i antologien "Arbejdsmiljø og teknologisk udvikling. Arbejdsmiljørådets Service Center, 2001.