Kompetencekrav, familiepolitikker og køn i moderne arbejdspladskontekster

Translated title of the contribution: Competences, family policies and gender in modern work place contexts

Lotte Bloksgaard

  Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearch

  Abstract

  I forsøget på at imødekomme konflikten mellem arbejds- og familieliv udarbejder moderne virksomheder i stigende grad politikker om 'familievenlighed'. Samtidig tænkes der dog typisk hverken familievenlighed eller køn i udarbejdelsen af krav til 'den gode medarbejder' og i værdisættelse af kompetencer i forbindelse med belønning. Dette kapitel sætter fokus på kompetencekrav, bl.a. i tre konkrete virksomheder, og sætter kravene i relation til familiepolitikker, forældreskab og køn. Kapitlet viser, at der ofte er modstrid mellem medarbejdernes familieforpligtelser og forventningerne på arbejdspladsen, hvor der belønnes ud fra kriterier som tilstedeværelse og stabilitet. Og at formodede kønsneutrale belønningsværktøjer og familievenlige tiltag kan bidrage til fastholdelse af kønsuligheder på arbejdspladsniveau, fordi de ikke medtænker forskellige forventninger til og prioriteringer hos kvinder og mænd i forhold til arbejds- og familieliv.
  Original languageDanish
  Title of host publicationLige muligheder - frie valg? : om det kønsopdelte arbejdsmarked gennem et årti
  EditorsRuth Emerek, Helle Holt
  Number of pages23
  Place of PublicationKøbenhavn
  PublisherSFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd
  Publication date2008
  Pages217-240
  Publication statusPublished - 2008
  SeriesSFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd
  Number08:24
  ISSN1396-1810

  Keywords

  • Gender
  • competences
  • family policies
  • family friendliness
  • work and family balance

  Cite this

  Bloksgaard, L. (2008). Kompetencekrav, familiepolitikker og køn i moderne arbejdspladskontekster. In R. Emerek, & H. Holt (Eds.), Lige muligheder - frie valg?: om det kønsopdelte arbejdsmarked gennem et årti (pp. 217-240). København: SFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd. SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, No. 08:24
  Bloksgaard, Lotte. / Kompetencekrav, familiepolitikker og køn i moderne arbejdspladskontekster. Lige muligheder - frie valg?: om det kønsopdelte arbejdsmarked gennem et årti. editor / Ruth Emerek ; Helle Holt. København : SFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd, 2008. pp. 217-240 (SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd; No. 08:24).
  @inbook{b7edfe20019711dd8a22000ea68e967b,
  title = "Kompetencekrav, familiepolitikker og k{\o}n i moderne arbejdspladskontekster",
  abstract = "I fors{\o}get p{\aa} at im{\o}dekomme konflikten mellem arbejds- og familieliv udarbejder moderne virksomheder i stigende grad politikker om 'familievenlighed'. Samtidig t{\ae}nkes der dog typisk hverken familievenlighed eller k{\o}n i udarbejdelsen af krav til 'den gode medarbejder' og i v{\ae}rdis{\ae}ttelse af kompetencer i forbindelse med bel{\o}nning. Dette kapitel s{\ae}tter fokus p{\aa} kompetencekrav, bl.a. i tre konkrete virksomheder, og s{\ae}tter kravene i relation til familiepolitikker, for{\ae}ldreskab og k{\o}n. Kapitlet viser, at der ofte er modstrid mellem medarbejdernes familieforpligtelser og forventningerne p{\aa} arbejdspladsen, hvor der bel{\o}nnes ud fra kriterier som tilstedev{\ae}relse og stabilitet. Og at formodede k{\o}nsneutrale bel{\o}nningsv{\ae}rkt{\o}jer og familievenlige tiltag kan bidrage til fastholdelse af k{\o}nsuligheder p{\aa} arbejdspladsniveau, fordi de ikke medt{\ae}nker forskellige forventninger til og prioriteringer hos kvinder og m{\ae}nd i forhold til arbejds- og familieliv.",
  keywords = "K{\o}n, kompetence, familiepolitikker, familievenlighed, familie- og arbejdsliv, Gender, competences, family policies, family friendliness, work and family balance",
  author = "Lotte Bloksgaard",
  year = "2008",
  language = "Dansk",
  pages = "217--240",
  editor = "Ruth Emerek and Helle Holt",
  booktitle = "Lige muligheder - frie valg?",
  publisher = "SFI - Det nationale Forskningscenter for Velf{\ae}rd",
  address = "Danmark",

  }

  Bloksgaard, L 2008, Kompetencekrav, familiepolitikker og køn i moderne arbejdspladskontekster. in R Emerek & H Holt (eds), Lige muligheder - frie valg?: om det kønsopdelte arbejdsmarked gennem et årti. SFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd, København, SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, no. 08:24, pp. 217-240.

  Kompetencekrav, familiepolitikker og køn i moderne arbejdspladskontekster. / Bloksgaard, Lotte.

  Lige muligheder - frie valg?: om det kønsopdelte arbejdsmarked gennem et årti. ed. / Ruth Emerek; Helle Holt. København : SFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd, 2008. p. 217-240 (SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd; No. 08:24).

  Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearch

  TY - CHAP

  T1 - Kompetencekrav, familiepolitikker og køn i moderne arbejdspladskontekster

  AU - Bloksgaard, Lotte

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - I forsøget på at imødekomme konflikten mellem arbejds- og familieliv udarbejder moderne virksomheder i stigende grad politikker om 'familievenlighed'. Samtidig tænkes der dog typisk hverken familievenlighed eller køn i udarbejdelsen af krav til 'den gode medarbejder' og i værdisættelse af kompetencer i forbindelse med belønning. Dette kapitel sætter fokus på kompetencekrav, bl.a. i tre konkrete virksomheder, og sætter kravene i relation til familiepolitikker, forældreskab og køn. Kapitlet viser, at der ofte er modstrid mellem medarbejdernes familieforpligtelser og forventningerne på arbejdspladsen, hvor der belønnes ud fra kriterier som tilstedeværelse og stabilitet. Og at formodede kønsneutrale belønningsværktøjer og familievenlige tiltag kan bidrage til fastholdelse af kønsuligheder på arbejdspladsniveau, fordi de ikke medtænker forskellige forventninger til og prioriteringer hos kvinder og mænd i forhold til arbejds- og familieliv.

  AB - I forsøget på at imødekomme konflikten mellem arbejds- og familieliv udarbejder moderne virksomheder i stigende grad politikker om 'familievenlighed'. Samtidig tænkes der dog typisk hverken familievenlighed eller køn i udarbejdelsen af krav til 'den gode medarbejder' og i værdisættelse af kompetencer i forbindelse med belønning. Dette kapitel sætter fokus på kompetencekrav, bl.a. i tre konkrete virksomheder, og sætter kravene i relation til familiepolitikker, forældreskab og køn. Kapitlet viser, at der ofte er modstrid mellem medarbejdernes familieforpligtelser og forventningerne på arbejdspladsen, hvor der belønnes ud fra kriterier som tilstedeværelse og stabilitet. Og at formodede kønsneutrale belønningsværktøjer og familievenlige tiltag kan bidrage til fastholdelse af kønsuligheder på arbejdspladsniveau, fordi de ikke medtænker forskellige forventninger til og prioriteringer hos kvinder og mænd i forhold til arbejds- og familieliv.

  KW - Køn

  KW - kompetence

  KW - familiepolitikker

  KW - familievenlighed

  KW - familie- og arbejdsliv

  KW - Gender

  KW - competences

  KW - family policies

  KW - family friendliness

  KW - work and family balance

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SP - 217

  EP - 240

  BT - Lige muligheder - frie valg?

  A2 - Emerek, Ruth

  A2 - Holt, Helle

  PB - SFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd

  CY - København

  ER -

  Bloksgaard L. Kompetencekrav, familiepolitikker og køn i moderne arbejdspladskontekster. In Emerek R, Holt H, editors, Lige muligheder - frie valg?: om det kønsopdelte arbejdsmarked gennem et årti. København: SFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd. 2008. p. 217-240. (SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd; No. 08:24).