Fondenes retsforhold: Erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde

Erik Werlauff, Peer Schaumburg-Müller

Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

Abstract

Værket giver en samlet fremstilling af fondenes retsforhold, dvs. af regelsættet for både erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonBegge værkets forfattere har tidligere skrevet om fonde – Peer Schaumburg-Müller sammen med Bernhard Gomard i Kapitalselskaber og erhvervsdrivende fonde (8. udgave 2015), Erik Werlauff sammen med Jytte Heje Mikkelsen i Erhvervsdrivende fonde. Med denne bog fortsætter de deres fælles juridiske forskning og forfatterskab fra deres selskabs-, børs- og kapitalmarkedsretlige forfatterskab på et retsområde, som fortsat vil have stor praktisk og teoretisk interesse i Danmark: fondenes retsområde. Et retsområde, der – i hvert fald for erhvervsdrivende fondes vedkommende – mere og mere nærmer sig den selskabsretlige regulering. Fremstillingen står i gæld til de tidligere fremstillinger, men er alligevel særegen. Forfatternes ambition med værket har været en samlet fremstilling af retsforholdene for begge fondstyper – derfor titlen: Fondenes retsforhold. Retslitteraturen har traditionelt fremstillet de ikke-erhvervsdrivende fonde først, fordi de nu engang repræsenterer den klassiske, grundlæggende fondsret, men forfatterne har med dette værk vendt fremstillingen om, således at de først fremstiller de erhvervsdrivende fondes retsforhold, særligt fordi der med erhvervsfondsloven fra 2014 nu foreligger den mest indgående regulering nogensinde af disse fondes retsforhold - en udvikling, der har gjort reguleringen af de to fondstyper ganske forskellig, idet reguleringen af erhvervsdrivende fonde nu i stort omfang tager sit udgangspunkt i reguleringen af kapitalselskaber, mens fondsloven – lovbekendtgørelse nr. 938 af 20. september 2012, men væsentligt ændret senest også i 2014 – fortsat har sit udspring i den klassiske fondsret.
Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherKarnov Group
Volume1
Edition1.
Number of pages556
ISBN (Print)9788761940698
Publication statusPublished - 7 Feb 2019

Cite this

Werlauff, E., & Schaumburg-Müller, P. (2019). Fondenes retsforhold: Erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde. (1. ed.) København: Karnov Group.
Werlauff, Erik ; Schaumburg-Müller, Peer. / Fondenes retsforhold : Erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde. 1. ed. København : Karnov Group, 2019. 556 p.
@book{0b7833b8e148407b967aa4c0a5c90af2,
title = "Fondenes retsforhold: Erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde",
abstract = "V{\ae}rket giver en samlet fremstilling af fondenes retsforhold, dvs. af regels{\ae}ttet for b{\aa}de erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonBegge v{\ae}rkets forfattere har tidligere skrevet om fonde – Peer Schaumburg-M{\"u}ller sammen med Bernhard Gomard i Kapitalselskaber og erhvervsdrivende fonde (8. udgave 2015), Erik Werlauff sammen med Jytte Heje Mikkelsen i Erhvervsdrivende fonde. Med denne bog forts{\ae}tter de deres f{\ae}lles juridiske forskning og forfatterskab fra deres selskabs-, b{\o}rs- og kapitalmarkedsretlige forfatterskab p{\aa} et retsomr{\aa}de, som fortsat vil have stor praktisk og teoretisk interesse i Danmark: fondenes retsomr{\aa}de. Et retsomr{\aa}de, der – i hvert fald for erhvervsdrivende fondes vedkommende – mere og mere n{\ae}rmer sig den selskabsretlige regulering. Fremstillingen st{\aa}r i g{\ae}ld til de tidligere fremstillinger, men er alligevel s{\ae}regen. Forfatternes ambition med v{\ae}rket har v{\ae}ret en samlet fremstilling af retsforholdene for begge fondstyper – derfor titlen: Fondenes retsforhold. Retslitteraturen har traditionelt fremstillet de ikke-erhvervsdrivende fonde f{\o}rst, fordi de nu engang repr{\ae}senterer den klassiske, grundl{\ae}ggende fondsret, men forfatterne har med dette v{\ae}rk vendt fremstillingen om, s{\aa}ledes at de f{\o}rst fremstiller de erhvervsdrivende fondes retsforhold, s{\ae}rligt fordi der med erhvervsfondsloven fra 2014 nu foreligger den mest indg{\aa}ende regulering nogensinde af disse fondes retsforhold - en udvikling, der har gjort reguleringen af de to fondstyper ganske forskellig, idet reguleringen af erhvervsdrivende fonde nu i stort omfang tager sit udgangspunkt i reguleringen af kapitalselskaber, mens fondsloven – lovbekendtg{\o}relse nr. 938 af 20. september 2012, men v{\ae}sentligt {\ae}ndret senest ogs{\aa} i 2014 – fortsat har sit udspring i den klassiske fondsret.",
keywords = "fonde, fondes retsforhold, fondsbegrebet, erhvervsbegrebet for fonde, fondes vedt{\ae}gter, fondes stiftelse, fondes registrering, tilsyn med fonde, vedt{\ae}gts{\ae}ndring i fond, ekstraordin{\ae}re dispositioner i fonde, grundkapital i fonde, frie reserver i fonde, fondes ledelse, {\aa}rsrapport og revision i fonde, uddeling fra fonde, granskning af en fond, erstatningsansvar fondsledelse, fusion fonde, likvidation fond, opl{\o}sning af fond, omdannelse af fond, beskatning af fonde, fondsbeskatning, arv til fond, gave til fond, boafgift fond, forretningsorden fond",
author = "Erik Werlauff and Peer Schaumburg-M{\"u}ller",
year = "2019",
month = "2",
day = "7",
language = "Dansk",
isbn = "9788761940698",
volume = "1",
publisher = "Karnov Group",
address = "Danmark",
edition = "1.",

}

Werlauff, E & Schaumburg-Müller, P 2019, Fondenes retsforhold: Erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde. vol. 1, 1. edn, Karnov Group, København.

Fondenes retsforhold : Erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde. / Werlauff, Erik; Schaumburg-Müller, Peer.

1. ed. København : Karnov Group, 2019. 556 p.

Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

TY - BOOK

T1 - Fondenes retsforhold

T2 - Erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde

AU - Werlauff, Erik

AU - Schaumburg-Müller, Peer

PY - 2019/2/7

Y1 - 2019/2/7

N2 - Værket giver en samlet fremstilling af fondenes retsforhold, dvs. af regelsættet for både erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonBegge værkets forfattere har tidligere skrevet om fonde – Peer Schaumburg-Müller sammen med Bernhard Gomard i Kapitalselskaber og erhvervsdrivende fonde (8. udgave 2015), Erik Werlauff sammen med Jytte Heje Mikkelsen i Erhvervsdrivende fonde. Med denne bog fortsætter de deres fælles juridiske forskning og forfatterskab fra deres selskabs-, børs- og kapitalmarkedsretlige forfatterskab på et retsområde, som fortsat vil have stor praktisk og teoretisk interesse i Danmark: fondenes retsområde. Et retsområde, der – i hvert fald for erhvervsdrivende fondes vedkommende – mere og mere nærmer sig den selskabsretlige regulering. Fremstillingen står i gæld til de tidligere fremstillinger, men er alligevel særegen. Forfatternes ambition med værket har været en samlet fremstilling af retsforholdene for begge fondstyper – derfor titlen: Fondenes retsforhold. Retslitteraturen har traditionelt fremstillet de ikke-erhvervsdrivende fonde først, fordi de nu engang repræsenterer den klassiske, grundlæggende fondsret, men forfatterne har med dette værk vendt fremstillingen om, således at de først fremstiller de erhvervsdrivende fondes retsforhold, særligt fordi der med erhvervsfondsloven fra 2014 nu foreligger den mest indgående regulering nogensinde af disse fondes retsforhold - en udvikling, der har gjort reguleringen af de to fondstyper ganske forskellig, idet reguleringen af erhvervsdrivende fonde nu i stort omfang tager sit udgangspunkt i reguleringen af kapitalselskaber, mens fondsloven – lovbekendtgørelse nr. 938 af 20. september 2012, men væsentligt ændret senest også i 2014 – fortsat har sit udspring i den klassiske fondsret.

AB - Værket giver en samlet fremstilling af fondenes retsforhold, dvs. af regelsættet for både erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonBegge værkets forfattere har tidligere skrevet om fonde – Peer Schaumburg-Müller sammen med Bernhard Gomard i Kapitalselskaber og erhvervsdrivende fonde (8. udgave 2015), Erik Werlauff sammen med Jytte Heje Mikkelsen i Erhvervsdrivende fonde. Med denne bog fortsætter de deres fælles juridiske forskning og forfatterskab fra deres selskabs-, børs- og kapitalmarkedsretlige forfatterskab på et retsområde, som fortsat vil have stor praktisk og teoretisk interesse i Danmark: fondenes retsområde. Et retsområde, der – i hvert fald for erhvervsdrivende fondes vedkommende – mere og mere nærmer sig den selskabsretlige regulering. Fremstillingen står i gæld til de tidligere fremstillinger, men er alligevel særegen. Forfatternes ambition med værket har været en samlet fremstilling af retsforholdene for begge fondstyper – derfor titlen: Fondenes retsforhold. Retslitteraturen har traditionelt fremstillet de ikke-erhvervsdrivende fonde først, fordi de nu engang repræsenterer den klassiske, grundlæggende fondsret, men forfatterne har med dette værk vendt fremstillingen om, således at de først fremstiller de erhvervsdrivende fondes retsforhold, særligt fordi der med erhvervsfondsloven fra 2014 nu foreligger den mest indgående regulering nogensinde af disse fondes retsforhold - en udvikling, der har gjort reguleringen af de to fondstyper ganske forskellig, idet reguleringen af erhvervsdrivende fonde nu i stort omfang tager sit udgangspunkt i reguleringen af kapitalselskaber, mens fondsloven – lovbekendtgørelse nr. 938 af 20. september 2012, men væsentligt ændret senest også i 2014 – fortsat har sit udspring i den klassiske fondsret.

KW - fonde

KW - fondes retsforhold

KW - fondsbegrebet

KW - erhvervsbegrebet for fonde

KW - fondes vedtægter

KW - fondes stiftelse

KW - fondes registrering

KW - tilsyn med fonde

KW - vedtægtsændring i fond

KW - ekstraordinære dispositioner i fonde

KW - grundkapital i fonde

KW - frie reserver i fonde

KW - fondes ledelse

KW - årsrapport og revision i fonde

KW - uddeling fra fonde

KW - granskning af en fond

KW - erstatningsansvar fondsledelse

KW - fusion fonde

KW - likvidation fond

KW - opløsning af fond

KW - omdannelse af fond

KW - beskatning af fonde

KW - fondsbeskatning

KW - arv til fond

KW - gave til fond

KW - boafgift fond

KW - forretningsorden fond

M3 - Bog

SN - 9788761940698

VL - 1

BT - Fondenes retsforhold

PB - Karnov Group

CY - København

ER -

Werlauff E, Schaumburg-Müller P. Fondenes retsforhold: Erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde. 1. ed. København: Karnov Group, 2019. 556 p.