Er det økologisk madordninger ofte sundere?

Translated title of the contribution: Does organic food service healthier?

Chen He

Research output: Contribution to conference without publisher/journalConference abstract for conferenceResearchpeer-review

162 Downloads (Pure)

Abstract

Det europæiske skolemad system er under forandring, en forandring der er blevet kaldt den europæiske skolemad revolution af Morgan & Sonnino (2008). Forandringen består af to afgørende søjler/indsatsområder; 1) Krav til sundere kostvaner; 2) Flere økologiske fødevarer. Denne forskning harundersøgt, hvordan disse to faktorer påvirker hinanden. Forskningen antager at der kan være en synergistisk interaktion mellem dem. Med andre ord undersøges om økologiske strategier for skolemaden har potentiale til at være fremme sundere kostvaner blandt børn og unge. Forskningen blev udført ved at anvende skolemad koordinatorer fra de offentlige primære/sekundære skoler (børn 6 til 15 år) i Danmark, Tyskland, Finland og Italien som respondenter i et internet spørgeskema. Undersøgelsen blev først gennemført i Danmark, og derefter i de andre tre lande. Spørgeskemaet blev oversat, og tilpasset kulturerne ogindeholdt spørgsmål til holdninger, politiker og serveringspraksis i økologiske fødevarestrategier og fremme af sund mad. Resultaterne tyder på, at skoler med økologisk mad har tendens til i højere grad at udvikle og have organisatoriske miljøer, som virker mere støttende med henblik på at fremme sunde kostvaner, end blandt skoler med konventionel madordning. Men resultatet viste kun signifikans for Danmark og Italien, mens undersøgelsen i Tyskland kun viste delvis signifikante resultater, og i Finland var der ingen forskel eller modsatrettede tendenser. Resultaterne viser at skolemad revolutionen er drevet af tof forskellige dagsordner, men at der samlet set er en øget opmærksomhed på ernæring og bæredygtighed, som begge syner at være vigtige elementer i økologiske forandringsprocesser.
Translated title of the contributionDoes organic food service healthier?
Original languageDanish
Publication date3 Nov 2010
Number of pages1
Publication statusPublished - 3 Nov 2010
EventSkolemadskonference: Fra Holdning til Handling - Strandgårdskolen i Ishøj, Ishøj, Denmark
Duration: 3 Nov 20103 Nov 2010

Conference

ConferenceSkolemadskonference
LocationStrandgårdskolen i Ishøj
Country/TerritoryDenmark
CityIshøj
Period03/11/201003/11/2010

Keywords

  • orgaic, school food service, school food policy, healthy children

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Does organic food service healthier?'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this