Introduktion til statistisk inferens eksemplificeret med sikkerhedsintervaller og hypotesetest

Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

Abstract

Artiklen er tænkt som en ikke-statistiktung indføring i principperne for statistisk inferens, dvs. hvordan man på baggrund af en stikprøve kan sige noget om forhold i den bagvedliggende population med en vis statistisk sikkerhed. Der fokuseres først og fremmest på de rent logiske principper, men samtidig hermed bliver den bagvedliggende teoretiske statistik forklaret så tilpas fyldestgørende, at man efter endt læsning forhåbentlig ikke sidder tilbage med en fornemmelse af at mangle noget, med mindre selvfølgelig at man er specielt interesseret i det strengt statistiske. For de fleste samfundsvidenskabelige uddannelser vurderer jeg således, at den vil have et passende statistisk niveau og under alle omstændigheder som en introduktion, der kan bygges videre på. Men artiklen er tænkt sådan, at man som læser efterfølgende skulle kunne kaste sig over litteratur om statistiske metoder som f.eks. korrelationsanalyse og lineær regression. Introduktionen i statistisk inferens bliver eksemplificeret med sikkerhedsintervalestimering og statistisk hypotesetest for henholdsvis gennemsnit og proportioner.
Original languageDanish
JournalMetode & Forskningsdesign
Number of pages27
ISSN2245-3083
Publication statusSubmitted - 2019

Cite this

@article{ff10e12ddd404a489b9f3a6a52fa6848,
title = "Introduktion til statistisk inferens eksemplificeret med sikkerhedsintervaller og hypotesetest",
abstract = "Artiklen er t{\ae}nkt som en ikke-statistiktung indf{\o}ring i principperne for statistisk inferens, dvs. hvordan man p{\aa} baggrund af en stikpr{\o}ve kan sige noget om forhold i den bagvedliggende population med en vis statistisk sikkerhed. Der fokuseres f{\o}rst og fremmest p{\aa} de rent logiske principper, men samtidig hermed bliver den bagvedliggende teoretiske statistik forklaret s{\aa} tilpas fyldestg{\o}rende, at man efter endt l{\ae}sning forh{\aa}bentlig ikke sidder tilbage med en fornemmelse af at mangle noget, med mindre selvf{\o}lgelig at man er specielt interesseret i det strengt statistiske. For de fleste samfundsvidenskabelige uddannelser vurderer jeg s{\aa}ledes, at den vil have et passende statistisk niveau og under alle omst{\ae}ndigheder som en introduktion, der kan bygges videre p{\aa}. Men artiklen er t{\ae}nkt s{\aa}dan, at man som l{\ae}ser efterf{\o}lgende skulle kunne kaste sig over litteratur om statistiske metoder som f.eks. korrelationsanalyse og line{\ae}r regression. Introduktionen i statistisk inferens bliver eksemplificeret med sikkerhedsintervalestimering og statistisk hypotesetest for henholdsvis gennemsnit og proportioner.",
keywords = "Statistik, kvantitativ metode, inferens, statistisk signifikans, hypotesetest, sikkerhedsinterval",
author = "Henrik Lolle",
year = "2019",
language = "Dansk",
journal = "Metode & Forskningsdesign",
issn = "2245-3083",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",

}

Introduktion til statistisk inferens eksemplificeret med sikkerhedsintervaller og hypotesetest. / Lolle, Henrik.

In: Metode & Forskningsdesign, 2019.

Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

TY - JOUR

T1 - Introduktion til statistisk inferens eksemplificeret med sikkerhedsintervaller og hypotesetest

AU - Lolle, Henrik

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Artiklen er tænkt som en ikke-statistiktung indføring i principperne for statistisk inferens, dvs. hvordan man på baggrund af en stikprøve kan sige noget om forhold i den bagvedliggende population med en vis statistisk sikkerhed. Der fokuseres først og fremmest på de rent logiske principper, men samtidig hermed bliver den bagvedliggende teoretiske statistik forklaret så tilpas fyldestgørende, at man efter endt læsning forhåbentlig ikke sidder tilbage med en fornemmelse af at mangle noget, med mindre selvfølgelig at man er specielt interesseret i det strengt statistiske. For de fleste samfundsvidenskabelige uddannelser vurderer jeg således, at den vil have et passende statistisk niveau og under alle omstændigheder som en introduktion, der kan bygges videre på. Men artiklen er tænkt sådan, at man som læser efterfølgende skulle kunne kaste sig over litteratur om statistiske metoder som f.eks. korrelationsanalyse og lineær regression. Introduktionen i statistisk inferens bliver eksemplificeret med sikkerhedsintervalestimering og statistisk hypotesetest for henholdsvis gennemsnit og proportioner.

AB - Artiklen er tænkt som en ikke-statistiktung indføring i principperne for statistisk inferens, dvs. hvordan man på baggrund af en stikprøve kan sige noget om forhold i den bagvedliggende population med en vis statistisk sikkerhed. Der fokuseres først og fremmest på de rent logiske principper, men samtidig hermed bliver den bagvedliggende teoretiske statistik forklaret så tilpas fyldestgørende, at man efter endt læsning forhåbentlig ikke sidder tilbage med en fornemmelse af at mangle noget, med mindre selvfølgelig at man er specielt interesseret i det strengt statistiske. For de fleste samfundsvidenskabelige uddannelser vurderer jeg således, at den vil have et passende statistisk niveau og under alle omstændigheder som en introduktion, der kan bygges videre på. Men artiklen er tænkt sådan, at man som læser efterfølgende skulle kunne kaste sig over litteratur om statistiske metoder som f.eks. korrelationsanalyse og lineær regression. Introduktionen i statistisk inferens bliver eksemplificeret med sikkerhedsintervalestimering og statistisk hypotesetest for henholdsvis gennemsnit og proportioner.

KW - Statistik

KW - kvantitativ metode

KW - inferens

KW - statistisk signifikans

KW - hypotesetest

KW - sikkerhedsinterval

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Metode & Forskningsdesign

JF - Metode & Forskningsdesign

SN - 2245-3083

ER -