Giddens økonomiforståelse

imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning

Translated title of the contribution: The perception of the economic dimension in three debate books by Giddens

Research output: Working paperResearch

167 Downloads (Pure)

Abstract

For at formulere et teoretisk fundament for den tredje vej har Giddens har sat sig ind i de dele af nyere økonomisk teori, der har inspireret til at revidere mange af de økonomiske forestillinger, som Labour oprindeligt byggede på. En del af revisionen er i Giddens’ for-mulering en betingelsesløs tilslutning til nyliberale mærkesager: finanspolitikkens impotens, kraftige udbudseffekter af skattelettelser og en betoning af arbejdsmarkedets ansvar for ledigheden. Det er derfor helt uklart, hvad en økonomi gør, når efterspørgslen svigter som i den nuværende krise – andet end at vente og håbe på markedets selvregulerende kræfter. På centrale områder udfordrer Giddens derimod det nyliberale perspektiv – hvad angår den forsimplede markedsforståelse, påpegningen af nødvendigheden af en mere dybdegående forståelse af ulighedsproblemer for at kunne løse dem, men også ved frem-hævelsen af behovet for en omfattende international regulering af det globale marked. Modsætningsfuldheden rejser spørgsmålet: hvorfor skal den makroøkonomiske politik ikke også diskuteres kritisk og åbent? Og gerne ud fra et sociologisk perspektiv.
Original languageDanish
Place of PublicationAalborg
PublisherCentre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet
Number of pages15
ISBN (Electronic)978-87-92174-77-2
Publication statusPublished - 2009

Cite this

Madsen, P. T. (2009). Giddens økonomiforståelse: imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning. Aalborg: Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet.
Madsen, Poul Thøis. / Giddens økonomiforståelse : imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning. Aalborg : Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet, 2009.
@techreport{5c376bb06b8211de9003000ea68e967b,
title = "Giddens {\o}konomiforst{\aa}else: imellem {\o}konomisk dogmatik og sociologisk inspireret nyt{\ae}nkning",
abstract = "For at formulere et teoretisk fundament for den tredje vej har Giddens har sat sig ind i de dele af nyere {\o}konomisk teori, der har inspireret til at revidere mange af de {\o}konomiske forestillinger, som Labour oprindeligt byggede p{\aa}. En del af revisionen er i Giddens’ for-mulering en betingelsesl{\o}s tilslutning til nyliberale m{\ae}rkesager: finanspolitikkens impotens, kraftige udbudseffekter af skattelettelser og en betoning af arbejdsmarkedets ansvar for ledigheden. Det er derfor helt uklart, hvad en {\o}konomi g{\o}r, n{\aa}r eftersp{\o}rgslen svigter som i den nuv{\ae}rende krise – andet end at vente og h{\aa}be p{\aa} markedets selvregulerende kr{\ae}fter. P{\aa} centrale omr{\aa}der udfordrer Giddens derimod det nyliberale perspektiv – hvad ang{\aa}r den forsimplede markedsforst{\aa}else, p{\aa}pegningen af n{\o}dvendigheden af en mere dybdeg{\aa}ende forst{\aa}else af ulighedsproblemer for at kunne l{\o}se dem, men ogs{\aa} ved frem-h{\ae}velsen af behovet for en omfattende international regulering af det globale marked. Mods{\ae}tningsfuldheden rejser sp{\o}rgsm{\aa}let: hvorfor skal den makro{\o}konomiske politik ikke ogs{\aa} diskuteres kritisk og {\aa}bent? Og gerne ud fra et sociologisk perspektiv.",
author = "Madsen, {Poul Th{\o}is}",
note = "Er submitted til et tidsskrift",
year = "2009",
language = "Dansk",
publisher = "Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for {\O}konomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet",
type = "WorkingPaper",
institution = "Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for {\O}konomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet",

}

Madsen, PT 2009 'Giddens økonomiforståelse: imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning' Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet, Aalborg.

Giddens økonomiforståelse : imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning. / Madsen, Poul Thøis.

Aalborg : Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet, 2009.

Research output: Working paperResearch

TY - UNPB

T1 - Giddens økonomiforståelse

T2 - imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning

AU - Madsen, Poul Thøis

N1 - Er submitted til et tidsskrift

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - For at formulere et teoretisk fundament for den tredje vej har Giddens har sat sig ind i de dele af nyere økonomisk teori, der har inspireret til at revidere mange af de økonomiske forestillinger, som Labour oprindeligt byggede på. En del af revisionen er i Giddens’ for-mulering en betingelsesløs tilslutning til nyliberale mærkesager: finanspolitikkens impotens, kraftige udbudseffekter af skattelettelser og en betoning af arbejdsmarkedets ansvar for ledigheden. Det er derfor helt uklart, hvad en økonomi gør, når efterspørgslen svigter som i den nuværende krise – andet end at vente og håbe på markedets selvregulerende kræfter. På centrale områder udfordrer Giddens derimod det nyliberale perspektiv – hvad angår den forsimplede markedsforståelse, påpegningen af nødvendigheden af en mere dybdegående forståelse af ulighedsproblemer for at kunne løse dem, men også ved frem-hævelsen af behovet for en omfattende international regulering af det globale marked. Modsætningsfuldheden rejser spørgsmålet: hvorfor skal den makroøkonomiske politik ikke også diskuteres kritisk og åbent? Og gerne ud fra et sociologisk perspektiv.

AB - For at formulere et teoretisk fundament for den tredje vej har Giddens har sat sig ind i de dele af nyere økonomisk teori, der har inspireret til at revidere mange af de økonomiske forestillinger, som Labour oprindeligt byggede på. En del af revisionen er i Giddens’ for-mulering en betingelsesløs tilslutning til nyliberale mærkesager: finanspolitikkens impotens, kraftige udbudseffekter af skattelettelser og en betoning af arbejdsmarkedets ansvar for ledigheden. Det er derfor helt uklart, hvad en økonomi gør, når efterspørgslen svigter som i den nuværende krise – andet end at vente og håbe på markedets selvregulerende kræfter. På centrale områder udfordrer Giddens derimod det nyliberale perspektiv – hvad angår den forsimplede markedsforståelse, påpegningen af nødvendigheden af en mere dybdegående forståelse af ulighedsproblemer for at kunne løse dem, men også ved frem-hævelsen af behovet for en omfattende international regulering af det globale marked. Modsætningsfuldheden rejser spørgsmålet: hvorfor skal den makroøkonomiske politik ikke også diskuteres kritisk og åbent? Og gerne ud fra et sociologisk perspektiv.

M3 - Working paper

BT - Giddens økonomiforståelse

PB - Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet

CY - Aalborg

ER -

Madsen PT. Giddens økonomiforståelse: imellem økonomisk dogmatik og sociologisk inspireret nytænkning. Aalborg: Centre for Comparative Welfare Studies, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet. 2009.