Ny strategi for kystsikring: oplæg til løsninger for Lønstrup Klint

Jørgen Kristiansen

Research output: Book/ReportReportResearch

3282 Downloads (Pure)

Abstract

Denne rapport præsenterer et diskussionsoplæg med det formål at vurdere og udvikle de tekniske og finansieringsmæssige løsningsmuligheder for kystsikringen af Lønstrup Klint, der udgør kyststrækningen mellem Løkken og Lønstrup i Vendsyssel. Rapporten afsluttes med nogle kortfattede overvejelser om de samfundsøkonomiske og miljømæssige konsekvenser samt de regionale udviklingseffekter uden og med kystsikring.

En gennemgribende og evt. etapevist realiseret kystsikring langs Lønstrup Klint vil blandt andet skulle indarbejdes i en revideret kommuneplan for Hjørring Kommune. Der er også et behov for at justere den gældende lov om kystbeskyttelse samt Natura 2000-planen for Rubjerg Knude området. Derimod udgør lov om naturbeskyttelse og ordlyden i de gældende fredningsbestemmelser ikke nogen lovmæssig hindring for at gennemføre en effektiv kystbeskyttelse af Lønstrup Klint.

Rapporten består af fem hovedafsnit. I afsnit 1 peges der på nogle generelle årsager til kysterosionen langs Lønstrup Klint, og på de erosionsfænomener som optræder her. I afsnit 2 drøftes nogle af de kystsikringselementer, som kan indgå i de tekniske løsninger for kystbeskyttelse på strækningen. I det mere omfattende afsnit 3 vurderes forhold og løsningsmuligheder på syv konkrete delstrækninger af Lønstrup Klint. I afsnit 4 fremlægges nogle overvejelser om, hvordan anlæg og drift af kystsikringen kan finansieres. I afsnit 5 opstilles et scenarie for hvert af de to hovedalternativer, dvs. valg mellem et fortsat frit spil for kystnedbrydningen og en samlet kystsikringsløsning. Der afrundes med en nogle overvejelser om de langsigtede konsekvenser og udviklingsforløb i de to scenarier.
Original languageDanish
Place of PublicationInstitut for Planlægning, Aalborg Universitet
VolumeNr. 2012-03
Number of pages69
Publication statusPublished - Dec 2012
SeriesISP-Skriftserie
Number2012-03
ISSN1397-3169

Cite this