Klingende tidsrum: Om vilkår for opnåelse af indsigt i forhold mellem musik og tid

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Artiklen indledes med en kort indføring i bl.a. sammenhænge mellem notationssystemer og musikforståelse. Indføringen konstaterer, at nutiden byder på musikformer, der kun vanskeligt kan forstås på dette grundlag og åbner for en forståelse af musik som kommunikation. Efter en kort beskrivelse af nogle af de opgavetyper musikken varetager i bl.a. moderne medier følger i afsnittet Musik og lyd i medier en kort drøftelse af funktionel musik. Afsnittet afsluttes med en problematisering af de redskaber, der står til rådighed for det indsigtssøgende og anvendelsesrettede arbejde med nye musikformer, både indenfor musikpsykologi og musikvidenskab. Herefter følger i to afsnit en summarisk indføring i begreberne tid og rum og i grundlæggende tidsopfattelser, inden artiklen i mere nærgående form diskuterer problemfelter i den måde forholdet mellem musik og tid traditionelt behandles på. De to sidste afsnit inden afrundingen drøfter mere indgående mulige samspil mellem klanglige forhold og oplevelse af tid, mens afrundingen konstaterer, at der er aktuelt behov for nye metoder og forståelsesformer bl.a. mhp. en kvalificering af lyd- og musiksiden i digitale medier.
Original languageDanish
JournalPsyke & Logos
Volume28.1
Pages (from-to)138-159
Number of pages22
ISSN0107-1211
Publication statusPublished - 2007

Keywords

  • music and time
  • music notation
  • music psychology

Cite this

@article{8eed4040fb2011db8764000ea68e967b,
title = "Klingende tidsrum: Om vilk{\aa}r for opn{\aa}else af indsigt i forhold mellem musik og tid",
abstract = "Artiklen indledes med en kort indf{\o}ring i bl.a. sammenh{\ae}nge mellem notationssystemer og musikforst{\aa}else. Indf{\o}ringen konstaterer, at nutiden byder p{\aa} musikformer, der kun vanskeligt kan forst{\aa}s p{\aa} dette grundlag og {\aa}bner for en forst{\aa}else af musik som kommunikation. Efter en kort beskrivelse af nogle af de opgavetyper musikken varetager i bl.a. moderne medier f{\o}lger i afsnittet Musik og lyd i medier en kort dr{\o}ftelse af funktionel musik. Afsnittet afsluttes med en problematisering af de redskaber, der st{\aa}r til r{\aa}dighed for det indsigtss{\o}gende og anvendelsesrettede arbejde med nye musikformer, b{\aa}de indenfor musikpsykologi og musikvidenskab. Herefter f{\o}lger i to afsnit en summarisk indf{\o}ring i begreberne tid og rum og i grundl{\ae}ggende tidsopfattelser, inden artiklen i mere n{\ae}rg{\aa}ende form diskuterer problemfelter i den m{\aa}de forholdet mellem musik og tid traditionelt behandles p{\aa}. De to sidste afsnit inden afrundingen dr{\o}fter mere indg{\aa}ende mulige samspil mellem klanglige forhold og oplevelse af tid, mens afrundingen konstaterer, at der er aktuelt behov for nye metoder og forst{\aa}elsesformer bl.a. mhp. en kvalificering af lyd- og musiksiden i digitale medier.",
keywords = "musik og tid, tonesystem, notationssystem, musikpsykologi, music and time, music notation, music psychology",
author = "Martin Knakkerg{\aa}rd",
year = "2007",
language = "Dansk",
volume = "28.1",
pages = "138--159",
journal = "Psyke & Logos",
issn = "0107-1211",
publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",

}

Klingende tidsrum : Om vilkår for opnåelse af indsigt i forhold mellem musik og tid. / Knakkergård, Martin.

In: Psyke & Logos, Vol. 28.1, 2007, p. 138-159.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Klingende tidsrum

T2 - Om vilkår for opnåelse af indsigt i forhold mellem musik og tid

AU - Knakkergård, Martin

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Artiklen indledes med en kort indføring i bl.a. sammenhænge mellem notationssystemer og musikforståelse. Indføringen konstaterer, at nutiden byder på musikformer, der kun vanskeligt kan forstås på dette grundlag og åbner for en forståelse af musik som kommunikation. Efter en kort beskrivelse af nogle af de opgavetyper musikken varetager i bl.a. moderne medier følger i afsnittet Musik og lyd i medier en kort drøftelse af funktionel musik. Afsnittet afsluttes med en problematisering af de redskaber, der står til rådighed for det indsigtssøgende og anvendelsesrettede arbejde med nye musikformer, både indenfor musikpsykologi og musikvidenskab. Herefter følger i to afsnit en summarisk indføring i begreberne tid og rum og i grundlæggende tidsopfattelser, inden artiklen i mere nærgående form diskuterer problemfelter i den måde forholdet mellem musik og tid traditionelt behandles på. De to sidste afsnit inden afrundingen drøfter mere indgående mulige samspil mellem klanglige forhold og oplevelse af tid, mens afrundingen konstaterer, at der er aktuelt behov for nye metoder og forståelsesformer bl.a. mhp. en kvalificering af lyd- og musiksiden i digitale medier.

AB - Artiklen indledes med en kort indføring i bl.a. sammenhænge mellem notationssystemer og musikforståelse. Indføringen konstaterer, at nutiden byder på musikformer, der kun vanskeligt kan forstås på dette grundlag og åbner for en forståelse af musik som kommunikation. Efter en kort beskrivelse af nogle af de opgavetyper musikken varetager i bl.a. moderne medier følger i afsnittet Musik og lyd i medier en kort drøftelse af funktionel musik. Afsnittet afsluttes med en problematisering af de redskaber, der står til rådighed for det indsigtssøgende og anvendelsesrettede arbejde med nye musikformer, både indenfor musikpsykologi og musikvidenskab. Herefter følger i to afsnit en summarisk indføring i begreberne tid og rum og i grundlæggende tidsopfattelser, inden artiklen i mere nærgående form diskuterer problemfelter i den måde forholdet mellem musik og tid traditionelt behandles på. De to sidste afsnit inden afrundingen drøfter mere indgående mulige samspil mellem klanglige forhold og oplevelse af tid, mens afrundingen konstaterer, at der er aktuelt behov for nye metoder og forståelsesformer bl.a. mhp. en kvalificering af lyd- og musiksiden i digitale medier.

KW - musik og tid

KW - tonesystem

KW - notationssystem

KW - musikpsykologi

KW - music and time

KW - music notation

KW - music psychology

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 28.1

SP - 138

EP - 159

JO - Psyke & Logos

JF - Psyke & Logos

SN - 0107-1211

ER -