Forebyggelse af nedsat frugtbarhed

Henriette Svarre Nielsen, Lone Schmidt, Anders Nyboe Andersen, Kathrine Birch Petersen, Dorte Gyrd-Hansen, Tina Kold Jensen, Anders Juul, Lisbeth B. Knudsen

Research output: Book/ReportReportCommunication

Abstract

De fleste unge voksne ønsker på et tidspunkt i livet at blive forældre, men nedsat frugtbarhed har stor udbredelse i befolkningen, store menneskelige og samfundsmæssige omkostninger og kan betegnes som en folkesygdom. Derfor er forebyggelse af nedsat frugtbarhed velbegrundet. Det er Vidensrådets håb, at denne rapport kan være med til at komme nogle af de mange myter, misforståelser og fordomme på området til livs.

En udbredt misforståelse er, at fertilitetsbehandling er en garanti for at få de børn, man ønsker sig. Trods adgang til fertilitetsbehandling af høj kvalitet i Danmark, så forholder det sig således, at ikke alle men omkring 70% af kvinder/par fem år efter start på fertilitetsbehandlingen har fået mindst et barn.
En anden udbredt antagelse er, at folk med nedsat frugtbarhed eller infertilitet ”bare” skal slappe lidt af, få sig en hund eller adoptere et barn. Så kommer det nok helt af sig selv. Denne myte er langtfra velunderbygget. Tværtimod er det veldokumenteret, at f.eks. adoption ikke øger sandsynligheden for efterfølgende graviditet.

Traditionelt har behandling været den primære metode i Danmark til bekæmpelse af nedsat frugtbarhed og ufrivillig barnløshed, mens
der ikke er tradition for at forebygge på dette område. Det er væsentligt at bevare den høje kvalitet og lige adgang til fertilitetsbehandling i det offentlige sundhedsvæsen, så blandt andet social ulighed på området modvirkes. Men forebyggelse, der kan mindske risikoen for nedsat frugtbarhed og mindske behovet for fertilitetsbehandling, er et overset område, som vi i Vidensråd for Forebyggelse gerne vil sætte fokus på. Derfor nedsatte vi en arbejdsgruppe
bestående af danske eksperter på området, der har gennemgået evidensen for risikofaktorer for nedsat frugtbarhed, vurderet hvilke indsatser der mest effektivt forebygger nedsat frugtbarhed og udarbejdet en række konkrete og evidensbaserede råd, alt sammen med henblik på at forebygge nedsat frugtbarhed.

Vidensråd for Forebyggelse håber, at denne rapport vil bidrage til mere forebyggelse rettet mod nedsat frugtbarhed ved at øge den politiske opmærksomhed på emnet, målrette forebyggelsesindsatser, styrke rådgivningsgrundlaget blandt sundhedsprofessionelle og bidrage til øget viden blandt beslutningstagere og borgere, der ønsker sig børn.

Morten Grønbæk
Formand for Vidensråd for Forebyggelse
Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherVidensråd For Forebyggelse
Edition1.
Number of pages152
ISBN (Print)978-87-998156-5-4
Publication statusPublished - 15 Nov 2016

Cite this