Klasse, kultur og politik: Social differentiering i det postindustrielle Aalborg

Translated title of the contribution: Class, Culture and Politics: Social Differentiation in a Post-Industrial City in Denmark

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Abstract

Med udgangspunkt i den den franske sociolog Pierre Bourdieus arbejde, særligt La Distinktion (1979), undersøges nutidige mønstre for social differentiering i Aalborg. En større spørgeskemaundersøgelse og 16 dybdegående interviews inddrages i en analyse af sammenhænge mellem ulighed, identitet og dominansforhold. Ved hjælp af korrespondanceanalyse undersøges sammenhænge mellem på den ene side ulige adgang til eftertragtede ressourcer (økonomisk og kulturel kapital) på den anden side kulturelle præferencer og politiske holdninger. Endvidere undersøges, hvordan individer og grupper konstruerer grænser til andre ved at trække på kulturelle, moralske eller sociøkonomiske forskelle. I afhandlingen konkluderes det blandt andet, at kulturelle præferencer og politiske holdninger er relateret til klasseskel, at klasseskel i Aalborg anno 2004 er relateret til både et hierarkisk og et horisontalt differentieringsprincip samt at klasserelaterede forskelle ofte opfattes som et resultat af individuelle valg og tilfældigheder.
Original languageDanish
Place of PublicationAalborg
PublisherInstitut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation, Aalborg Universitet
Number of pages279
Publication statusPublished - 2008

Keywords

  • Social differentiation
  • Class
  • Culture
  • Correspondence Analysis
  • Pierre Bourdieu

Cite this

Skjøtt-Larsen, J. (2008). Klasse, kultur og politik: Social differentiering i det postindustrielle Aalborg. Aalborg: Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation, Aalborg Universitet.
Skjøtt-Larsen, Jakob. / Klasse, kultur og politik : Social differentiering i det postindustrielle Aalborg. Aalborg : Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation, Aalborg Universitet, 2008. 279 p.
@phdthesis{9cf40ed0743211dd8b88000ea68e967b,
title = "Klasse, kultur og politik: Social differentiering i det postindustrielle Aalborg",
abstract = "Med udgangspunkt i den den franske sociolog Pierre Bourdieus arbejde, s{\ae}rligt La Distinktion (1979), unders{\o}ges nutidige m{\o}nstre for social differentiering i Aalborg. En st{\o}rre sp{\o}rgeskemaunders{\o}gelse og 16 dybdeg{\aa}ende interviews inddrages i en analyse af sammenh{\ae}nge mellem ulighed, identitet og dominansforhold. Ved hj{\ae}lp af korrespondanceanalyse unders{\o}ges sammenh{\ae}nge mellem p{\aa} den ene side ulige adgang til eftertragtede ressourcer ({\o}konomisk og kulturel kapital) p{\aa} den anden side kulturelle pr{\ae}ferencer og politiske holdninger. Endvidere unders{\o}ges, hvordan individer og grupper konstruerer gr{\ae}nser til andre ved at tr{\ae}kke p{\aa} kulturelle, moralske eller soci{\o}konomiske forskelle. I afhandlingen konkluderes det blandt andet, at kulturelle pr{\ae}ferencer og politiske holdninger er relateret til klasseskel, at klasseskel i Aalborg anno 2004 er relateret til b{\aa}de et hierarkisk og et horisontalt differentieringsprincip samt at klasserelaterede forskelle ofte opfattes som et resultat af individuelle valg og tilf{\ae}ldigheder.",
keywords = "Social differentiering, Klasse, Kultur, Korrespondanceanalyse, Pierre Bourdieu, Social differentiation, Class, Culture, Correspondence Analysis, Pierre Bourdieu",
author = "Jakob Skj{\o}tt-Larsen",
year = "2008",
language = "Dansk",
publisher = "Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation, Aalborg Universitet",

}

Skjøtt-Larsen, J 2008, Klasse, kultur og politik: Social differentiering i det postindustrielle Aalborg. Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation, Aalborg Universitet, Aalborg.

Klasse, kultur og politik : Social differentiering i det postindustrielle Aalborg. / Skjøtt-Larsen, Jakob.

Aalborg : Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation, Aalborg Universitet, 2008. 279 p.

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

TY - BOOK

T1 - Klasse, kultur og politik

T2 - Social differentiering i det postindustrielle Aalborg

AU - Skjøtt-Larsen, Jakob

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Med udgangspunkt i den den franske sociolog Pierre Bourdieus arbejde, særligt La Distinktion (1979), undersøges nutidige mønstre for social differentiering i Aalborg. En større spørgeskemaundersøgelse og 16 dybdegående interviews inddrages i en analyse af sammenhænge mellem ulighed, identitet og dominansforhold. Ved hjælp af korrespondanceanalyse undersøges sammenhænge mellem på den ene side ulige adgang til eftertragtede ressourcer (økonomisk og kulturel kapital) på den anden side kulturelle præferencer og politiske holdninger. Endvidere undersøges, hvordan individer og grupper konstruerer grænser til andre ved at trække på kulturelle, moralske eller sociøkonomiske forskelle. I afhandlingen konkluderes det blandt andet, at kulturelle præferencer og politiske holdninger er relateret til klasseskel, at klasseskel i Aalborg anno 2004 er relateret til både et hierarkisk og et horisontalt differentieringsprincip samt at klasserelaterede forskelle ofte opfattes som et resultat af individuelle valg og tilfældigheder.

AB - Med udgangspunkt i den den franske sociolog Pierre Bourdieus arbejde, særligt La Distinktion (1979), undersøges nutidige mønstre for social differentiering i Aalborg. En større spørgeskemaundersøgelse og 16 dybdegående interviews inddrages i en analyse af sammenhænge mellem ulighed, identitet og dominansforhold. Ved hjælp af korrespondanceanalyse undersøges sammenhænge mellem på den ene side ulige adgang til eftertragtede ressourcer (økonomisk og kulturel kapital) på den anden side kulturelle præferencer og politiske holdninger. Endvidere undersøges, hvordan individer og grupper konstruerer grænser til andre ved at trække på kulturelle, moralske eller sociøkonomiske forskelle. I afhandlingen konkluderes det blandt andet, at kulturelle præferencer og politiske holdninger er relateret til klasseskel, at klasseskel i Aalborg anno 2004 er relateret til både et hierarkisk og et horisontalt differentieringsprincip samt at klasserelaterede forskelle ofte opfattes som et resultat af individuelle valg og tilfældigheder.

KW - Social differentiering

KW - Klasse

KW - Kultur

KW - Korrespondanceanalyse

KW - Pierre Bourdieu

KW - Social differentiation

KW - Class

KW - Culture

KW - Correspondence Analysis

KW - Pierre Bourdieu

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Klasse, kultur og politik

PB - Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation, Aalborg Universitet

CY - Aalborg

ER -

Skjøtt-Larsen J. Klasse, kultur og politik: Social differentiering i det postindustrielle Aalborg. Aalborg: Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation, Aalborg Universitet, 2008. 279 p.