Humanistisk palliation: teori, metode, etik og praksis

Karen Marie Dalgaard (Editor), Michael Hviid Jacobsen (Editor)

Research output: Book/ReportAnthologyResearch

Abstract

Humanistisk palliation – teori, metode, etik og praksis er en bog, der omhandler en bred vifte af temaer indenfor for dødens domæne i vores samfund. Bogen er tænkt som en introduktion til den del af det palliative felt, der er optaget af at forstå de sociale, kulturelle, socialpsykologiske, psykologiske, emotionelle og mere åndelige aspekter af omsorg og pleje af syge og døende i vores samfund. Bogen rummer således en bredt anlagt introduktion til det humanistiske palliative felt, som præsenteres i en lang række specifikke kapitler, der hver især indfanger særlige teorier, tematikker, perspektiver og diskussioner i relation til dette felt
Bogen tilbyder en række nedslag i teoretiske, metodiske, tematiske, etiske og praktiske problemstillinger. I bogen er der således bl.a. kapitler, der omhandler sorg, dødsbevidsthedsbevægelsen, aktiv dødshjælp, social palliation, dødsuddannelse, dødens demografi, aldring, dødens rum, musikterapi, sjælesorg og eksistentielle livsfænomener som håb. Alle bogens kapitler er tænkt som introduktioner til diskussioner om, hvordan man kan skabe forudsætningerne for en værdig død i det danske samfund. Bogen kan læses i sin helhed, men de enkelte kapitler kan også læses hver for sig. De enkelte kapitler er forfattet med henblik på at tilbyde læseren en generel og introducerende forståelsesramme til specifikke problemstillinger eller tematikker.
Bogen henvender sig til sygeplejersker, socialrådgivere, læger, præster psykologer og andre faggrupper, som arbejder indenfor det palliativer felt, men bogen er skrevet så den kan læses af alle, der har interesse i feltet.
Bogen er redigeret af Karen Marie Dalgaard, sygeplejerske og sygeplejeforsker ved Center for Lindrende Behandling i Aalborg, og Michael Hviid Jacobsen, professor i sociologi ved Aalborg Universitet. Begge har i en årrække beskæftiget sig indgående med døden i en dansk kontekst og har som forfattere, forskere og undervisere bidraget til at sætte fokus på det forhold at døden er en del af livet og overgår os alle før eller siden.
Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherHans Reitzels Forlag
Edition1
Number of pages445
ISBN (Print)978-87-412-5450-0
Publication statusPublished - 2011

Cite this