Fra synd til skyld: krimiens kulturelle rødder

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  Abstract

  Det er velkendt at sætte skellet hos Edgar Allan Poe, når de første detektivfortællinger skal lokaliseres. Poes tre fortællinger om C. Auguste Dupin fra 1841 til 1844 introducerer den rationelle detektiv for første gang i den vestlige litteratur. Spørgsmålet er bare, om det så derfor betyder, at der før dette ikke fandtes detektiver eller kriminelle handlinger, der skulle efterforskes – også i litteraturen. Og fokuserer vi netop der, forplumres billedet en smule, for det er indlysende, at Dupin-trilogien er et udtryk for en rationalistisk krimifortælling, der bygger på opklaring gennem metoder, vi kender fra logikken og rationalismen, men det er ikke nødvendigvis en beskrivelse, der er passende på krimiens mangfoldighed. Denne artikel kigger derfor andre steder hen for at lokalisere nogle kulturelle og sociologiske rammer for, hvordan krimien på forskellige tidspunkter toner frem uafhængigt af hinanden i visse kulturer.
  Original languageDanish
  JournalBogens Verden
  Volume91
  Issue number1
  Pages (from-to)36-42
  Number of pages7
  ISSN0006-5692
  Publication statusPublished - 13 May 2009

  Keywords

  • Crime fiction
  • Culture
  • Guilt

  Cite this

  @article{706f35d0406311de9808000ea68e967b,
  title = "Fra synd til skyld: krimiens kulturelle r{\o}dder",
  abstract = "Det er velkendt at s{\ae}tte skellet hos Edgar Allan Poe, n{\aa}r de f{\o}rste detektivfort{\ae}llinger skal lokaliseres. Poes tre fort{\ae}llinger om C. Auguste Dupin fra 1841 til 1844 introducerer den rationelle detektiv for f{\o}rste gang i den vestlige litteratur. Sp{\o}rgsm{\aa}let er bare, om det s{\aa} derfor betyder, at der f{\o}r dette ikke fandtes detektiver eller kriminelle handlinger, der skulle efterforskes – ogs{\aa} i litteraturen. Og fokuserer vi netop der, forplumres billedet en smule, for det er indlysende, at Dupin-trilogien er et udtryk for en rationalistisk krimifort{\ae}lling, der bygger p{\aa} opklaring gennem metoder, vi kender fra logikken og rationalismen, men det er ikke n{\o}dvendigvis en beskrivelse, der er passende p{\aa} krimiens mangfoldighed. Denne artikel kigger derfor andre steder hen for at lokalisere nogle kulturelle og sociologiske rammer for, hvordan krimien p{\aa} forskellige tidspunkter toner frem uafh{\ae}ngigt af hinanden i visse kulturer.",
  keywords = "Krimifiktion, Kultur, Skyld, Crime fiction, Culture, Guilt",
  author = "Hansen, {Kim Toft}",
  year = "2009",
  month = "5",
  day = "13",
  language = "Dansk",
  volume = "91",
  pages = "36--42",
  journal = "Bogens Verden",
  issn = "0006-5692",
  publisher = "Det/Danske Forfatter- og Oversaettercenter Hald",
  number = "1",

  }

  Fra synd til skyld : krimiens kulturelle rødder. / Hansen, Kim Toft.

  In: Bogens Verden, Vol. 91, No. 1, 13.05.2009, p. 36-42.

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Fra synd til skyld

  T2 - krimiens kulturelle rødder

  AU - Hansen, Kim Toft

  PY - 2009/5/13

  Y1 - 2009/5/13

  N2 - Det er velkendt at sætte skellet hos Edgar Allan Poe, når de første detektivfortællinger skal lokaliseres. Poes tre fortællinger om C. Auguste Dupin fra 1841 til 1844 introducerer den rationelle detektiv for første gang i den vestlige litteratur. Spørgsmålet er bare, om det så derfor betyder, at der før dette ikke fandtes detektiver eller kriminelle handlinger, der skulle efterforskes – også i litteraturen. Og fokuserer vi netop der, forplumres billedet en smule, for det er indlysende, at Dupin-trilogien er et udtryk for en rationalistisk krimifortælling, der bygger på opklaring gennem metoder, vi kender fra logikken og rationalismen, men det er ikke nødvendigvis en beskrivelse, der er passende på krimiens mangfoldighed. Denne artikel kigger derfor andre steder hen for at lokalisere nogle kulturelle og sociologiske rammer for, hvordan krimien på forskellige tidspunkter toner frem uafhængigt af hinanden i visse kulturer.

  AB - Det er velkendt at sætte skellet hos Edgar Allan Poe, når de første detektivfortællinger skal lokaliseres. Poes tre fortællinger om C. Auguste Dupin fra 1841 til 1844 introducerer den rationelle detektiv for første gang i den vestlige litteratur. Spørgsmålet er bare, om det så derfor betyder, at der før dette ikke fandtes detektiver eller kriminelle handlinger, der skulle efterforskes – også i litteraturen. Og fokuserer vi netop der, forplumres billedet en smule, for det er indlysende, at Dupin-trilogien er et udtryk for en rationalistisk krimifortælling, der bygger på opklaring gennem metoder, vi kender fra logikken og rationalismen, men det er ikke nødvendigvis en beskrivelse, der er passende på krimiens mangfoldighed. Denne artikel kigger derfor andre steder hen for at lokalisere nogle kulturelle og sociologiske rammer for, hvordan krimien på forskellige tidspunkter toner frem uafhængigt af hinanden i visse kulturer.

  KW - Krimifiktion

  KW - Kultur

  KW - Skyld

  KW - Crime fiction

  KW - Culture

  KW - Guilt

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 91

  SP - 36

  EP - 42

  JO - Bogens Verden

  JF - Bogens Verden

  SN - 0006-5692

  IS - 1

  ER -