Limfjordens Kystlandskaber: Årsrapport 1

Research output: Book/ReportReportResearch

Abstract

Limfjordsregionen er under forandring og Limfjordshavnene omdannes fra industrihavne til nye byområder ved vandet. Fra at være livskilde og udgangspunkt for fjordbyernes placering og udvikling ændrer Limfjordens havne nu funktion og betydning. De nye byområder på de centrale havnearealer bebygges nu flere steder med boliger, kontorer og rekreative områder, der i mange tilfælde i form og funktion minder om andre af byens områder og blot har fjorden som kulisse.

Vandet i Limfjorden er ikke længere en vigtig transportårer for gods, men får ny betydning for byerne. Limfjordens vande samler og adskiller; det er en barriere man skal overvinde men også en samlet identitet, der bygger på en fælles historie. I diskussionen af Limfjordshavnenes omdannelse er mødet mellem dette vand og landet afgørende og i projektet udfoldes disse elementers kompleksitet. Fra vandsiden indebærer dette en kvalificering af vandet som et dynamisk og forskelligartet element med særegne potentialer i mødet med kystlandskabet. Fra landsiden udfoldes havnelandskaberne som et flerartet kludetæppe af komponenter med indlejrede karaktertræk og potentialer.

Projektet har fokus på at undersøge strategierne for omdannelse af de industrielle kystlandskaber og hvordan disse omdannelser bruger vandets nærhed og miljø samt havnenes stedslige kvaliteter.

Denne årsrapport dokumenterer aktiviteter i første år af Ph.d. projektet ’Limfjordens Kystlandskaber’. Projektet er således opdelt i tre dele svarende til de tre år projektet varer, hvor der i første del fokuseres på Limfjordshavnenes fysiske omdannelse og havnenes indbyrdes relationer og heri afdækkes problemer og potentialer for brugen af fjorden i byen. Første del leder frem mod anden del, der i højere grad vil fokusere på designudvikling af de identificerede potentialer og afdække borgere og besøgendes brug af havnene. Sidste del samler op på projektets aktiviteter og teoretiske grundlag frem mod den endelige Ph.d. afhandling.
Original languageDanish
Number of pages80
Publication statusPublished - 1 Apr 2015
SeriesAD:MT
Volume87
ISSN1603-6204

Keywords

  Cite this

  @book{c5a50b11f5a842a2bd94b99908f13a38,
  title = "Limfjordens Kystlandskaber: {\AA}rsrapport 1",
  abstract = "Limfjordsregionen er under forandring og Limfjordshavnene omdannes fra industrihavne til nye byomr{\aa}der ved vandet. Fra at v{\ae}re livskilde og udgangspunkt for fjordbyernes placering og udvikling {\ae}ndrer Limfjordens havne nu funktion og betydning. De nye byomr{\aa}der p{\aa} de centrale havnearealer bebygges nu flere steder med boliger, kontorer og rekreative omr{\aa}der, der i mange tilf{\ae}lde i form og funktion minder om andre af byens omr{\aa}der og blot har fjorden som kulisse.Vandet i Limfjorden er ikke l{\ae}ngere en vigtig transport{\aa}rer for gods, men f{\aa}r ny betydning for byerne. Limfjordens vande samler og adskiller; det er en barriere man skal overvinde men ogs{\aa} en samlet identitet, der bygger p{\aa} en f{\ae}lles historie. I diskussionen af Limfjordshavnenes omdannelse er m{\o}det mellem dette vand og landet afg{\o}rende og i projektet udfoldes disse elementers kompleksitet. Fra vandsiden indeb{\ae}rer dette en kvalificering af vandet som et dynamisk og forskelligartet element med s{\ae}regne potentialer i m{\o}det med kystlandskabet. Fra landsiden udfoldes havnelandskaberne som et flerartet kludet{\ae}ppe af komponenter med indlejrede karaktertr{\ae}k og potentialer.Projektet har fokus p{\aa} at unders{\o}ge strategierne for omdannelse af de industrielle kystlandskaber og hvordan disse omdannelser bruger vandets n{\ae}rhed og milj{\o} samt havnenes stedslige kvaliteter.Denne {\aa}rsrapport dokumenterer aktiviteter i f{\o}rste {\aa}r af Ph.d. projektet ’Limfjordens Kystlandskaber’. Projektet er s{\aa}ledes opdelt i tre dele svarende til de tre {\aa}r projektet varer, hvor der i f{\o}rste del fokuseres p{\aa} Limfjordshavnenes fysiske omdannelse og havnenes indbyrdes relationer og heri afd{\ae}kkes problemer og potentialer for brugen af fjorden i byen. F{\o}rste del leder frem mod anden del, der i h{\o}jere grad vil fokusere p{\aa} designudvikling af de identificerede potentialer og afd{\ae}kke borgere og bes{\o}gendes brug af havnene. Sidste del samler op p{\aa} projektets aktiviteter og teoretiske grundlag frem mod den endelige Ph.d. afhandling.",
  keywords = "havnefronter, turisme, bos{\ae}tning, urban design, byplanl{\ae}gning, mobilitet, regional udvikling",
  author = "Mikkelsen, {Jacob Bjerre}",
  year = "2015",
  month = "4",
  day = "1",
  language = "Dansk",

  }

  Limfjordens Kystlandskaber : Årsrapport 1. / Mikkelsen, Jacob Bjerre.

  2015. 80 p.

  Research output: Book/ReportReportResearch

  TY - RPRT

  T1 - Limfjordens Kystlandskaber

  T2 - Årsrapport 1

  AU - Mikkelsen, Jacob Bjerre

  PY - 2015/4/1

  Y1 - 2015/4/1

  N2 - Limfjordsregionen er under forandring og Limfjordshavnene omdannes fra industrihavne til nye byområder ved vandet. Fra at være livskilde og udgangspunkt for fjordbyernes placering og udvikling ændrer Limfjordens havne nu funktion og betydning. De nye byområder på de centrale havnearealer bebygges nu flere steder med boliger, kontorer og rekreative områder, der i mange tilfælde i form og funktion minder om andre af byens områder og blot har fjorden som kulisse.Vandet i Limfjorden er ikke længere en vigtig transportårer for gods, men får ny betydning for byerne. Limfjordens vande samler og adskiller; det er en barriere man skal overvinde men også en samlet identitet, der bygger på en fælles historie. I diskussionen af Limfjordshavnenes omdannelse er mødet mellem dette vand og landet afgørende og i projektet udfoldes disse elementers kompleksitet. Fra vandsiden indebærer dette en kvalificering af vandet som et dynamisk og forskelligartet element med særegne potentialer i mødet med kystlandskabet. Fra landsiden udfoldes havnelandskaberne som et flerartet kludetæppe af komponenter med indlejrede karaktertræk og potentialer.Projektet har fokus på at undersøge strategierne for omdannelse af de industrielle kystlandskaber og hvordan disse omdannelser bruger vandets nærhed og miljø samt havnenes stedslige kvaliteter.Denne årsrapport dokumenterer aktiviteter i første år af Ph.d. projektet ’Limfjordens Kystlandskaber’. Projektet er således opdelt i tre dele svarende til de tre år projektet varer, hvor der i første del fokuseres på Limfjordshavnenes fysiske omdannelse og havnenes indbyrdes relationer og heri afdækkes problemer og potentialer for brugen af fjorden i byen. Første del leder frem mod anden del, der i højere grad vil fokusere på designudvikling af de identificerede potentialer og afdække borgere og besøgendes brug af havnene. Sidste del samler op på projektets aktiviteter og teoretiske grundlag frem mod den endelige Ph.d. afhandling.

  AB - Limfjordsregionen er under forandring og Limfjordshavnene omdannes fra industrihavne til nye byområder ved vandet. Fra at være livskilde og udgangspunkt for fjordbyernes placering og udvikling ændrer Limfjordens havne nu funktion og betydning. De nye byområder på de centrale havnearealer bebygges nu flere steder med boliger, kontorer og rekreative områder, der i mange tilfælde i form og funktion minder om andre af byens områder og blot har fjorden som kulisse.Vandet i Limfjorden er ikke længere en vigtig transportårer for gods, men får ny betydning for byerne. Limfjordens vande samler og adskiller; det er en barriere man skal overvinde men også en samlet identitet, der bygger på en fælles historie. I diskussionen af Limfjordshavnenes omdannelse er mødet mellem dette vand og landet afgørende og i projektet udfoldes disse elementers kompleksitet. Fra vandsiden indebærer dette en kvalificering af vandet som et dynamisk og forskelligartet element med særegne potentialer i mødet med kystlandskabet. Fra landsiden udfoldes havnelandskaberne som et flerartet kludetæppe af komponenter med indlejrede karaktertræk og potentialer.Projektet har fokus på at undersøge strategierne for omdannelse af de industrielle kystlandskaber og hvordan disse omdannelser bruger vandets nærhed og miljø samt havnenes stedslige kvaliteter.Denne årsrapport dokumenterer aktiviteter i første år af Ph.d. projektet ’Limfjordens Kystlandskaber’. Projektet er således opdelt i tre dele svarende til de tre år projektet varer, hvor der i første del fokuseres på Limfjordshavnenes fysiske omdannelse og havnenes indbyrdes relationer og heri afdækkes problemer og potentialer for brugen af fjorden i byen. Første del leder frem mod anden del, der i højere grad vil fokusere på designudvikling af de identificerede potentialer og afdække borgere og besøgendes brug af havnene. Sidste del samler op på projektets aktiviteter og teoretiske grundlag frem mod den endelige Ph.d. afhandling.

  KW - havnefronter

  KW - turisme

  KW - bosætning

  KW - urban design

  KW - byplanlægning

  KW - mobilitet

  KW - regional udvikling

  M3 - Rapport

  BT - Limfjordens Kystlandskaber

  ER -