Fremtidens Bæredygtige Produktion: En baseline for industriens bæredygtige omstilling

Jesper Grenaa, Anne-Lise Hog Lejre, Christian Rasmussen, Brian Vejrum Wæhrens

Research output: Book/ReportReportCommunication

3 Downloads (Pure)

Abstract

Industrien har traditionelt afsat et stort miljø- og klimamæssigt aftryk som en naturlig konsekvens af, at produktionsprocesser indebærer store mængder energi, vand, råstoffer og spildprodukter. Det er derfor afgørende, at industrien spiller en aktiv rolle og er med til at løfte, hvis vi skal lykkes med en bæredygtig omstilling af vores samfund.
I Danmark har industrien i flere år arbejdet på forskellige fronter, og mange virksomheder har fået øjnene op for, at en bæredygtig og grøn omstilling styrker konkurrenceevnen og skaber vækst på bundlinjen.
Danmark har derfor gode forudsætninger for at blive et foregangsland og et laboratorium for fremtidens bæredygtige produktion. Alt peger på, at efterspørgslen og kravene fra kunder og myndigheder globalt, i stigende grad, vil tilgodese de leverandører, som kan producere bæredygtigt – og levere løsninger, der kan fremme bæredygtig produktion. De ting, vi lykkes med herhjemme, skal derfor danne grundlag for morgendagens eksport, og nye bæredygtige processer, produkter og løsninger skal skaleres globalt.
Mange virksomheder er fortsat udfordret, når det kommer til at gribe mulighederne. Arbejdet med bæredygtighed er komplekst og kræver systematiske løsninger på tværs af værdikæder. FN’s 17 verdensmål har bidraget positivt til at
skabe et fælles sprog, som gør det muligt at tale muligheder og udfordringer på tværs af sektorer og fagligheder.
Men der er fortsat et behov for at gøre omstillingen operationel og sætte den i en produktionskontekst, så arbejdet bliver konkret og nemmere at gå til.
Med dette som afsæt indgik Industriens Fond og ATV – Akademiet for de Tekniske Videnskaber – i foråret 2020 et strategisk projektsamarbejde om fremtidens bæredygtige produktion. Arbejdet har resulteret i en bæredygtighedsbaseline for industrien med fem målbare indikatorer.
Vores ambition med baselinen er at skabe en fælles referenceramme for industriens bæredygtige omstilling, som bygger på et solidt datagrundlag fra Danmarks Statistik.
Indsatser og tiltag skal baseres på data – ikke mavefornemmelser – og målrettes de områder, hvor der er størst potentiale for at skabe impact.
Baselinen peger bl.a. på, at vi ikke udelukkende kan reducere og effektivisere os til en bæredygtig omstilling af industrien. Der er behov for innovation, nye teknologier, samarbejde, kompetencer og viden, hvis vi skal lykkes
med at afkoble industriens økonomiske vækst fra miljø og klimabelastning.
Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherAkademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV
Number of pages40
Publication statusPublished - 2021
EventFremtidens Bæredygtige Produktion - Online
Duration: 15 Apr 2021 → …
https://atv.dk/baseline

Conference

ConferenceFremtidens Bæredygtige Produktion
LocationOnline
Period15/04/2021 → …
Internet address

Cite this