Klinisk socialpsykologi

Casestudier fra en arbejdspsykologisk behandlingspraksis

Research output: Book/ReportAnthologyResearchpeer-review

Abstract

Denne antologi har til formål at give sig i kast med flere – ganske vist dialektisk forbundne – erkendelsesspørgsmål med henblik på en mere fyldestgørende, dynamisk og nuanceret forståelse af det arbejdsbetingede sammenbrud. Antologien udspringer af en oplevelse af, at der er sket nogle afgørende ændringer i de belastninger og belastningsreaktioner som vi møder i en arbejdspsykologisk behandlingsmæssig sammenhæng. Ændringer som medfører, at vi i arbejdet med stress og med stresssammenbrudte mennesker støder på nye belastninger og belastningsreaktioner.

Samtidig synes de stresssammenbrudtes psykiske struktur at være mere grundlæggende ramt af depression, angst eller identitetsrelaterede lidelser. Disse forandringer betyder, at det ikke længere givermening snævert at beskæftige sig med stress og stressreaktioner. Der er behov for mere udbyggede teorier og forståelser af det psykiske indenfor det arbejdspsykologiske område. En mere præcis forståelse af det psykiske sammenbrud og lidelserne i det moderne arbejdsliv forudsætter en dybere indsigt i de psykiske og socialpsykologiske mekanismer og processer, der udfolder sig hos den enkelte og i kollektivet, som reaktioner på belastninger i arbejdslivet. Tilsvarende er der behov for, at arbejdsmiljøpsykologien bliver informeret af en mere udbygget og fyldestgørende organisationsteori, bl.a. fordi organisatoriske og sociale strukturer og processer ofte synes at spille en central rolle for stressprocessens karakter, forløb og konsekvenser.

Antologien er bygget op omkring 4 casestudier. I forlængelse af hver af disse følger et kapitel, hvor der fokuseres på en enkelt af de psykiske problemstillinger der viser sig i casene. Dette sker med afsæt i nyere forskning indenfor den eksperimentelle socialpsykologi og/eller evolutionspsykologi.
Original languageDanish
PublisherAalborg Universitetsforlag
Edition1
Number of pages238
ISBN (Print)978-87-7112-4150-6
Publication statusPublished - 2014

Cite this

@book{86f4e5e240a847e39a96d2827049e853,
title = "Klinisk socialpsykologi: Casestudier fra en arbejdspsykologisk behandlingspraksis",
abstract = "Denne antologi har til form{\aa}l at give sig i kast med flere – ganske vist dialektisk forbundne – erkendelsessp{\o}rgsm{\aa}l med henblik p{\aa} en mere fyldestg{\o}rende, dynamisk og nuanceret forst{\aa}else af det arbejdsbetingede sammenbrud. Antologien udspringer af en oplevelse af, at der er sket nogle afg{\o}rende {\ae}ndringer i de belastninger og belastningsreaktioner som vi m{\o}der i en arbejdspsykologisk behandlingsm{\ae}ssig sammenh{\ae}ng. {\AE}ndringer som medf{\o}rer, at vi i arbejdet med stress og med stresssammenbrudte mennesker st{\o}der p{\aa} nye belastninger og belastningsreaktioner.Samtidig synes de stresssammenbrudtes psykiske struktur at v{\ae}re mere grundl{\ae}ggende ramt af depression, angst eller identitetsrelaterede lidelser. Disse forandringer betyder, at det ikke l{\ae}ngere givermening sn{\ae}vert at besk{\ae}ftige sig med stress og stressreaktioner. Der er behov for mere udbyggede teorier og forst{\aa}elser af det psykiske indenfor det arbejdspsykologiske omr{\aa}de. En mere pr{\ae}cis forst{\aa}else af det psykiske sammenbrud og lidelserne i det moderne arbejdsliv foruds{\ae}tter en dybere indsigt i de psykiske og socialpsykologiske mekanismer og processer, der udfolder sig hos den enkelte og i kollektivet, som reaktioner p{\aa} belastninger i arbejdslivet. Tilsvarende er der behov for, at arbejdsmilj{\o}psykologien bliver informeret af en mere udbygget og fyldestg{\o}rende organisationsteori, bl.a. fordi organisatoriske og sociale strukturer og processer ofte synes at spille en central rolle for stressprocessens karakter, forl{\o}b og konsekvenser.Antologien er bygget op omkring 4 casestudier. I forl{\ae}ngelse af hver af disse f{\o}lger et kapitel, hvor der fokuseres p{\aa} en enkelt af de psykiske problemstillinger der viser sig i casene. Dette sker med afs{\ae}t i nyere forskning indenfor den eksperimentelle socialpsykologi og/eller evolutionspsykologi.",
editor = "Pedersen, {Bendt Torpegaard}",
year = "2014",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7112-4150-6",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
edition = "1",

}

Klinisk socialpsykologi : Casestudier fra en arbejdspsykologisk behandlingspraksis. / Pedersen, Bendt Torpegaard (Editor).

1 ed. Aalborg Universitetsforlag, 2014. 238 p.

Research output: Book/ReportAnthologyResearchpeer-review

TY - BOOK

T1 - Klinisk socialpsykologi

T2 - Casestudier fra en arbejdspsykologisk behandlingspraksis

A2 - Pedersen, Bendt Torpegaard

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Denne antologi har til formål at give sig i kast med flere – ganske vist dialektisk forbundne – erkendelsesspørgsmål med henblik på en mere fyldestgørende, dynamisk og nuanceret forståelse af det arbejdsbetingede sammenbrud. Antologien udspringer af en oplevelse af, at der er sket nogle afgørende ændringer i de belastninger og belastningsreaktioner som vi møder i en arbejdspsykologisk behandlingsmæssig sammenhæng. Ændringer som medfører, at vi i arbejdet med stress og med stresssammenbrudte mennesker støder på nye belastninger og belastningsreaktioner.Samtidig synes de stresssammenbrudtes psykiske struktur at være mere grundlæggende ramt af depression, angst eller identitetsrelaterede lidelser. Disse forandringer betyder, at det ikke længere givermening snævert at beskæftige sig med stress og stressreaktioner. Der er behov for mere udbyggede teorier og forståelser af det psykiske indenfor det arbejdspsykologiske område. En mere præcis forståelse af det psykiske sammenbrud og lidelserne i det moderne arbejdsliv forudsætter en dybere indsigt i de psykiske og socialpsykologiske mekanismer og processer, der udfolder sig hos den enkelte og i kollektivet, som reaktioner på belastninger i arbejdslivet. Tilsvarende er der behov for, at arbejdsmiljøpsykologien bliver informeret af en mere udbygget og fyldestgørende organisationsteori, bl.a. fordi organisatoriske og sociale strukturer og processer ofte synes at spille en central rolle for stressprocessens karakter, forløb og konsekvenser.Antologien er bygget op omkring 4 casestudier. I forlængelse af hver af disse følger et kapitel, hvor der fokuseres på en enkelt af de psykiske problemstillinger der viser sig i casene. Dette sker med afsæt i nyere forskning indenfor den eksperimentelle socialpsykologi og/eller evolutionspsykologi.

AB - Denne antologi har til formål at give sig i kast med flere – ganske vist dialektisk forbundne – erkendelsesspørgsmål med henblik på en mere fyldestgørende, dynamisk og nuanceret forståelse af det arbejdsbetingede sammenbrud. Antologien udspringer af en oplevelse af, at der er sket nogle afgørende ændringer i de belastninger og belastningsreaktioner som vi møder i en arbejdspsykologisk behandlingsmæssig sammenhæng. Ændringer som medfører, at vi i arbejdet med stress og med stresssammenbrudte mennesker støder på nye belastninger og belastningsreaktioner.Samtidig synes de stresssammenbrudtes psykiske struktur at være mere grundlæggende ramt af depression, angst eller identitetsrelaterede lidelser. Disse forandringer betyder, at det ikke længere givermening snævert at beskæftige sig med stress og stressreaktioner. Der er behov for mere udbyggede teorier og forståelser af det psykiske indenfor det arbejdspsykologiske område. En mere præcis forståelse af det psykiske sammenbrud og lidelserne i det moderne arbejdsliv forudsætter en dybere indsigt i de psykiske og socialpsykologiske mekanismer og processer, der udfolder sig hos den enkelte og i kollektivet, som reaktioner på belastninger i arbejdslivet. Tilsvarende er der behov for, at arbejdsmiljøpsykologien bliver informeret af en mere udbygget og fyldestgørende organisationsteori, bl.a. fordi organisatoriske og sociale strukturer og processer ofte synes at spille en central rolle for stressprocessens karakter, forløb og konsekvenser.Antologien er bygget op omkring 4 casestudier. I forlængelse af hver af disse følger et kapitel, hvor der fokuseres på en enkelt af de psykiske problemstillinger der viser sig i casene. Dette sker med afsæt i nyere forskning indenfor den eksperimentelle socialpsykologi og/eller evolutionspsykologi.

M3 - Antologi

SN - 978-87-7112-4150-6

BT - Klinisk socialpsykologi

PB - Aalborg Universitetsforlag

ER -