Mobilen er med alle vegne - et praksisteoretisk bud på kulturbegrebet

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Mobiltelefonen er en af de ting, som har ændret flest praksisser inden for de sidste år. Derfor bruges mobiltelefonpraksis som det gennemgående eksempel her i artiklen, hvori der argumenteres for, at kultur kan forstås som rækker af forskellige praksisser. En praksis er fx at læse, at tale, at deltage i et møde eller at bruge mobiltelefon, hvor man både læser og taler.
I praksisteori argumenterer man for, at praksisser er normative; der er normer for, hvordan praksisser skal udføres passende. Hvad der er passende afgøres i den enkelte situation, men altid knyttet til de måder praksisser tidligere har været udført. I globaliserede, medialiserede samfund givet et praksisteoretisk kulturbegreb mulighed for at udpege, hvordan mennesker som er vokset op i forskellige dele af verden, i forskellige etniske eller sociale grupper, udfører de samme praksisser (går til møder, køber ind, taler, læser, bruger mobiltelefon), men kan have forskellige normer knyttet til praksisserne. Et praksisteoretisk kulturbegreb bliver hermed både en måde at forstå kultur, en metode til at indkredse og respektere forskelle og ligheder mellem praksisser og sidst, men ikke mindst giver det et godt udgangspunkt for interkulturel kommunikation.

Original languageDanish
JournalTidsskrift for professionsstudier
Volume24
Pages (from-to)16-26
Number of pages12
ISSN2446-0273
Publication statusPublished - 1 Feb 2017

Cite this

@article{3a4672e896634e6292c98f48ac1c82a3,
title = "Mobilen er med alle vegne - et praksisteoretisk bud p{\aa} kulturbegrebet",
abstract = "Mobiltelefonen er en af de ting, som har {\ae}ndret flest praksisser inden for de sidste {\aa}r. Derfor bruges mobiltelefonpraksis som det gennemg{\aa}ende eksempel her i artiklen, hvori der argumenteres for, at kultur kan forst{\aa}s som r{\ae}kker af forskellige praksisser. En praksis er fx at l{\ae}se, at tale, at deltage i et m{\o}de eller at bruge mobiltelefon, hvor man b{\aa}de l{\ae}ser og taler. I praksisteori argumenterer man for, at praksisser er normative; der er normer for, hvordan praksisser skal udf{\o}res passende. Hvad der er passende afg{\o}res i den enkelte situation, men altid knyttet til de m{\aa}der praksisser tidligere har v{\ae}ret udf{\o}rt. I globaliserede, medialiserede samfund givet et praksisteoretisk kulturbegreb mulighed for at udpege, hvordan mennesker som er vokset op i forskellige dele af verden, i forskellige etniske eller sociale grupper, udf{\o}rer de samme praksisser (g{\aa}r til m{\o}der, k{\o}ber ind, taler, l{\ae}ser, bruger mobiltelefon), men kan have forskellige normer knyttet til praksisserne. Et praksisteoretisk kulturbegreb bliver hermed b{\aa}de en m{\aa}de at forst{\aa} kultur, en metode til at indkredse og respektere forskelle og ligheder mellem praksisser og sidst, men ikke mindst giver det et godt udgangspunkt for interkulturel kommunikation.",
keywords = "kultur, praksisteori",
author = "Iben Jensen",
note = "Temanummer: Kultur og Civilisering",
year = "2017",
month = "2",
day = "1",
language = "Dansk",
volume = "24",
pages = "16--26",
journal = "Tidsskrift for professionsstudier",
issn = "2446-0273",
publisher = "Professionsh{\o}jskolen VIA University College",

}

Mobilen er med alle vegne - et praksisteoretisk bud på kulturbegrebet. / Jensen, Iben.

In: Tidsskrift for professionsstudier, Vol. 24, 01.02.2017, p. 16-26.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Mobilen er med alle vegne - et praksisteoretisk bud på kulturbegrebet

AU - Jensen, Iben

N1 - Temanummer: Kultur og Civilisering

PY - 2017/2/1

Y1 - 2017/2/1

N2 - Mobiltelefonen er en af de ting, som har ændret flest praksisser inden for de sidste år. Derfor bruges mobiltelefonpraksis som det gennemgående eksempel her i artiklen, hvori der argumenteres for, at kultur kan forstås som rækker af forskellige praksisser. En praksis er fx at læse, at tale, at deltage i et møde eller at bruge mobiltelefon, hvor man både læser og taler. I praksisteori argumenterer man for, at praksisser er normative; der er normer for, hvordan praksisser skal udføres passende. Hvad der er passende afgøres i den enkelte situation, men altid knyttet til de måder praksisser tidligere har været udført. I globaliserede, medialiserede samfund givet et praksisteoretisk kulturbegreb mulighed for at udpege, hvordan mennesker som er vokset op i forskellige dele af verden, i forskellige etniske eller sociale grupper, udfører de samme praksisser (går til møder, køber ind, taler, læser, bruger mobiltelefon), men kan have forskellige normer knyttet til praksisserne. Et praksisteoretisk kulturbegreb bliver hermed både en måde at forstå kultur, en metode til at indkredse og respektere forskelle og ligheder mellem praksisser og sidst, men ikke mindst giver det et godt udgangspunkt for interkulturel kommunikation.

AB - Mobiltelefonen er en af de ting, som har ændret flest praksisser inden for de sidste år. Derfor bruges mobiltelefonpraksis som det gennemgående eksempel her i artiklen, hvori der argumenteres for, at kultur kan forstås som rækker af forskellige praksisser. En praksis er fx at læse, at tale, at deltage i et møde eller at bruge mobiltelefon, hvor man både læser og taler. I praksisteori argumenterer man for, at praksisser er normative; der er normer for, hvordan praksisser skal udføres passende. Hvad der er passende afgøres i den enkelte situation, men altid knyttet til de måder praksisser tidligere har været udført. I globaliserede, medialiserede samfund givet et praksisteoretisk kulturbegreb mulighed for at udpege, hvordan mennesker som er vokset op i forskellige dele af verden, i forskellige etniske eller sociale grupper, udfører de samme praksisser (går til møder, køber ind, taler, læser, bruger mobiltelefon), men kan have forskellige normer knyttet til praksisserne. Et praksisteoretisk kulturbegreb bliver hermed både en måde at forstå kultur, en metode til at indkredse og respektere forskelle og ligheder mellem praksisser og sidst, men ikke mindst giver det et godt udgangspunkt for interkulturel kommunikation.

KW - kultur

KW - praksisteori

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 24

SP - 16

EP - 26

JO - Tidsskrift for professionsstudier

JF - Tidsskrift for professionsstudier

SN - 2446-0273

ER -