Hjemløse og hjemlighed: Fortællinger om arkitektur og mennesker

Laura Helene Højring

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

125 Downloads (Pure)

Abstract

Denne ph.d.-afhandling handler om hjemløse og deres boliger. Den handler om hverdagslivet, og hvordan de fysiske rammer på forskellige måder understøtter eller begrænser beboernes daglige aktiviteter, deres boligbehov og deres ideer om hvad der er hjem. Her giver afhandlingen konkrete forslag til elementer i fremtidens boligpolitik på området.
Afhandlingen handler også om arkitekters tilgang til kvalitativ forskning. Om hvordan man kan sammenkoble arkitektoniske og antropologiske metoder i undersøgelser af sammenhænge mellem de fysiske rammer og såvel det personlige som det sociale liv, der leves i dem. Den handler om, hvordan man kan eksperimentere med collager som forskningsmetode -som et værktøj, der kan bruges både i analyser, i kommunikation med informanter og til formidling af viden.
Og så handler den om, hvordan teorier om de følelsesmæssige aspekter af begrebet hjem kan kombineres med både teorier om de fysiske rammers egenskaber (affordances) og teorier om hvordan vi relaterer os til teknologier (post-fænomenologi).
Det hele handler om relationer mellem arkitektur og mennesker. Det handler om som arkitekt at forstå, at arkitekturen har sociale konsekvenser og som sociolog at medtænke de forhold, arkitekturen betinger for de sociale fællesskaber.
Original languageDanish
PublisherAalborg Universitetsforlag
Number of pages461
ISBN (Electronic)978-87-7210-344-0
Publication statusPublished - 2019
SeriesPh.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
ISSN2446-1636

Bibliographical note

Ph.d. vejleder: Claus Bech-Danielsen, professor, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet
Virksomhedsvejledere: Preben Brandt, dr.med. projekt UDENFOR
Lisbeth Vestergaard, Chefrådgiver, Kuben Management A/S

Cite this

Højring, L. H. (2019). Hjemløse og hjemlighed: Fortællinger om arkitektur og mennesker. Aalborg Universitetsforlag. Ph.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
Højring, Laura Helene. / Hjemløse og hjemlighed : Fortællinger om arkitektur og mennesker. Aalborg Universitetsforlag, 2019. 461 p. (Ph.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).
@phdthesis{17c83b17db3349f8a14727ce66845ce4,
title = "Hjeml{\o}se og hjemlighed: Fort{\ae}llinger om arkitektur og mennesker",
abstract = "Denne ph.d.-afhandling handler om hjeml{\o}se og deres boliger. Den handler om hverdagslivet, og hvordan de fysiske rammer p{\aa} forskellige m{\aa}der underst{\o}tter eller begr{\ae}nser beboernes daglige aktiviteter, deres boligbehov og deres ideer om hvad der er hjem. Her giver afhandlingen konkrete forslag til elementer i fremtidens boligpolitik p{\aa} omr{\aa}det.Afhandlingen handler ogs{\aa} om arkitekters tilgang til kvalitativ forskning. Om hvordan man kan sammenkoble arkitektoniske og antropologiske metoder i unders{\o}gelser af sammenh{\ae}nge mellem de fysiske rammer og s{\aa}vel det personlige som det sociale liv, der leves i dem. Den handler om, hvordan man kan eksperimentere med collager som forskningsmetode -som et v{\ae}rkt{\o}j, der kan bruges b{\aa}de i analyser, i kommunikation med informanter og til formidling af viden. Og s{\aa} handler den om, hvordan teorier om de f{\o}lelsesm{\ae}ssige aspekter af begrebet hjem kan kombineres med b{\aa}de teorier om de fysiske rammers egenskaber (affordances) og teorier om hvordan vi relaterer os til teknologier (post-f{\ae}nomenologi). Det hele handler om relationer mellem arkitektur og mennesker. Det handler om som arkitekt at forst{\aa}, at arkitekturen har sociale konsekvenser og som sociolog at medt{\ae}nke de forhold, arkitekturen betinger for de sociale f{\ae}llesskaber.",
author = "H{\o}jring, {Laura Helene}",
note = "Ph.d. vejleder: Claus Bech-Danielsen, professor, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet Virksomhedsvejledere: Preben Brandt, dr.med. projekt UDENFOR Lisbeth Vestergaard, Chefr{\aa}dgiver, Kuben Management A/S",
year = "2019",
language = "Dansk",
series = "Ph.d.-serien for Det Ingeni{\o}r- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",

}

Højring, LH 2019, Hjemløse og hjemlighed: Fortællinger om arkitektur og mennesker. Ph.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet, Aalborg Universitetsforlag.

Hjemløse og hjemlighed : Fortællinger om arkitektur og mennesker. / Højring, Laura Helene.

Aalborg Universitetsforlag, 2019. 461 p. (Ph.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

TY - BOOK

T1 - Hjemløse og hjemlighed

T2 - Fortællinger om arkitektur og mennesker

AU - Højring, Laura Helene

N1 - Ph.d. vejleder: Claus Bech-Danielsen, professor, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet Virksomhedsvejledere: Preben Brandt, dr.med. projekt UDENFOR Lisbeth Vestergaard, Chefrådgiver, Kuben Management A/S

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Denne ph.d.-afhandling handler om hjemløse og deres boliger. Den handler om hverdagslivet, og hvordan de fysiske rammer på forskellige måder understøtter eller begrænser beboernes daglige aktiviteter, deres boligbehov og deres ideer om hvad der er hjem. Her giver afhandlingen konkrete forslag til elementer i fremtidens boligpolitik på området.Afhandlingen handler også om arkitekters tilgang til kvalitativ forskning. Om hvordan man kan sammenkoble arkitektoniske og antropologiske metoder i undersøgelser af sammenhænge mellem de fysiske rammer og såvel det personlige som det sociale liv, der leves i dem. Den handler om, hvordan man kan eksperimentere med collager som forskningsmetode -som et værktøj, der kan bruges både i analyser, i kommunikation med informanter og til formidling af viden. Og så handler den om, hvordan teorier om de følelsesmæssige aspekter af begrebet hjem kan kombineres med både teorier om de fysiske rammers egenskaber (affordances) og teorier om hvordan vi relaterer os til teknologier (post-fænomenologi). Det hele handler om relationer mellem arkitektur og mennesker. Det handler om som arkitekt at forstå, at arkitekturen har sociale konsekvenser og som sociolog at medtænke de forhold, arkitekturen betinger for de sociale fællesskaber.

AB - Denne ph.d.-afhandling handler om hjemløse og deres boliger. Den handler om hverdagslivet, og hvordan de fysiske rammer på forskellige måder understøtter eller begrænser beboernes daglige aktiviteter, deres boligbehov og deres ideer om hvad der er hjem. Her giver afhandlingen konkrete forslag til elementer i fremtidens boligpolitik på området.Afhandlingen handler også om arkitekters tilgang til kvalitativ forskning. Om hvordan man kan sammenkoble arkitektoniske og antropologiske metoder i undersøgelser af sammenhænge mellem de fysiske rammer og såvel det personlige som det sociale liv, der leves i dem. Den handler om, hvordan man kan eksperimentere med collager som forskningsmetode -som et værktøj, der kan bruges både i analyser, i kommunikation med informanter og til formidling af viden. Og så handler den om, hvordan teorier om de følelsesmæssige aspekter af begrebet hjem kan kombineres med både teorier om de fysiske rammers egenskaber (affordances) og teorier om hvordan vi relaterer os til teknologier (post-fænomenologi). Det hele handler om relationer mellem arkitektur og mennesker. Det handler om som arkitekt at forstå, at arkitekturen har sociale konsekvenser og som sociolog at medtænke de forhold, arkitekturen betinger for de sociale fællesskaber.

M3 - Ph.d.-afhandling

T3 - Ph.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet

BT - Hjemløse og hjemlighed

PB - Aalborg Universitetsforlag

ER -

Højring LH. Hjemløse og hjemlighed: Fortællinger om arkitektur og mennesker. Aalborg Universitetsforlag, 2019. 461 p. (Ph.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).