Indoor Environmental Quality of the first European ModelHome 2020: Home for Life

Peter Foldbjerg, Gitte Gylling Hammershøj Olesen, Lone Feifer, Ellen Kathrine Hansen

Research output: Contribution to conference without publisher/journalPaper without publisher/journalResearchpeer-review

369 Downloads (Pure)

Abstract

Indeklimakvaliteten i vores bygninger er afgørende for vores sundhed. I udviklingen af bæredygtige boliger i fremtiden ligger en stor udfordring i at kombinere energieffektivitet med sunde og gode indeklimaforhold og samtidig skabe smukke bygninger og miljøer, der giver mere end de tager. Active House visionen tager netop denne udfordring op ved at kombinere energi, indeklima og miljø til at udvikle ideer og viden om vores fremtidige bygninger. ModelHome 2020 projektet tager udgangspunkt i Active House vision og materialiserer det ved at designe og konstruere seks bygninger som forslag til vores fremtidige bæredygtige bygninger. Disse bygninger udgør et laboratorium i en-til-en skala for udforskning af alle mulige aspekter. Rigtige mennesker flytter ind i disse bygninger for at gøre det muligt at udforske ikke blot den tekniske udførelse af bygninger, men især også at skabe mulighed for at udforske kvaliteter og erfaring der skabes ved at bo i huset. Dette paper fokuserer på at udforske indeklimakvaliteten i det første ModelHome 2020 boligprojekt - enfamiliehuset Bolig for livet i Danmark. Huset er målt gennem et år, mens en test familie har boet i huset og har udført normale dagligdagsaktiviteter. Dermed er både den tekniske ydeevne af huset og beboernes oplevelser målt. For at kunne udføre denne hybrid måling er målemetoder fra forskellige videnskabelige felter anvendt. Natur-og ingeniørvidenskabelige metoder understøtter måling af de kvantitative aspekter såsom temperatur og CO2-niveau. Metoder fra kunstneriske og humanistiske videnskaber anvendes til måling af beboerne oplevelser - og dermed bygningens evne til at yde i en mere kvalitativ optik. Disse metoder omfatter observation, interviews og kulturelle sonder. Paperet beskriver resultater for dagslysmiljø, termiskmiljø, og den indendørs luftkvalitet - præsenteret gennem både kvantitative og kvalitative fremstillinger. Endelig drøfter paperet, hvordan de forskellige resultater kan udfordre og støtte hinanden i at skabe en sund vurdering af fremtidens bæredygtige boliger - baseret på et menneskeligt centreret perspektiv.
Original languageEnglish
Publication date14 Sep 2011
Number of pages6
Publication statusPublished - 14 Sep 2011
EventInternational Conference on CleanTech for Sustainable Buildings: From Nano to Urban Scale - Lausanne, Switzerland
Duration: 14 Sep 201116 Sep 2011

Conference

ConferenceInternational Conference on CleanTech for Sustainable Buildings
CountrySwitzerland
CityLausanne
Period14/09/201116/09/2011

Cite this

Foldbjerg, P., Olesen, G. G. H., Feifer, L., & Hansen, E. K. (2011). Indoor Environmental Quality of the first European ModelHome 2020: Home for Life. Paper presented at International Conference on CleanTech for Sustainable Buildings, Lausanne, Switzerland.
Foldbjerg, Peter ; Olesen, Gitte Gylling Hammershøj ; Feifer, Lone ; Hansen, Ellen Kathrine. / Indoor Environmental Quality of the first European ModelHome 2020 : Home for Life. Paper presented at International Conference on CleanTech for Sustainable Buildings, Lausanne, Switzerland.6 p.
@conference{f213ded5b9234ce5834fed2edcb1420d,
title = "Indoor Environmental Quality of the first European ModelHome 2020: Home for Life",
abstract = "Indeklimakvaliteten i vores bygninger er afg{\o}rende for vores sundhed. I udviklingen af b{\ae}redygtige boliger i fremtiden ligger en stor udfordring i at kombinere energieffektivitet med sunde og gode indeklimaforhold og samtidig skabe smukke bygninger og milj{\o}er, der giver mere end de tager. Active House visionen tager netop denne udfordring op ved at kombinere energi, indeklima og milj{\o} til at udvikle ideer og viden om vores fremtidige bygninger. ModelHome 2020 projektet tager udgangspunkt i Active House vision og materialiserer det ved at designe og konstruere seks bygninger som forslag til vores fremtidige b{\ae}redygtige bygninger. Disse bygninger udg{\o}r et laboratorium i en-til-en skala for udforskning af alle mulige aspekter. Rigtige mennesker flytter ind i disse bygninger for at g{\o}re det muligt at udforske ikke blot den tekniske udf{\o}relse af bygninger, men is{\ae}r ogs{\aa} at skabe mulighed for at udforske kvaliteter og erfaring der skabes ved at bo i huset. Dette paper fokuserer p{\aa} at udforske indeklimakvaliteten i det f{\o}rste ModelHome 2020 boligprojekt - enfamiliehuset Bolig for livet i Danmark. Huset er m{\aa}lt gennem et {\aa}r, mens en test familie har boet i huset og har udf{\o}rt normale dagligdagsaktiviteter. Dermed er b{\aa}de den tekniske ydeevne af huset og beboernes oplevelser m{\aa}lt. For at kunne udf{\o}re denne hybrid m{\aa}ling er m{\aa}lemetoder fra forskellige videnskabelige felter anvendt. Natur-og ingeni{\o}rvidenskabelige metoder underst{\o}tter m{\aa}ling af de kvantitative aspekter s{\aa}som temperatur og CO2-niveau. Metoder fra kunstneriske og humanistiske videnskaber anvendes til m{\aa}ling af beboerne oplevelser - og dermed bygningens evne til at yde i en mere kvalitativ optik. Disse metoder omfatter observation, interviews og kulturelle sonder. Paperet beskriver resultater for dagslysmilj{\o}, termiskmilj{\o}, og den indend{\o}rs luftkvalitet - pr{\ae}senteret gennem b{\aa}de kvantitative og kvalitative fremstillinger. Endelig dr{\o}fter paperet, hvordan de forskellige resultater kan udfordre og st{\o}tte hinanden i at skabe en sund vurdering af fremtidens b{\ae}redygtige boliger - baseret p{\aa} et menneskeligt centreret perspektiv.",
keywords = "Indeklimakvalitet, ModelHome 2020, Bolig for Livet, Kvalitet",
author = "Peter Foldbjerg and Olesen, {Gitte Gylling Hammersh{\o}j} and Lone Feifer and Hansen, {Ellen Kathrine}",
year = "2011",
month = "9",
day = "14",
language = "English",
note = "null ; Conference date: 14-09-2011 Through 16-09-2011",

}

Foldbjerg, P, Olesen, GGH, Feifer, L & Hansen, EK 2011, 'Indoor Environmental Quality of the first European ModelHome 2020: Home for Life', Paper presented at International Conference on CleanTech for Sustainable Buildings, Lausanne, Switzerland, 14/09/2011 - 16/09/2011.

Indoor Environmental Quality of the first European ModelHome 2020 : Home for Life. / Foldbjerg, Peter; Olesen, Gitte Gylling Hammershøj; Feifer, Lone; Hansen, Ellen Kathrine.

2011. Paper presented at International Conference on CleanTech for Sustainable Buildings, Lausanne, Switzerland.

Research output: Contribution to conference without publisher/journalPaper without publisher/journalResearchpeer-review

TY - CONF

T1 - Indoor Environmental Quality of the first European ModelHome 2020

T2 - Home for Life

AU - Foldbjerg, Peter

AU - Olesen, Gitte Gylling Hammershøj

AU - Feifer, Lone

AU - Hansen, Ellen Kathrine

PY - 2011/9/14

Y1 - 2011/9/14

N2 - Indeklimakvaliteten i vores bygninger er afgørende for vores sundhed. I udviklingen af bæredygtige boliger i fremtiden ligger en stor udfordring i at kombinere energieffektivitet med sunde og gode indeklimaforhold og samtidig skabe smukke bygninger og miljøer, der giver mere end de tager. Active House visionen tager netop denne udfordring op ved at kombinere energi, indeklima og miljø til at udvikle ideer og viden om vores fremtidige bygninger. ModelHome 2020 projektet tager udgangspunkt i Active House vision og materialiserer det ved at designe og konstruere seks bygninger som forslag til vores fremtidige bæredygtige bygninger. Disse bygninger udgør et laboratorium i en-til-en skala for udforskning af alle mulige aspekter. Rigtige mennesker flytter ind i disse bygninger for at gøre det muligt at udforske ikke blot den tekniske udførelse af bygninger, men især også at skabe mulighed for at udforske kvaliteter og erfaring der skabes ved at bo i huset. Dette paper fokuserer på at udforske indeklimakvaliteten i det første ModelHome 2020 boligprojekt - enfamiliehuset Bolig for livet i Danmark. Huset er målt gennem et år, mens en test familie har boet i huset og har udført normale dagligdagsaktiviteter. Dermed er både den tekniske ydeevne af huset og beboernes oplevelser målt. For at kunne udføre denne hybrid måling er målemetoder fra forskellige videnskabelige felter anvendt. Natur-og ingeniørvidenskabelige metoder understøtter måling af de kvantitative aspekter såsom temperatur og CO2-niveau. Metoder fra kunstneriske og humanistiske videnskaber anvendes til måling af beboerne oplevelser - og dermed bygningens evne til at yde i en mere kvalitativ optik. Disse metoder omfatter observation, interviews og kulturelle sonder. Paperet beskriver resultater for dagslysmiljø, termiskmiljø, og den indendørs luftkvalitet - præsenteret gennem både kvantitative og kvalitative fremstillinger. Endelig drøfter paperet, hvordan de forskellige resultater kan udfordre og støtte hinanden i at skabe en sund vurdering af fremtidens bæredygtige boliger - baseret på et menneskeligt centreret perspektiv.

AB - Indeklimakvaliteten i vores bygninger er afgørende for vores sundhed. I udviklingen af bæredygtige boliger i fremtiden ligger en stor udfordring i at kombinere energieffektivitet med sunde og gode indeklimaforhold og samtidig skabe smukke bygninger og miljøer, der giver mere end de tager. Active House visionen tager netop denne udfordring op ved at kombinere energi, indeklima og miljø til at udvikle ideer og viden om vores fremtidige bygninger. ModelHome 2020 projektet tager udgangspunkt i Active House vision og materialiserer det ved at designe og konstruere seks bygninger som forslag til vores fremtidige bæredygtige bygninger. Disse bygninger udgør et laboratorium i en-til-en skala for udforskning af alle mulige aspekter. Rigtige mennesker flytter ind i disse bygninger for at gøre det muligt at udforske ikke blot den tekniske udførelse af bygninger, men især også at skabe mulighed for at udforske kvaliteter og erfaring der skabes ved at bo i huset. Dette paper fokuserer på at udforske indeklimakvaliteten i det første ModelHome 2020 boligprojekt - enfamiliehuset Bolig for livet i Danmark. Huset er målt gennem et år, mens en test familie har boet i huset og har udført normale dagligdagsaktiviteter. Dermed er både den tekniske ydeevne af huset og beboernes oplevelser målt. For at kunne udføre denne hybrid måling er målemetoder fra forskellige videnskabelige felter anvendt. Natur-og ingeniørvidenskabelige metoder understøtter måling af de kvantitative aspekter såsom temperatur og CO2-niveau. Metoder fra kunstneriske og humanistiske videnskaber anvendes til måling af beboerne oplevelser - og dermed bygningens evne til at yde i en mere kvalitativ optik. Disse metoder omfatter observation, interviews og kulturelle sonder. Paperet beskriver resultater for dagslysmiljø, termiskmiljø, og den indendørs luftkvalitet - præsenteret gennem både kvantitative og kvalitative fremstillinger. Endelig drøfter paperet, hvordan de forskellige resultater kan udfordre og støtte hinanden i at skabe en sund vurdering af fremtidens bæredygtige boliger - baseret på et menneskeligt centreret perspektiv.

KW - Indeklimakvalitet

KW - ModelHome 2020

KW - Bolig for Livet

KW - Kvalitet

M3 - Paper without publisher/journal

ER -

Foldbjerg P, Olesen GGH, Feifer L, Hansen EK. Indoor Environmental Quality of the first European ModelHome 2020: Home for Life. 2011. Paper presented at International Conference on CleanTech for Sustainable Buildings, Lausanne, Switzerland.