Ny strategi for kystsikring: opgør med et rådende natursyn på Lønstrup Klint

Jørgen Kristiansen

Research output: Book/ReportReportResearch

1048 Downloads (Pure)

Abstract

Denne rapport repræsenterer et opgør med det rådende natursyn, som har haft indflydelse på alle hidtidige bestemmelser og politiske beslutninger om kystsikring på vestkysten i Nordjylland. Dette opgør eksemplificeres gennem en beskrivelse af beslutningsforløbet i forbindelse med kystsikringsforslag vedrørende Lønstrup Klint, der udgør kyststrækningen mellem Løkken og Lønstrup i Vendsyssel. Rapporten kan også være relevant for flere dele af den øvrige vesterhavskyst fra Skagen til Agger Tange hvor der forekommer klintkyst, samt til dels for kyststrækninger syd for Agger Tange.

Rapporten giver en oversigt over de lovgivningsmæssige betingelser, de fysiske forhold, interessekonflikterne omkring kystsikring, de eksisterende kystsikringsanlæg, og de forslag til løsninger som har været fremme for Lønstrup Klint. På det grundlag efterlyses der i rapporten en åben debat med henblik på at sikre vestkystens naturområder og rekreative muligheder også for eftertidens generationer.

Rapporten foreslår endelig en ny strategi i form af et helhedssyn på kystsikring, som kan resultere i en integreret kystforvaltning i forbindelse med Lønstrup Klint og de tilstødende kyststrækninger. En sådan helhedsorienteret kystforvaltning skal tilgodese både naturinteresser og samfundsmæssige interesser.
Original languageDanish
PublisherInstitut for Planlægning, Aalborg Universitet
VolumeNr. 2012-02
Number of pages78
Publication statusPublished - Nov 2012
SeriesISP-Skriftserie
Number2012-02
ISSN1397-3169

Cite this

Kristiansen, J. (2012). Ny strategi for kystsikring: opgør med et rådende natursyn på Lønstrup Klint. Institut for Planlægning, Aalborg Universitet. ISP-Skriftserie, No. 2012-02
Kristiansen, Jørgen. / Ny strategi for kystsikring : opgør med et rådende natursyn på Lønstrup Klint. Institut for Planlægning, Aalborg Universitet, 2012. 78 p. (ISP-Skriftserie; No. 2012-02).
@book{79befaf7f11d4d0da69b6e3d60d1e1c0,
title = "Ny strategi for kystsikring: opg{\o}r med et r{\aa}dende natursyn p{\aa} L{\o}nstrup Klint",
abstract = "Denne rapport repr{\ae}senterer et opg{\o}r med det r{\aa}dende natursyn, som har haft indflydelse p{\aa} alle hidtidige bestemmelser og politiske beslutninger om kystsikring p{\aa} vestkysten i Nordjylland. Dette opg{\o}r eksemplificeres gennem en beskrivelse af beslutningsforl{\o}bet i forbindelse med kystsikringsforslag vedr{\o}rende L{\o}nstrup Klint, der udg{\o}r kyststr{\ae}kningen mellem L{\o}kken og L{\o}nstrup i Vendsyssel. Rapporten kan ogs{\aa} v{\ae}re relevant for flere dele af den {\o}vrige vesterhavskyst fra Skagen til Agger Tange hvor der forekommer klintkyst, samt til dels for kyststr{\ae}kninger syd for Agger Tange.Rapporten giver en oversigt over de lovgivningsm{\ae}ssige betingelser, de fysiske forhold, interessekonflikterne omkring kystsikring, de eksisterende kystsikringsanl{\ae}g, og de forslag til l{\o}sninger som har v{\ae}ret fremme for L{\o}nstrup Klint. P{\aa} det grundlag efterlyses der i rapporten en {\aa}ben debat med henblik p{\aa} at sikre vestkystens naturomr{\aa}der og rekreative muligheder ogs{\aa} for eftertidens generationer.Rapporten foresl{\aa}r endelig en ny strategi i form af et helhedssyn p{\aa} kystsikring, som kan resultere i en integreret kystforvaltning i forbindelse med L{\o}nstrup Klint og de tilst{\o}dende kyststr{\ae}kninger. En s{\aa}dan helhedsorienteret kystforvaltning skal tilgodese b{\aa}de naturinteresser og samfundsm{\ae}ssige interesser.",
keywords = "kystsikring, kystbeskyttelse, kystforvaltning, milj{\o}forvaltning, L{\o}nstrup Klint",
author = "J{\o}rgen Kristiansen",
year = "2012",
month = "11",
language = "Dansk",
volume = "Nr. 2012-02",
series = "ISP-Skriftserie",
publisher = "Institut for Planl{\ae}gning, Aalborg Universitet",
number = "2012-02",

}

Kristiansen, J 2012, Ny strategi for kystsikring: opgør med et rådende natursyn på Lønstrup Klint. ISP-Skriftserie, no. 2012-02, vol. Nr. 2012-02, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet.

Ny strategi for kystsikring : opgør med et rådende natursyn på Lønstrup Klint. / Kristiansen, Jørgen.

Institut for Planlægning, Aalborg Universitet, 2012. 78 p. (ISP-Skriftserie; No. 2012-02).

Research output: Book/ReportReportResearch

TY - RPRT

T1 - Ny strategi for kystsikring

T2 - opgør med et rådende natursyn på Lønstrup Klint

AU - Kristiansen, Jørgen

PY - 2012/11

Y1 - 2012/11

N2 - Denne rapport repræsenterer et opgør med det rådende natursyn, som har haft indflydelse på alle hidtidige bestemmelser og politiske beslutninger om kystsikring på vestkysten i Nordjylland. Dette opgør eksemplificeres gennem en beskrivelse af beslutningsforløbet i forbindelse med kystsikringsforslag vedrørende Lønstrup Klint, der udgør kyststrækningen mellem Løkken og Lønstrup i Vendsyssel. Rapporten kan også være relevant for flere dele af den øvrige vesterhavskyst fra Skagen til Agger Tange hvor der forekommer klintkyst, samt til dels for kyststrækninger syd for Agger Tange.Rapporten giver en oversigt over de lovgivningsmæssige betingelser, de fysiske forhold, interessekonflikterne omkring kystsikring, de eksisterende kystsikringsanlæg, og de forslag til løsninger som har været fremme for Lønstrup Klint. På det grundlag efterlyses der i rapporten en åben debat med henblik på at sikre vestkystens naturområder og rekreative muligheder også for eftertidens generationer.Rapporten foreslår endelig en ny strategi i form af et helhedssyn på kystsikring, som kan resultere i en integreret kystforvaltning i forbindelse med Lønstrup Klint og de tilstødende kyststrækninger. En sådan helhedsorienteret kystforvaltning skal tilgodese både naturinteresser og samfundsmæssige interesser.

AB - Denne rapport repræsenterer et opgør med det rådende natursyn, som har haft indflydelse på alle hidtidige bestemmelser og politiske beslutninger om kystsikring på vestkysten i Nordjylland. Dette opgør eksemplificeres gennem en beskrivelse af beslutningsforløbet i forbindelse med kystsikringsforslag vedrørende Lønstrup Klint, der udgør kyststrækningen mellem Løkken og Lønstrup i Vendsyssel. Rapporten kan også være relevant for flere dele af den øvrige vesterhavskyst fra Skagen til Agger Tange hvor der forekommer klintkyst, samt til dels for kyststrækninger syd for Agger Tange.Rapporten giver en oversigt over de lovgivningsmæssige betingelser, de fysiske forhold, interessekonflikterne omkring kystsikring, de eksisterende kystsikringsanlæg, og de forslag til løsninger som har været fremme for Lønstrup Klint. På det grundlag efterlyses der i rapporten en åben debat med henblik på at sikre vestkystens naturområder og rekreative muligheder også for eftertidens generationer.Rapporten foreslår endelig en ny strategi i form af et helhedssyn på kystsikring, som kan resultere i en integreret kystforvaltning i forbindelse med Lønstrup Klint og de tilstødende kyststrækninger. En sådan helhedsorienteret kystforvaltning skal tilgodese både naturinteresser og samfundsmæssige interesser.

KW - kystsikring, kystbeskyttelse, kystforvaltning, miljøforvaltning, Lønstrup Klint

M3 - Rapport

VL - Nr. 2012-02

T3 - ISP-Skriftserie

BT - Ny strategi for kystsikring

PB - Institut for Planlægning, Aalborg Universitet

ER -

Kristiansen J. Ny strategi for kystsikring: opgør med et rådende natursyn på Lønstrup Klint. Institut for Planlægning, Aalborg Universitet, 2012. 78 p. (ISP-Skriftserie; No. 2012-02).