Genanvendt: Et kritisk tilbageblik på digitale metoders konsekvenser for kontroverskortlægningen

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Digitale metoders centrale postulat er, at vi kan genanvende nettets medier til at sige noget om samfundet i øvrigt. Det gælder ikke mindst indenfor kontroverskortlægningen, hvor digitale medier er blevet væsentlige skuepladser for diskussioner om ny viden og teknologi. Begrebet genanvendelse synes at indebære, at en eksisterende metodisk og analytisk tradition finder nye måder at bruge nogle redskaber på. Vi kan således have en tendens til at spørge, hvordan kontroverskortlægningen har fundet nye anvendelser for værktøjer til eksempelvis mønstergenkendelse eller automatiseret tekstanalyse. I denne artikel argumenterer jeg for, at vi bør stille spørgsmålet om genanvendelse anderledes. Efter 15 år i tæt parløb med nettets indfødte medier og metoder kan vi konstatere, at det også er kontroverskortlægningen selv, der har forandret sig; at det i nogen grad også er den metodiske og analytiske tradition, der er blevet genanvendt til nye formål og i sine nye redskabers billede.
Original languageEnglish
JournalDansk Sociologi
Volume29
Issue number1
Pages (from-to)15-35
Number of pages20
ISSN0905-5908
Publication statusPublished - 6 Apr 2018

Fingerprint

Coscinodiscophyceae

Keywords

  • Digital Methods
  • Controversy Mapping
  • Actor-Network Theory

Cite this

@article{54afb3989cfd4f4685c64b7977c32408,
title = "Genanvendt: Et kritisk tilbageblik p{\aa} digitale metoders konsekvenser for kontroverskortl{\ae}gningen",
abstract = "Digitale metoders centrale postulat er, at vi kan genanvende nettets medier til at sige noget om samfundet i {\o}vrigt. Det g{\ae}lder ikke mindst indenfor kontroverskortl{\ae}gningen, hvor digitale medier er blevet v{\ae}sentlige skuepladser for diskussioner om ny viden og teknologi. Begrebet genanvendelse synes at indeb{\ae}re, at en eksisterende metodisk og analytisk tradition finder nye m{\aa}der at bruge nogle redskaber p{\aa}. Vi kan s{\aa}ledes have en tendens til at sp{\o}rge, hvordan kontroverskortl{\ae}gningen har fundet nye anvendelser for v{\ae}rkt{\o}jer til eksempelvis m{\o}nstergenkendelse eller automatiseret tekstanalyse. I denne artikel argumenterer jeg for, at vi b{\o}r stille sp{\o}rgsm{\aa}let om genanvendelse anderledes. Efter 15 {\aa}r i t{\ae}t parl{\o}b med nettets indf{\o}dte medier og metoder kan vi konstatere, at det ogs{\aa} er kontroverskortl{\ae}gningen selv, der har forandret sig; at det i nogen grad ogs{\aa} er den metodiske og analytiske tradition, der er blevet genanvendt til nye form{\aa}l og i sine nye redskabers billede.",
keywords = "Digital Methods, Controversy Mapping, Actor-Network Theory",
author = "Munk, {Anders Kristian}",
year = "2018",
month = "4",
day = "6",
language = "English",
volume = "29",
pages = "15--35",
journal = "Dansk Sociologi",
issn = "0905-5908",
publisher = "Dansk Sociologforening",
number = "1",

}

Genanvendt: Et kritisk tilbageblik på digitale metoders konsekvenser for kontroverskortlægningen. / Munk, Anders Kristian.

In: Dansk Sociologi, Vol. 29, No. 1, 06.04.2018, p. 15-35.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Genanvendt: Et kritisk tilbageblik på digitale metoders konsekvenser for kontroverskortlægningen

AU - Munk, Anders Kristian

PY - 2018/4/6

Y1 - 2018/4/6

N2 - Digitale metoders centrale postulat er, at vi kan genanvende nettets medier til at sige noget om samfundet i øvrigt. Det gælder ikke mindst indenfor kontroverskortlægningen, hvor digitale medier er blevet væsentlige skuepladser for diskussioner om ny viden og teknologi. Begrebet genanvendelse synes at indebære, at en eksisterende metodisk og analytisk tradition finder nye måder at bruge nogle redskaber på. Vi kan således have en tendens til at spørge, hvordan kontroverskortlægningen har fundet nye anvendelser for værktøjer til eksempelvis mønstergenkendelse eller automatiseret tekstanalyse. I denne artikel argumenterer jeg for, at vi bør stille spørgsmålet om genanvendelse anderledes. Efter 15 år i tæt parløb med nettets indfødte medier og metoder kan vi konstatere, at det også er kontroverskortlægningen selv, der har forandret sig; at det i nogen grad også er den metodiske og analytiske tradition, der er blevet genanvendt til nye formål og i sine nye redskabers billede.

AB - Digitale metoders centrale postulat er, at vi kan genanvende nettets medier til at sige noget om samfundet i øvrigt. Det gælder ikke mindst indenfor kontroverskortlægningen, hvor digitale medier er blevet væsentlige skuepladser for diskussioner om ny viden og teknologi. Begrebet genanvendelse synes at indebære, at en eksisterende metodisk og analytisk tradition finder nye måder at bruge nogle redskaber på. Vi kan således have en tendens til at spørge, hvordan kontroverskortlægningen har fundet nye anvendelser for værktøjer til eksempelvis mønstergenkendelse eller automatiseret tekstanalyse. I denne artikel argumenterer jeg for, at vi bør stille spørgsmålet om genanvendelse anderledes. Efter 15 år i tæt parløb med nettets indfødte medier og metoder kan vi konstatere, at det også er kontroverskortlægningen selv, der har forandret sig; at det i nogen grad også er den metodiske og analytiske tradition, der er blevet genanvendt til nye formål og i sine nye redskabers billede.

KW - Digital Methods

KW - Controversy Mapping

KW - Actor-Network Theory

UR - http://dansksociologi.dk/2018/04/nyeste-nummer-af-dansk-sociologi-nr-1-aargang-29-2018-er-udkommet-det-er-et-temanummer-om-digitale-metoder/

M3 - Journal article

VL - 29

SP - 15

EP - 35

JO - Dansk Sociologi

JF - Dansk Sociologi

SN - 0905-5908

IS - 1

ER -