I vælten

Kulturanalysens nye hverdag

Morten Krogh Petersen, Anders Kristian Munk

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Med udgangspunkt i to eksempler fra brugerdrevne innovationsprojekter diskuterer vi, hvad det vil sige at bedrive kulturanalyse, når opgaven er, at skabe forandring i hverdagspraksisser. Hvad end det drejer sig om nye skraldespande eller om nye baderum, så giver eksemplerne et indblik i, hvad det er virksomheder og offentlige instanser vil med kulturanalysen og hvorfor, de i stigende grad inviterer den til at bidrage til deres arbejde. Samtidig udstiller eksemplerne også nogle af de vanskeligheder, som kulturanalysen bliver bragt i, når den på baggrund af den slags invitationer giver sig til at rode op i det hverdagsliv, der udspiller omkring, for eksempel, skraldespande og baderum. Hvad sker der, spørger vi, når kulturanalysen kommer i vælten? Gennem de to eksempler viser vi, at vanskeligheden består i at balancere ønsket om forandring med en respekt for de seje strukturer og grundlæggende forskelligheder, som kulturanalysen har som en af sine kardinaldyder at opspore, beskrive og gøre partshavere opmærksom på. Dermed bringer kulturanalysen – ofte gennem et etnografisk feltarbejde – også borgere og brugere til verden, som ikke altid lader sig indordne under det allerede definerede mulighedsrum, som mange forandringsorienterede projekter – bevidst eller ubevidst – arbejder under.
Original languageDanish
JournalKulturstudier
VolumeÅrg. 4
Issue number1
Pages (from-to)102-117
Number of pages16
ISSN1904-5352
Publication statusPublished - 2013

Cite this

Petersen, M. K., & Munk, A. K. (2013). I vælten: Kulturanalysens nye hverdag. Kulturstudier, Årg. 4(1), 102-117.
Petersen, Morten Krogh ; Munk, Anders Kristian. / I vælten : Kulturanalysens nye hverdag. In: Kulturstudier. 2013 ; Vol. Årg. 4, No. 1. pp. 102-117.
@article{d53cb7249638460fb9a823c4d5b1fdc6,
title = "I v{\ae}lten: Kulturanalysens nye hverdag",
abstract = "Med udgangspunkt i to eksempler fra brugerdrevne innovationsprojekter diskuterer vi, hvad det vil sige at bedrive kulturanalyse, n{\aa}r opgaven er, at skabe forandring i hverdagspraksisser. Hvad end det drejer sig om nye skraldespande eller om nye baderum, s{\aa} giver eksemplerne et indblik i, hvad det er virksomheder og offentlige instanser vil med kulturanalysen og hvorfor, de i stigende grad inviterer den til at bidrage til deres arbejde. Samtidig udstiller eksemplerne ogs{\aa} nogle af de vanskeligheder, som kulturanalysen bliver bragt i, n{\aa}r den p{\aa} baggrund af den slags invitationer giver sig til at rode op i det hverdagsliv, der udspiller omkring, for eksempel, skraldespande og baderum. Hvad sker der, sp{\o}rger vi, n{\aa}r kulturanalysen kommer i v{\ae}lten? Gennem de to eksempler viser vi, at vanskeligheden best{\aa}r i at balancere {\o}nsket om forandring med en respekt for de seje strukturer og grundl{\ae}ggende forskelligheder, som kulturanalysen har som en af sine kardinaldyder at opspore, beskrive og g{\o}re partshavere opm{\ae}rksom p{\aa}. Dermed bringer kulturanalysen – ofte gennem et etnografisk feltarbejde – ogs{\aa} borgere og brugere til verden, som ikke altid lader sig indordne under det allerede definerede mulighedsrum, som mange forandringsorienterede projekter – bevidst eller ubevidst – arbejder under.",
author = "Petersen, {Morten Krogh} and Munk, {Anders Kristian}",
year = "2013",
language = "Dansk",
volume = "{\AA}rg. 4",
pages = "102--117",
journal = "Kulturstudier",
issn = "1904-5352",
publisher = "Dansk Historisk F{\ae}llesr{\aa}d & Foreningen Danmarks Folkeminder",
number = "1",

}

Petersen, MK & Munk, AK 2013, 'I vælten: Kulturanalysens nye hverdag', Kulturstudier, vol. Årg. 4, no. 1, pp. 102-117.

I vælten : Kulturanalysens nye hverdag. / Petersen, Morten Krogh; Munk, Anders Kristian.

In: Kulturstudier, Vol. Årg. 4, No. 1, 2013, p. 102-117.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - I vælten

T2 - Kulturanalysens nye hverdag

AU - Petersen, Morten Krogh

AU - Munk, Anders Kristian

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Med udgangspunkt i to eksempler fra brugerdrevne innovationsprojekter diskuterer vi, hvad det vil sige at bedrive kulturanalyse, når opgaven er, at skabe forandring i hverdagspraksisser. Hvad end det drejer sig om nye skraldespande eller om nye baderum, så giver eksemplerne et indblik i, hvad det er virksomheder og offentlige instanser vil med kulturanalysen og hvorfor, de i stigende grad inviterer den til at bidrage til deres arbejde. Samtidig udstiller eksemplerne også nogle af de vanskeligheder, som kulturanalysen bliver bragt i, når den på baggrund af den slags invitationer giver sig til at rode op i det hverdagsliv, der udspiller omkring, for eksempel, skraldespande og baderum. Hvad sker der, spørger vi, når kulturanalysen kommer i vælten? Gennem de to eksempler viser vi, at vanskeligheden består i at balancere ønsket om forandring med en respekt for de seje strukturer og grundlæggende forskelligheder, som kulturanalysen har som en af sine kardinaldyder at opspore, beskrive og gøre partshavere opmærksom på. Dermed bringer kulturanalysen – ofte gennem et etnografisk feltarbejde – også borgere og brugere til verden, som ikke altid lader sig indordne under det allerede definerede mulighedsrum, som mange forandringsorienterede projekter – bevidst eller ubevidst – arbejder under.

AB - Med udgangspunkt i to eksempler fra brugerdrevne innovationsprojekter diskuterer vi, hvad det vil sige at bedrive kulturanalyse, når opgaven er, at skabe forandring i hverdagspraksisser. Hvad end det drejer sig om nye skraldespande eller om nye baderum, så giver eksemplerne et indblik i, hvad det er virksomheder og offentlige instanser vil med kulturanalysen og hvorfor, de i stigende grad inviterer den til at bidrage til deres arbejde. Samtidig udstiller eksemplerne også nogle af de vanskeligheder, som kulturanalysen bliver bragt i, når den på baggrund af den slags invitationer giver sig til at rode op i det hverdagsliv, der udspiller omkring, for eksempel, skraldespande og baderum. Hvad sker der, spørger vi, når kulturanalysen kommer i vælten? Gennem de to eksempler viser vi, at vanskeligheden består i at balancere ønsket om forandring med en respekt for de seje strukturer og grundlæggende forskelligheder, som kulturanalysen har som en af sine kardinaldyder at opspore, beskrive og gøre partshavere opmærksom på. Dermed bringer kulturanalysen – ofte gennem et etnografisk feltarbejde – også borgere og brugere til verden, som ikke altid lader sig indordne under det allerede definerede mulighedsrum, som mange forandringsorienterede projekter – bevidst eller ubevidst – arbejder under.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - Årg. 4

SP - 102

EP - 117

JO - Kulturstudier

JF - Kulturstudier

SN - 1904-5352

IS - 1

ER -

Petersen MK, Munk AK. I vælten: Kulturanalysens nye hverdag. Kulturstudier. 2013;Årg. 4(1):102-117.