Når unge flytter hjemmefra: Om bevægelser, udfordringer og muligheder i unges overgange til voksenlivet

Niels Ulrik Sørensen, Mette Lykke Nielsen, Rikke Ørngreen, Birgitte Sølbeck Henningsen, Peter Bukovica Gundersen, Luna Marie Nielsen, Mette Toft Rønberg, Stine Amanda Sørensen, Sara Paasch Knudsen

Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

1312 Downloads (Pure)

Abstract

I Danmark flytter 90.000 unge årligt hjemmefra. For de fleste unge opleves det som et betydeligt skridt at flytte for sig selv og påbegynde et hverdagsliv uden forældrene. Det at flytte hjemmefra er ladet med betydning. Ladet med oplevelsen af at begynde på et nyt kapitel. At træde ind i en ny fase, som man skal indtage og lære at håndtere. En fase, hvor man potentielt kan blive til noget nyt og omdefinere sig selv og sin plads i verden.

Når unge flytter hjemmefra zoomer ind på 36 unge mellem 17 og 25 år, der flytter hjemmefra og skal i gang med at skabe sig et liv som udeboende. Bogen undersøger, hvordan de oplever de mange skridt i flytteprocessen: Beslutningen om at flytte. Boligsøgningen. Turen til IKEA med mor og far. Følelsen af at lande et nyt sted. Usikkerheden den første tid. Savnet efter gamle venner. Hvordan de langsomt falder til. De nye muligheder der åbner sig. Hvis de altså ikke pakker flyttekasserne og flytter hjem igen.

Når unge flytter hjemmefra kaster lys over, hvordan forskellige unge oplever og håndterer overgangen fra hjemme- til udeboende, hvilke ressourcer de unge har med sig, og hvad det betyder for deres overgange til livet som udeboende. Den kaster også lys over, hvilke strategier forskellige unge anlægger for at håndtere de udfordringer, de møder, hvilken rolle deres forældre spiller, samt hvad vi som samfund kan gøre for at hjælpe de unge, som har svært ved at lande i livet som udeboende.

I bogen møder vi også en række forældre, der fortæller om, hvordan de oplever det, når deres børn forlader barndomshjemmet. Bogen sætter spot på nye forældreroller, nye måder at blive voksen på, trivsel og mistrivsel blandt unge, uddannelsespres, venskaber, betydningen af digitale medier og alle de ting, der fylder, når man er ung i dag og på vej ind i voksenlivet.

Bogen henvender sig til studerende, undervisere, praktikere på efteruddannelse samt andre, der teoretisk og praktisk beskæftiger sig med unge, ungdomsliv og ungdomssociologi. Bogen er også rettet mod frivillige og ansatte i foreninger, socialforvaltninger, interesseorganisationer, forældreorganisationer og boligselskaber, som er i kontakt med unge på vej ind i voksenlivet.

Bogens primære forfattere er alle tilknyttet Center for Ungdomsforskning eller Forskningscenter for Video ved Aalborg Universitet i København. Projektet bag udgivelsen er støttet af Nordea-fonden.
Original languageDanish
Place of PublicationAalborg
PublisherAalborg Universitetsforlag
EditionPrint 2020, OA 2022
Number of pages345
ISBN (Print)978-87-7210-314-3
ISBN (Electronic)978-87-7210-737-0
Publication statusPublished - 2020
SeriesUngdomsliv
Volume8
ISSN2445-5075

Cite this