Målstyring af og frihedsgrader til de menneskelige ressourcer: En sociologisk dualisme i personalearbejdet

Kjeld Nielsen

Research output: Working paperEducation

1446 Downloads (Pure)

Abstract

Sammenfatning fra artiklen:
Materialet fra survey - og casestudier viser, at danske virksomheder ikke har implementeret HRM -filosofien, specielt den hårde tilgang i alle dele af organisationen. Ledelse i danske virksomheder opererer inden for en voluntaristisk tankegang, der i personalearbejdets beslutningsprocesser baserer sig på skøn og virksomhedsstrategier i et komplekst socialt samspil mellem aktørerne. Den voluntaristiske beslutningstilgang betyder, at frihedsgraderne i arbejdets organisering er til stede, således at de menneskelige ressourcer udnyttes bedst muligt for organisationers overlevelse og til bevaring af arbejdspladser. I den voluntaristiske tilgang til ledelse af personale bevæger virksomhederne sig i en ”sociologisk dualisme” mellem hårde og bløde tilgange. Strukturerne på arbejdsmarkedet og kulturelle forhold i samspillet mellem samfund og virksomhed i det danske samfund betyder, at begge ledelsesstile socialt set er repræsenteret i en samtidighed hos ledere i deres adfærd og handlinger.
Original languageDanish
Number of pages16
Publication statusPublished - 2010

Cite this

@techreport{9ce821fea144459c97d7f1eded9f4964,
title = "M{\aa}lstyring af og frihedsgrader til de menneskelige ressourcer: En sociologisk dualisme i personalearbejdet",
abstract = "Sammenfatning fra artiklen: Materialet fra survey - og casestudier viser, at danske virksomheder ikke har implementeret HRM -filosofien, specielt den h{\aa}rde tilgang i alle dele af organisationen. Ledelse i danske virksomheder opererer inden for en voluntaristisk tankegang, der i personalearbejdets beslutningsprocesser baserer sig p{\aa} sk{\o}n og virksomhedsstrategier i et komplekst socialt samspil mellem akt{\o}rerne. Den voluntaristiske beslutningstilgang betyder, at frihedsgraderne i arbejdets organisering er til stede, s{\aa}ledes at de menneskelige ressourcer udnyttes bedst muligt for organisationers overlevelse og til bevaring af arbejdspladser. I den voluntaristiske tilgang til ledelse af personale bev{\ae}ger virksomhederne sig i en ”sociologisk dualisme” mellem h{\aa}rde og bl{\o}de tilgange. Strukturerne p{\aa} arbejdsmarkedet og kulturelle forhold i samspillet mellem samfund og virksomhed i det danske samfund betyder, at begge ledelsesstile socialt set er repr{\ae}senteret i en samtidighed hos ledere i deres adf{\ae}rd og handlinger.",
keywords = "Human Resource Management, sociologiske unders{\o}gelser, Arbejdssociologi",
author = "Kjeld Nielsen",
note = "Undervisningsmateriale",
year = "2010",
language = "Dansk",
type = "WorkingPaper",

}

TY - UNPB

T1 - Målstyring af og frihedsgrader til de menneskelige ressourcer

T2 - En sociologisk dualisme i personalearbejdet

AU - Nielsen, Kjeld

N1 - Undervisningsmateriale

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Sammenfatning fra artiklen: Materialet fra survey - og casestudier viser, at danske virksomheder ikke har implementeret HRM -filosofien, specielt den hårde tilgang i alle dele af organisationen. Ledelse i danske virksomheder opererer inden for en voluntaristisk tankegang, der i personalearbejdets beslutningsprocesser baserer sig på skøn og virksomhedsstrategier i et komplekst socialt samspil mellem aktørerne. Den voluntaristiske beslutningstilgang betyder, at frihedsgraderne i arbejdets organisering er til stede, således at de menneskelige ressourcer udnyttes bedst muligt for organisationers overlevelse og til bevaring af arbejdspladser. I den voluntaristiske tilgang til ledelse af personale bevæger virksomhederne sig i en ”sociologisk dualisme” mellem hårde og bløde tilgange. Strukturerne på arbejdsmarkedet og kulturelle forhold i samspillet mellem samfund og virksomhed i det danske samfund betyder, at begge ledelsesstile socialt set er repræsenteret i en samtidighed hos ledere i deres adfærd og handlinger.

AB - Sammenfatning fra artiklen: Materialet fra survey - og casestudier viser, at danske virksomheder ikke har implementeret HRM -filosofien, specielt den hårde tilgang i alle dele af organisationen. Ledelse i danske virksomheder opererer inden for en voluntaristisk tankegang, der i personalearbejdets beslutningsprocesser baserer sig på skøn og virksomhedsstrategier i et komplekst socialt samspil mellem aktørerne. Den voluntaristiske beslutningstilgang betyder, at frihedsgraderne i arbejdets organisering er til stede, således at de menneskelige ressourcer udnyttes bedst muligt for organisationers overlevelse og til bevaring af arbejdspladser. I den voluntaristiske tilgang til ledelse af personale bevæger virksomhederne sig i en ”sociologisk dualisme” mellem hårde og bløde tilgange. Strukturerne på arbejdsmarkedet og kulturelle forhold i samspillet mellem samfund og virksomhed i det danske samfund betyder, at begge ledelsesstile socialt set er repræsenteret i en samtidighed hos ledere i deres adfærd og handlinger.

KW - Human Resource Management

KW - sociologiske undersøgelser

KW - Arbejdssociologi

M3 - Working paper

BT - Målstyring af og frihedsgrader til de menneskelige ressourcer

ER -