Ideologikritik: Slavoj Zizek

Henrik Jøker Bjerre (Editor), Carsten Bagge Laustsen (Editor)

Research output: Book/ReportAnthologyResearchpeer-review

Abstract

De seneste årtier har Slavoj Zizek slået sit navn fast som en af verdens mest fremtrædende filosoffer, og hans mangesidede forfatterskab har berørt alt fra film og tegneserier til politisk tænkning og Hegel-studier. Zizeks værker er oftest mangfoldige ekskurser, der peger i mange retninger. Denne bog samler centrale tekster og bidrag med fokus på ét centralt emne: ideologikritik.

Hvor ideologikritikken hos bl.a. Marx havde til formål at gå bag om den sociale overflade og analysere grundlæggende økonomiske og klassemæssige mekanismer, der former samfundet, er Zizeks ideologikritik rettet mod dynamikker, der går på tværs af hele menneskelivet.

Han tager den sociale overflade alvorligt som en vigtig komponent i en samlet social helhed, og ideologikritik bliver her en disciplin, der analyserer dynamikker, der rækker fra kulturelle, sproglige og adfærdsmæssige former til ubevidste og dybereliggende mekanismer.
Original languageDanish
PublisherHans Reitzels Forlag
Edition1
Number of pages350
ISBN (Print)9788741260396
Publication statusPublished - 1 Nov 2019
  • Introduktion

    Bjerre, H. J. & Laustsen, C. B., 2019, Slavoj Zizek: Ideologikritik. Bjerre, H. J. & Laustsen, C. B. (eds.). København: Hans Reitzels Forlag, p. 7-25 18 p.

    Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearch

Cite this