Fællesskabets muligheder - erfaringer fra musikterapigrupper på intensive psykiatriske afsnit

Charlotte Lindvang, Britta Frederiksen

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Artiklen beskriver erfaringer med musikterapigrupper som behandlingsform på intensive psykiatriske afsnit. Der gives en detaljeret beskrivelse af hvordan den åbne musikterapigruppe forberedes og rammesættes, og hvordan musikken tages i anvendelse. Der er brug for musikkens strukturerende såvel som beroligende virkning, samt potentiale i forhold til at skabe fælles oplevelser. Ved hjælp af en række vignetter konkretiseres de musikterapeutiske metoder, indenfor henholdsvis fællessang, improvisation og musiklytning. Vi beskriver, hvordan musikterapeuten kan arbejde på at skabe en atmosfære i musikterapigruppen, som kan hjælpe patienterne til at opleve nærvær, samvær og håb, og som kan medvirke til, at den enkelte patient kan genetablere en lille smule samling på sig selv. Dernæst fremlægges en række resultater fra en pilotundersøgelse foretaget i 2004 på Hillerød Psykiatriske Sygehus, som peger på, at musikterapi kan medvirke positivt i forhold til at skabe kontakt med patienterne og dermed mulighed for bedring for den enkelte patient. Artiklen formidler den udfordrende, men også energifyldte og livsbekræftende arbejdsopgave, det er at tilbyde gruppemusikterapi i intensivt regi.
Original languageDanish
JournalMusikterapi i psykiatrien : årsskrift
Issue number5
ISSN1603-189X
Publication statusPublished - 2008

Cite this

@article{6b4ce430e84d11ddb0a4000ea68e967b,
title = "F{\ae}llesskabets muligheder - erfaringer fra musikterapigrupper p{\aa} intensive psykiatriske afsnit",
abstract = "Artiklen beskriver erfaringer med musikterapigrupper som behandlingsform p{\aa} intensive psykiatriske afsnit. Der gives en detaljeret beskrivelse af hvordan den {\aa}bne musikterapigruppe forberedes og rammes{\ae}ttes, og hvordan musikken tages i anvendelse. Der er brug for musikkens strukturerende s{\aa}vel som beroligende virkning, samt potentiale i forhold til at skabe f{\ae}lles oplevelser. Ved hj{\ae}lp af en r{\ae}kke vignetter konkretiseres de musikterapeutiske metoder, indenfor henholdsvis f{\ae}llessang, improvisation og musiklytning. Vi beskriver, hvordan musikterapeuten kan arbejde p{\aa} at skabe en atmosf{\ae}re i musikterapigruppen, som kan hj{\ae}lpe patienterne til at opleve n{\ae}rv{\ae}r, samv{\ae}r og h{\aa}b, og som kan medvirke til, at den enkelte patient kan genetablere en lille smule samling p{\aa} sig selv. Dern{\ae}st freml{\ae}gges en r{\ae}kke resultater fra en pilotunders{\o}gelse foretaget i 2004 p{\aa} Hiller{\o}d Psykiatriske Sygehus, som peger p{\aa}, at musikterapi kan medvirke positivt i forhold til at skabe kontakt med patienterne og dermed mulighed for bedring for den enkelte patient. Artiklen formidler den udfordrende, men ogs{\aa} energifyldte og livsbekr{\ae}ftende arbejdsopgave, det er at tilbyde gruppemusikterapi i intensivt regi.",
author = "Charlotte Lindvang and Britta Frederiksen",
year = "2008",
language = "Dansk",
journal = "Musikterapi i psykiatrien",
issn = "2245-3342",
publisher = "Aalborg University Library",
number = "5",

}

Fællesskabets muligheder - erfaringer fra musikterapigrupper på intensive psykiatriske afsnit. / Lindvang, Charlotte; Frederiksen, Britta .

In: Musikterapi i psykiatrien : årsskrift, No. 5, 2008.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Fællesskabets muligheder - erfaringer fra musikterapigrupper på intensive psykiatriske afsnit

AU - Lindvang, Charlotte

AU - Frederiksen, Britta

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Artiklen beskriver erfaringer med musikterapigrupper som behandlingsform på intensive psykiatriske afsnit. Der gives en detaljeret beskrivelse af hvordan den åbne musikterapigruppe forberedes og rammesættes, og hvordan musikken tages i anvendelse. Der er brug for musikkens strukturerende såvel som beroligende virkning, samt potentiale i forhold til at skabe fælles oplevelser. Ved hjælp af en række vignetter konkretiseres de musikterapeutiske metoder, indenfor henholdsvis fællessang, improvisation og musiklytning. Vi beskriver, hvordan musikterapeuten kan arbejde på at skabe en atmosfære i musikterapigruppen, som kan hjælpe patienterne til at opleve nærvær, samvær og håb, og som kan medvirke til, at den enkelte patient kan genetablere en lille smule samling på sig selv. Dernæst fremlægges en række resultater fra en pilotundersøgelse foretaget i 2004 på Hillerød Psykiatriske Sygehus, som peger på, at musikterapi kan medvirke positivt i forhold til at skabe kontakt med patienterne og dermed mulighed for bedring for den enkelte patient. Artiklen formidler den udfordrende, men også energifyldte og livsbekræftende arbejdsopgave, det er at tilbyde gruppemusikterapi i intensivt regi.

AB - Artiklen beskriver erfaringer med musikterapigrupper som behandlingsform på intensive psykiatriske afsnit. Der gives en detaljeret beskrivelse af hvordan den åbne musikterapigruppe forberedes og rammesættes, og hvordan musikken tages i anvendelse. Der er brug for musikkens strukturerende såvel som beroligende virkning, samt potentiale i forhold til at skabe fælles oplevelser. Ved hjælp af en række vignetter konkretiseres de musikterapeutiske metoder, indenfor henholdsvis fællessang, improvisation og musiklytning. Vi beskriver, hvordan musikterapeuten kan arbejde på at skabe en atmosfære i musikterapigruppen, som kan hjælpe patienterne til at opleve nærvær, samvær og håb, og som kan medvirke til, at den enkelte patient kan genetablere en lille smule samling på sig selv. Dernæst fremlægges en række resultater fra en pilotundersøgelse foretaget i 2004 på Hillerød Psykiatriske Sygehus, som peger på, at musikterapi kan medvirke positivt i forhold til at skabe kontakt med patienterne og dermed mulighed for bedring for den enkelte patient. Artiklen formidler den udfordrende, men også energifyldte og livsbekræftende arbejdsopgave, det er at tilbyde gruppemusikterapi i intensivt regi.

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Musikterapi i psykiatrien

JF - Musikterapi i psykiatrien

SN - 2245-3342

IS - 5

ER -