Metodik til studiet af strategiske ledelsesprocesser i organisationer

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Denne artikel handler om at skabe viden om en hverdagspraksis, der sjældent er sat ord på. Den behandler de ledelsesprocesser, der i virksomheder producerer strategi og omsætter sådanne strategier i produktive handlinger. Det er processer, der i små og mellemstore virksomheder er præget af intuition og af meget uformelle samspil mellem virksomhedsledere og medarbejdere. Metodikken er en videreudvikling af de metoder til produktion af kvalitative data, som FIRM-gruppen har eksperimenteret med gennem nogle år. Artiklen kan ses som en afrapportering af et flerårigt metodeudviklingsarbejde. Da erfaringer fra sådanne virksomheder viser, at strategiske processer i høj grad udvikler sig gennem uformel kommunikation, og at lederes intuition spiller en meget stor rolle, arbejder metodikken med en struktureret udviklingsdialog mellem et mindre antal virksomhedsledere med strategiske opgaver og forskere. Denne udviklingsdialog har til formål at følge og forstå de processer, der skaber ledernes egne praksisrelaterede ”teorier” for strategisk handling. Efter en præsentation af temaet gennemgås metodikkens praktiske fremgangsmåde med undersøgelser i en række virksomheder, opbygning af cases i samarbejde med ledere fra disse virksomheder, diskussion af disse og foreløbige konklusioner hen mod de næste trin i metodikken. Artiklen er skrevet samtidigt med arbejdet på et igangværende forskningsprojekt og vil derfor både være en præsentation og en udvikling af muligheder og vanskeligheder i metodikken.

Original languageDanish
JournalQualitative Studies
Volume1
Issue number2
Pages (from-to)129 - 158
ISSN1903-7031
Publication statusPublished - 2010

Cite this

@article{5ef91f35e8fa46b187d8297045e4e9a3,
title = "Metodik til studiet af strategiske ledelsesprocesser i organisationer",
abstract = "Denne artikel handler om at skabe viden om en hverdagspraksis, der sj{\ae}ldent er sat ord p{\aa}. Den behandler de ledelsesprocesser, der i virksomheder producerer strategi og oms{\ae}tter s{\aa}danne strategier i produktive handlinger. Det er processer, der i sm{\aa} og mellemstore virksomheder er pr{\ae}get af intuition og af meget uformelle samspil mellem virksomhedsledere og medarbejdere. Metodikken er en videreudvikling af de metoder til produktion af kvalitative data, som FIRM-gruppen har eksperimenteret med gennem nogle {\aa}r. Artiklen kan ses som en afrapportering af et fler{\aa}rigt metodeudviklingsarbejde. Da erfaringer fra s{\aa}danne virksomheder viser, at strategiske processer i h{\o}j grad udvikler sig gennem uformel kommunikation, og at lederes intuition spiller en meget stor rolle, arbejder metodikken med en struktureret udviklingsdialog mellem et mindre antal virksomhedsledere med strategiske opgaver og forskere. Denne udviklingsdialog har til form{\aa}l at f{\o}lge og forst{\aa} de processer, der skaber ledernes egne praksisrelaterede ”teorier” for strategisk handling. Efter en pr{\ae}sentation af temaet gennemg{\aa}s metodikkens praktiske fremgangsm{\aa}de med unders{\o}gelser i en r{\ae}kke virksomheder, opbygning af cases i samarbejde med ledere fra disse virksomheder, diskussion af disse og forel{\o}bige konklusioner hen mod de n{\ae}ste trin i metodikken. Artiklen er skrevet samtidigt med arbejdet p{\aa} et igangv{\ae}rende forskningsprojekt og vil derfor b{\aa}de v{\ae}re en pr{\ae}sentation og en udvikling af muligheder og vanskeligheder i metodikken.",
keywords = "Kvalitativ metode, interaktions mellem forskning og udvikling, dynamiske studier af strategiprocesser, Strategiprocesser",
author = "Rasmussen, {J{\o}rgen Gulddahl}",
year = "2010",
language = "Dansk",
volume = "1",
pages = "129 -- 158",
journal = "Qualitative Studies",
issn = "1903-7031",
publisher = "Aalborg Universitet",
number = "2",

}

Metodik til studiet af strategiske ledelsesprocesser i organisationer. / Rasmussen, Jørgen Gulddahl.

In: Qualitative Studies, Vol. 1, No. 2, 2010, p. 129 - 158.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Metodik til studiet af strategiske ledelsesprocesser i organisationer

AU - Rasmussen, Jørgen Gulddahl

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Denne artikel handler om at skabe viden om en hverdagspraksis, der sjældent er sat ord på. Den behandler de ledelsesprocesser, der i virksomheder producerer strategi og omsætter sådanne strategier i produktive handlinger. Det er processer, der i små og mellemstore virksomheder er præget af intuition og af meget uformelle samspil mellem virksomhedsledere og medarbejdere. Metodikken er en videreudvikling af de metoder til produktion af kvalitative data, som FIRM-gruppen har eksperimenteret med gennem nogle år. Artiklen kan ses som en afrapportering af et flerårigt metodeudviklingsarbejde. Da erfaringer fra sådanne virksomheder viser, at strategiske processer i høj grad udvikler sig gennem uformel kommunikation, og at lederes intuition spiller en meget stor rolle, arbejder metodikken med en struktureret udviklingsdialog mellem et mindre antal virksomhedsledere med strategiske opgaver og forskere. Denne udviklingsdialog har til formål at følge og forstå de processer, der skaber ledernes egne praksisrelaterede ”teorier” for strategisk handling. Efter en præsentation af temaet gennemgås metodikkens praktiske fremgangsmåde med undersøgelser i en række virksomheder, opbygning af cases i samarbejde med ledere fra disse virksomheder, diskussion af disse og foreløbige konklusioner hen mod de næste trin i metodikken. Artiklen er skrevet samtidigt med arbejdet på et igangværende forskningsprojekt og vil derfor både være en præsentation og en udvikling af muligheder og vanskeligheder i metodikken.

AB - Denne artikel handler om at skabe viden om en hverdagspraksis, der sjældent er sat ord på. Den behandler de ledelsesprocesser, der i virksomheder producerer strategi og omsætter sådanne strategier i produktive handlinger. Det er processer, der i små og mellemstore virksomheder er præget af intuition og af meget uformelle samspil mellem virksomhedsledere og medarbejdere. Metodikken er en videreudvikling af de metoder til produktion af kvalitative data, som FIRM-gruppen har eksperimenteret med gennem nogle år. Artiklen kan ses som en afrapportering af et flerårigt metodeudviklingsarbejde. Da erfaringer fra sådanne virksomheder viser, at strategiske processer i høj grad udvikler sig gennem uformel kommunikation, og at lederes intuition spiller en meget stor rolle, arbejder metodikken med en struktureret udviklingsdialog mellem et mindre antal virksomhedsledere med strategiske opgaver og forskere. Denne udviklingsdialog har til formål at følge og forstå de processer, der skaber ledernes egne praksisrelaterede ”teorier” for strategisk handling. Efter en præsentation af temaet gennemgås metodikkens praktiske fremgangsmåde med undersøgelser i en række virksomheder, opbygning af cases i samarbejde med ledere fra disse virksomheder, diskussion af disse og foreløbige konklusioner hen mod de næste trin i metodikken. Artiklen er skrevet samtidigt med arbejdet på et igangværende forskningsprojekt og vil derfor både være en præsentation og en udvikling af muligheder og vanskeligheder i metodikken.

KW - Kvalitativ metode

KW - interaktions mellem forskning og udvikling

KW - dynamiske studier af strategiprocesser

KW - Strategiprocesser

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 1

SP - 129

EP - 158

JO - Qualitative Studies

JF - Qualitative Studies

SN - 1903-7031

IS - 2

ER -