Landområder under forandring

Indvandreres og flygtninges bosætning på landet

Research output: Contribution to conference without publisher/journalConference abstract for conferenceResearchpeer-review

Abstract

Størstedelen af den danske befolkning er bosat i de store byregioner, mens indbyggertallet i mange landområder er i tilbagegang. Der har dog til alle tider været både til- og fraflytning til både by- og landområder og befolkningen på landet er – ligesom i byerne – blevet multikulturel pga. tilflytning af både indvandrere og flygtninge.
Traditionelt har der i undersøgelser vedrørende flyttebevægelser været fokus på økonomiske forhold som årsag og forklaring, men både dansk og international forskning viser, at flyttebeslutninger snarere bør anskues i et biografisk eller livsfaseperspektiv, og at bolig- og bosætningsønsker og -valg er udtryk for en afvejning af ønsker, behov, muligheder, begrænsninger og prioriteringer. Det gælder også for indvandrere som vælger at bo på landet af mange forskellige årsager, bl.a. af hensyn til jobmuligheder, ønske om gode opvækstvilkår for deres børn, pga. genkendelighed i de fysiske omgivelser fra oprindelseslandet og et ønske om at bo et mindre sted, hvor de bliver set og anerkendt som individ fremfor som en del af en etnisk gruppe.
Baggrunden for paperet er et nordisk forskningsprojekt MultiRur, som undersøger indvandreres bosætning i perspektiv af integration, transnationalisme, stedets betydning, forandring og resiliens. Afsættet for projektet og paperet er, at landområder en under forandring på grund af tilflytning af indvandrere og flygtninge, som ændrer den demografiske og etniske befolkningssammensætning og skaber grundlæggende forandring af ’stedet’.

Empirisk tager paperet afsæt i Hjørring, som er den danske case i projektet og hvor der bor mere end 100 forskellige nationaliteter. På baggrund af interview med indvandrere og flygtninge har paperet fokus på flytninger og bosætning i et biografisk perspektiv.
Original languageDanish
Publication date5 Dec 2016
Publication statusPublished - 5 Dec 2016
EventBoligforskerseminar : Mangfoldighed og boligliv - i storbyen, i forstaden og på landet - AAU, København, København
Duration: 5 Dec 20165 Dec 2016
http://www.boforsk2016.dk/

Conference

ConferenceBoligforskerseminar
LocationAAU, København
CityKøbenhavn
Period05/12/201605/12/2016
Internet address

Cite this

@conference{7a046b38790f4d1299a1066ba6235920,
title = "Landomr{\aa}der under forandring: Indvandreres og flygtninges bos{\ae}tning p{\aa} landet",
abstract = "St{\o}rstedelen af den danske befolkning er bosat i de store byregioner, mens indbyggertallet i mange landomr{\aa}der er i tilbagegang. Der har dog til alle tider v{\ae}ret b{\aa}de til- og fraflytning til b{\aa}de by- og landomr{\aa}der og befolkningen p{\aa} landet er – ligesom i byerne – blevet multikulturel pga. tilflytning af b{\aa}de indvandrere og flygtninge. Traditionelt har der i unders{\o}gelser vedr{\o}rende flyttebev{\ae}gelser v{\ae}ret fokus p{\aa} {\o}konomiske forhold som {\aa}rsag og forklaring, men b{\aa}de dansk og international forskning viser, at flyttebeslutninger snarere b{\o}r anskues i et biografisk eller livsfaseperspektiv, og at bolig- og bos{\ae}tnings{\o}nsker og -valg er udtryk for en afvejning af {\o}nsker, behov, muligheder, begr{\ae}nsninger og prioriteringer. Det g{\ae}lder ogs{\aa} for indvandrere som v{\ae}lger at bo p{\aa} landet af mange forskellige {\aa}rsager, bl.a. af hensyn til jobmuligheder, {\o}nske om gode opv{\ae}kstvilk{\aa}r for deres b{\o}rn, pga. genkendelighed i de fysiske omgivelser fra oprindelseslandet og et {\o}nske om at bo et mindre sted, hvor de bliver set og anerkendt som individ fremfor som en del af en etnisk gruppe.Baggrunden for paperet er et nordisk forskningsprojekt MultiRur, som unders{\o}ger indvandreres bos{\ae}tning i perspektiv af integration, transnationalisme, stedets betydning, forandring og resiliens. Afs{\ae}ttet for projektet og paperet er, at landomr{\aa}der en under forandring p{\aa} grund af tilflytning af indvandrere og flygtninge, som {\ae}ndrer den demografiske og etniske befolkningssammens{\ae}tning og skaber grundl{\ae}ggende forandring af ’stedet’. Empirisk tager paperet afs{\ae}t i Hj{\o}rring, som er den danske case i projektet og hvor der bor mere end 100 forskellige nationaliteter. P{\aa} baggrund af interview med indvandrere og flygtninge har paperet fokus p{\aa} flytninger og bos{\ae}tning i et biografisk perspektiv.",
keywords = "Indvandrere, flyttemotiver, bos{\ae}tning, landomr{\aa}der",
author = "Helle N{\o}rgaard",
year = "2016",
month = "12",
day = "5",
language = "Dansk",
note = "Boligforskerseminar : Mangfoldighed og boligliv - i storbyen, i forstaden og p{\aa} landet ; Conference date: 05-12-2016 Through 05-12-2016",
url = "http://www.boforsk2016.dk/",

}

Landområder under forandring : Indvandreres og flygtninges bosætning på landet. / Nørgaard, Helle.

2016. Abstract from Boligforskerseminar , København, .

Research output: Contribution to conference without publisher/journalConference abstract for conferenceResearchpeer-review

TY - ABST

T1 - Landområder under forandring

T2 - Indvandreres og flygtninges bosætning på landet

AU - Nørgaard, Helle

PY - 2016/12/5

Y1 - 2016/12/5

N2 - Størstedelen af den danske befolkning er bosat i de store byregioner, mens indbyggertallet i mange landområder er i tilbagegang. Der har dog til alle tider været både til- og fraflytning til både by- og landområder og befolkningen på landet er – ligesom i byerne – blevet multikulturel pga. tilflytning af både indvandrere og flygtninge. Traditionelt har der i undersøgelser vedrørende flyttebevægelser været fokus på økonomiske forhold som årsag og forklaring, men både dansk og international forskning viser, at flyttebeslutninger snarere bør anskues i et biografisk eller livsfaseperspektiv, og at bolig- og bosætningsønsker og -valg er udtryk for en afvejning af ønsker, behov, muligheder, begrænsninger og prioriteringer. Det gælder også for indvandrere som vælger at bo på landet af mange forskellige årsager, bl.a. af hensyn til jobmuligheder, ønske om gode opvækstvilkår for deres børn, pga. genkendelighed i de fysiske omgivelser fra oprindelseslandet og et ønske om at bo et mindre sted, hvor de bliver set og anerkendt som individ fremfor som en del af en etnisk gruppe.Baggrunden for paperet er et nordisk forskningsprojekt MultiRur, som undersøger indvandreres bosætning i perspektiv af integration, transnationalisme, stedets betydning, forandring og resiliens. Afsættet for projektet og paperet er, at landområder en under forandring på grund af tilflytning af indvandrere og flygtninge, som ændrer den demografiske og etniske befolkningssammensætning og skaber grundlæggende forandring af ’stedet’. Empirisk tager paperet afsæt i Hjørring, som er den danske case i projektet og hvor der bor mere end 100 forskellige nationaliteter. På baggrund af interview med indvandrere og flygtninge har paperet fokus på flytninger og bosætning i et biografisk perspektiv.

AB - Størstedelen af den danske befolkning er bosat i de store byregioner, mens indbyggertallet i mange landområder er i tilbagegang. Der har dog til alle tider været både til- og fraflytning til både by- og landområder og befolkningen på landet er – ligesom i byerne – blevet multikulturel pga. tilflytning af både indvandrere og flygtninge. Traditionelt har der i undersøgelser vedrørende flyttebevægelser været fokus på økonomiske forhold som årsag og forklaring, men både dansk og international forskning viser, at flyttebeslutninger snarere bør anskues i et biografisk eller livsfaseperspektiv, og at bolig- og bosætningsønsker og -valg er udtryk for en afvejning af ønsker, behov, muligheder, begrænsninger og prioriteringer. Det gælder også for indvandrere som vælger at bo på landet af mange forskellige årsager, bl.a. af hensyn til jobmuligheder, ønske om gode opvækstvilkår for deres børn, pga. genkendelighed i de fysiske omgivelser fra oprindelseslandet og et ønske om at bo et mindre sted, hvor de bliver set og anerkendt som individ fremfor som en del af en etnisk gruppe.Baggrunden for paperet er et nordisk forskningsprojekt MultiRur, som undersøger indvandreres bosætning i perspektiv af integration, transnationalisme, stedets betydning, forandring og resiliens. Afsættet for projektet og paperet er, at landområder en under forandring på grund af tilflytning af indvandrere og flygtninge, som ændrer den demografiske og etniske befolkningssammensætning og skaber grundlæggende forandring af ’stedet’. Empirisk tager paperet afsæt i Hjørring, som er den danske case i projektet og hvor der bor mere end 100 forskellige nationaliteter. På baggrund af interview med indvandrere og flygtninge har paperet fokus på flytninger og bosætning i et biografisk perspektiv.

KW - Indvandrere, flyttemotiver, bosætning, landområder

M3 - Konferenceabstrakt til konference

ER -