Energirenovering af etagebyggeriet

Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingReport chapterCommunication

1001 Downloads (Pure)

Abstract

På baggrund af udtræk af data fra energimærkningsordningen for etagebyggeriet kan det sammenfattes, at der for bygninger opført før 1950 stadig findes relativt mange dårligt isolerede lofter (ca. 20%). Størsteparten af lofterne er generelt isoleret med mindre end 100 mm og kun meget få bygninger har et loftisoleringsniveau over 350 mm. Ligeledes findes der for bygninger opført før 1972 stadig mange uisolerede ydervægge.
Andelen af vinduer med ældre termoruder er mere end 70% og udgør dermed et stort besparelsespotentiale, da varmetabet for vinduet ca. halveres ved udskiftning til nye energiruder eller helt nye vinduer.
For de gasfyrede kedler er der ca. 20%, der har en forholdsvis lav effektivitet ved dellast på mellem 80-90%. Udskiftning af disse kedler udgør dermed også et stort energibesparelsespotentiale. Størsteparten af de oliefyrede kedler har en effektivitet der indikerer at de ikke er kondenserende. Ca. 80% af bygningerne har kedler med effektiviteter under 90% og udgør dermed ligeledes et stort besparelsespotentiale.
Et renoveringsscenarie hvor klimaskærmen forbedres til Videncenterets anbefalinger for hhv. isoleringstykkelser og vinduesløsninger, viste et årligt energibesparelsespotentiale på ca. 2.940.000 MWh (10,7 PJ) svarende til ca. 28% af det nuværende forbrug til rumvarme og varmt brugsvand. Hertil kommer et potentiale for yderligere energibesparelser på selve installationsområdet, der ikke er medtaget i dette scenarie. Det største energibesparelsespotentiale mht. energirenovering af klimaskærmen findes for etagebyggeri opført mellem 1850-1930.
Original languageDanish
Title of host publicationEnergirenovering af etagebyggeriet
Number of pages17
Place of PublicationTaastrup
PublisherVidencenter for energibesparelser i bygninger
Publication date1 Jun 2010
Publication statusPublished - 1 Jun 2010

Cite this