Fodgængeradfærd i et signalreguleret kryds med letbaneperroner i Aarhus

Marie-Louise Lépine Jørgensen, Marie Louise Nielsen, Charlotte Tønning, Niels Agerholm

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

I Aarhus har Danmarks første letbane været åben for passagerer siden december 2017. I Odense og København er anlægsarbejdet påbegyndt for kommende letbanestrækninger. Hermed bliver letbaner mere udbredt i Danmark. Gennem et adfærds- og konfliktstudie i et større signalreguleret kryds med letbanestandsningssted i Aarhus kunne det blandt andet konkluderes, at ankomsten af et letbanetog motiverer letbanepassagerer til at krydse for rødt. Studierne undersøgte også fodgængernes generelle krydsningsadfærd for rødt, hvor det kunne konkluderes, at de i særlig høj grad gik over for rødt på den sidste del af fodgængerfeltet. Derudover havde fodgængerne en højere risiko for at blive involveret i en konflikt, hvis de krydsede for rødt, end hvis de krydsede for grønt.
Original languageDanish
JournalTrafik & Veje
Volume99
Issue number8
ISSN1903-7384
Publication statusPublished - 23 Aug 2019

Cite this

Jørgensen, Marie-Louise Lépine ; Nielsen, Marie Louise ; Tønning, Charlotte ; Agerholm, Niels. / Fodgængeradfærd i et signalreguleret kryds med letbaneperroner i Aarhus. In: Trafik & Veje. 2019 ; Vol. 99, No. 8.
@article{4ff5e48fe06c4dc6b3f1f88e9c619740,
title = "Fodg{\ae}ngeradf{\ae}rd i et signalreguleret kryds med letbaneperroner i Aarhus",
abstract = "I Aarhus har Danmarks f{\o}rste letbane v{\ae}ret {\aa}ben for passagerer siden december 2017. I Odense og K{\o}benhavn er anl{\ae}gsarbejdet p{\aa}begyndt for kommende letbanestr{\ae}kninger. Hermed bliver letbaner mere udbredt i Danmark. Gennem et adf{\ae}rds- og konfliktstudie i et st{\o}rre signalreguleret kryds med letbanestandsningssted i Aarhus kunne det blandt andet konkluderes, at ankomsten af et letbanetog motiverer letbanepassagerer til at krydse for r{\o}dt. Studierne unders{\o}gte ogs{\aa} fodg{\ae}ngernes generelle krydsningsadf{\ae}rd for r{\o}dt, hvor det kunne konkluderes, at de i s{\ae}rlig h{\o}j grad gik over for r{\o}dt p{\aa} den sidste del af fodg{\ae}ngerfeltet. Derudover havde fodg{\ae}ngerne en h{\o}jere risiko for at blive involveret i en konflikt, hvis de krydsede for r{\o}dt, end hvis de krydsede for gr{\o}nt.",
keywords = "Trafikkonflikt, Trafiksikkerhed, videoanalyse, Letbane",
author = "J{\o}rgensen, {Marie-Louise L{\'e}pine} and Nielsen, {Marie Louise} and Charlotte T{\o}nning and Niels Agerholm",
year = "2019",
month = "8",
day = "23",
language = "Dansk",
volume = "99",
journal = "Trafik & Veje",
issn = "1903-7384",
publisher = "Dansk Vejtidsskrift ApS",
number = "8",

}

Fodgængeradfærd i et signalreguleret kryds med letbaneperroner i Aarhus. / Jørgensen, Marie-Louise Lépine ; Nielsen, Marie Louise ; Tønning, Charlotte; Agerholm, Niels.

In: Trafik & Veje, Vol. 99, No. 8, 23.08.2019.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Fodgængeradfærd i et signalreguleret kryds med letbaneperroner i Aarhus

AU - Jørgensen, Marie-Louise Lépine

AU - Nielsen, Marie Louise

AU - Tønning, Charlotte

AU - Agerholm, Niels

PY - 2019/8/23

Y1 - 2019/8/23

N2 - I Aarhus har Danmarks første letbane været åben for passagerer siden december 2017. I Odense og København er anlægsarbejdet påbegyndt for kommende letbanestrækninger. Hermed bliver letbaner mere udbredt i Danmark. Gennem et adfærds- og konfliktstudie i et større signalreguleret kryds med letbanestandsningssted i Aarhus kunne det blandt andet konkluderes, at ankomsten af et letbanetog motiverer letbanepassagerer til at krydse for rødt. Studierne undersøgte også fodgængernes generelle krydsningsadfærd for rødt, hvor det kunne konkluderes, at de i særlig høj grad gik over for rødt på den sidste del af fodgængerfeltet. Derudover havde fodgængerne en højere risiko for at blive involveret i en konflikt, hvis de krydsede for rødt, end hvis de krydsede for grønt.

AB - I Aarhus har Danmarks første letbane været åben for passagerer siden december 2017. I Odense og København er anlægsarbejdet påbegyndt for kommende letbanestrækninger. Hermed bliver letbaner mere udbredt i Danmark. Gennem et adfærds- og konfliktstudie i et større signalreguleret kryds med letbanestandsningssted i Aarhus kunne det blandt andet konkluderes, at ankomsten af et letbanetog motiverer letbanepassagerer til at krydse for rødt. Studierne undersøgte også fodgængernes generelle krydsningsadfærd for rødt, hvor det kunne konkluderes, at de i særlig høj grad gik over for rødt på den sidste del af fodgængerfeltet. Derudover havde fodgængerne en højere risiko for at blive involveret i en konflikt, hvis de krydsede for rødt, end hvis de krydsede for grønt.

KW - Trafikkonflikt

KW - Trafiksikkerhed

KW - videoanalyse

KW - Letbane

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 99

JO - Trafik & Veje

JF - Trafik & Veje

SN - 1903-7384

IS - 8

ER -