Ny strategi for kystsikring: oplæg til løsninger for Lønstrup Klint

Jørgen Kristiansen

Research output: Book/ReportReportResearch

2628 Downloads (Pure)

Abstract

Denne rapport præsenterer et diskussionsoplæg med det formål at vurdere og udvikle de tekniske og finansieringsmæssige løsningsmuligheder for kystsikringen af Lønstrup Klint, der udgør kyststrækningen mellem Løkken og Lønstrup i Vendsyssel. Rapporten afsluttes med nogle kortfattede overvejelser om de samfundsøkonomiske og miljømæssige konsekvenser samt de regionale udviklingseffekter uden og med kystsikring.

En gennemgribende og evt. etapevist realiseret kystsikring langs Lønstrup Klint vil blandt andet skulle indarbejdes i en revideret kommuneplan for Hjørring Kommune. Der er også et behov for at justere den gældende lov om kystbeskyttelse samt Natura 2000-planen for Rubjerg Knude området. Derimod udgør lov om naturbeskyttelse og ordlyden i de gældende fredningsbestemmelser ikke nogen lovmæssig hindring for at gennemføre en effektiv kystbeskyttelse af Lønstrup Klint.

Rapporten består af fem hovedafsnit. I afsnit 1 peges der på nogle generelle årsager til kysterosionen langs Lønstrup Klint, og på de erosionsfænomener som optræder her. I afsnit 2 drøftes nogle af de kystsikringselementer, som kan indgå i de tekniske løsninger for kystbeskyttelse på strækningen. I det mere omfattende afsnit 3 vurderes forhold og løsningsmuligheder på syv konkrete delstrækninger af Lønstrup Klint. I afsnit 4 fremlægges nogle overvejelser om, hvordan anlæg og drift af kystsikringen kan finansieres. I afsnit 5 opstilles et scenarie for hvert af de to hovedalternativer, dvs. valg mellem et fortsat frit spil for kystnedbrydningen og en samlet kystsikringsløsning. Der afrundes med en nogle overvejelser om de langsigtede konsekvenser og udviklingsforløb i de to scenarier.
Original languageDanish
Place of PublicationInstitut for Planlægning, Aalborg Universitet
VolumeNr. 2012-03
Number of pages69
Publication statusPublished - Dec 2012
SeriesISP-Skriftserie
Number2012-03
ISSN1397-3169

Cite this

Kristiansen, J. (2012). Ny strategi for kystsikring: oplæg til løsninger for Lønstrup Klint. Institut for Planlægning, Aalborg Universitet. ISP-Skriftserie, No. 2012-03
Kristiansen, Jørgen. / Ny strategi for kystsikring : oplæg til løsninger for Lønstrup Klint. Institut for Planlægning, Aalborg Universitet, 2012. 69 p. (ISP-Skriftserie; No. 2012-03).
@book{e4f68bfac4d0477b9056799c933da2f3,
title = "Ny strategi for kystsikring: opl{\ae}g til l{\o}sninger for L{\o}nstrup Klint",
abstract = "Denne rapport pr{\ae}senterer et diskussionsopl{\ae}g med det form{\aa}l at vurdere og udvikle de tekniske og finansieringsm{\ae}ssige l{\o}sningsmuligheder for kystsikringen af L{\o}nstrup Klint, der udg{\o}r kyststr{\ae}kningen mellem L{\o}kken og L{\o}nstrup i Vendsyssel. Rapporten afsluttes med nogle kortfattede overvejelser om de samfunds{\o}konomiske og milj{\o}m{\ae}ssige konsekvenser samt de regionale udviklingseffekter uden og med kystsikring.En gennemgribende og evt. etapevist realiseret kystsikring langs L{\o}nstrup Klint vil blandt andet skulle indarbejdes i en revideret kommuneplan for Hj{\o}rring Kommune. Der er ogs{\aa} et behov for at justere den g{\ae}ldende lov om kystbeskyttelse samt Natura 2000-planen for Rubjerg Knude omr{\aa}det. Derimod udg{\o}r lov om naturbeskyttelse og ordlyden i de g{\ae}ldende fredningsbestemmelser ikke nogen lovm{\ae}ssig hindring for at gennemf{\o}re en effektiv kystbeskyttelse af L{\o}nstrup Klint.Rapporten best{\aa}r af fem hovedafsnit. I afsnit 1 peges der p{\aa} nogle generelle {\aa}rsager til kysterosionen langs L{\o}nstrup Klint, og p{\aa} de erosionsf{\ae}nomener som optr{\ae}der her. I afsnit 2 dr{\o}ftes nogle af de kystsikringselementer, som kan indg{\aa} i de tekniske l{\o}sninger for kystbeskyttelse p{\aa} str{\ae}kningen. I det mere omfattende afsnit 3 vurderes forhold og l{\o}sningsmuligheder p{\aa} syv konkrete delstr{\ae}kninger af L{\o}nstrup Klint. I afsnit 4 freml{\ae}gges nogle overvejelser om, hvordan anl{\ae}g og drift af kystsikringen kan finansieres. I afsnit 5 opstilles et scenarie for hvert af de to hovedalternativer, dvs. valg mellem et fortsat frit spil for kystnedbrydningen og en samlet kystsikringsl{\o}sning. Der afrundes med en nogle overvejelser om de langsigtede konsekvenser og udviklingsforl{\o}b i de to scenarier.",
keywords = "kystsikring, kystbeskyttelse, kystforvaltning, milj{\o}forvaltning, L{\o}nstrup Klint, samfunds{\o}konomi",
author = "J{\o}rgen Kristiansen",
year = "2012",
month = "12",
language = "Dansk",
volume = "Nr. 2012-03",
series = "ISP-Skriftserie",
publisher = "Institut for Samfundsudvikling og Planl{\ae}gning, Aalborg Universitet",
number = "2012-03",

}

Kristiansen, J 2012, Ny strategi for kystsikring: oplæg til løsninger for Lønstrup Klint. ISP-Skriftserie, no. 2012-03, vol. Nr. 2012-03, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet.

Ny strategi for kystsikring : oplæg til løsninger for Lønstrup Klint. / Kristiansen, Jørgen.

Institut for Planlægning, Aalborg Universitet, 2012. 69 p. (ISP-Skriftserie; No. 2012-03).

Research output: Book/ReportReportResearch

TY - RPRT

T1 - Ny strategi for kystsikring

T2 - oplæg til løsninger for Lønstrup Klint

AU - Kristiansen, Jørgen

PY - 2012/12

Y1 - 2012/12

N2 - Denne rapport præsenterer et diskussionsoplæg med det formål at vurdere og udvikle de tekniske og finansieringsmæssige løsningsmuligheder for kystsikringen af Lønstrup Klint, der udgør kyststrækningen mellem Løkken og Lønstrup i Vendsyssel. Rapporten afsluttes med nogle kortfattede overvejelser om de samfundsøkonomiske og miljømæssige konsekvenser samt de regionale udviklingseffekter uden og med kystsikring.En gennemgribende og evt. etapevist realiseret kystsikring langs Lønstrup Klint vil blandt andet skulle indarbejdes i en revideret kommuneplan for Hjørring Kommune. Der er også et behov for at justere den gældende lov om kystbeskyttelse samt Natura 2000-planen for Rubjerg Knude området. Derimod udgør lov om naturbeskyttelse og ordlyden i de gældende fredningsbestemmelser ikke nogen lovmæssig hindring for at gennemføre en effektiv kystbeskyttelse af Lønstrup Klint.Rapporten består af fem hovedafsnit. I afsnit 1 peges der på nogle generelle årsager til kysterosionen langs Lønstrup Klint, og på de erosionsfænomener som optræder her. I afsnit 2 drøftes nogle af de kystsikringselementer, som kan indgå i de tekniske løsninger for kystbeskyttelse på strækningen. I det mere omfattende afsnit 3 vurderes forhold og løsningsmuligheder på syv konkrete delstrækninger af Lønstrup Klint. I afsnit 4 fremlægges nogle overvejelser om, hvordan anlæg og drift af kystsikringen kan finansieres. I afsnit 5 opstilles et scenarie for hvert af de to hovedalternativer, dvs. valg mellem et fortsat frit spil for kystnedbrydningen og en samlet kystsikringsløsning. Der afrundes med en nogle overvejelser om de langsigtede konsekvenser og udviklingsforløb i de to scenarier.

AB - Denne rapport præsenterer et diskussionsoplæg med det formål at vurdere og udvikle de tekniske og finansieringsmæssige løsningsmuligheder for kystsikringen af Lønstrup Klint, der udgør kyststrækningen mellem Løkken og Lønstrup i Vendsyssel. Rapporten afsluttes med nogle kortfattede overvejelser om de samfundsøkonomiske og miljømæssige konsekvenser samt de regionale udviklingseffekter uden og med kystsikring.En gennemgribende og evt. etapevist realiseret kystsikring langs Lønstrup Klint vil blandt andet skulle indarbejdes i en revideret kommuneplan for Hjørring Kommune. Der er også et behov for at justere den gældende lov om kystbeskyttelse samt Natura 2000-planen for Rubjerg Knude området. Derimod udgør lov om naturbeskyttelse og ordlyden i de gældende fredningsbestemmelser ikke nogen lovmæssig hindring for at gennemføre en effektiv kystbeskyttelse af Lønstrup Klint.Rapporten består af fem hovedafsnit. I afsnit 1 peges der på nogle generelle årsager til kysterosionen langs Lønstrup Klint, og på de erosionsfænomener som optræder her. I afsnit 2 drøftes nogle af de kystsikringselementer, som kan indgå i de tekniske løsninger for kystbeskyttelse på strækningen. I det mere omfattende afsnit 3 vurderes forhold og løsningsmuligheder på syv konkrete delstrækninger af Lønstrup Klint. I afsnit 4 fremlægges nogle overvejelser om, hvordan anlæg og drift af kystsikringen kan finansieres. I afsnit 5 opstilles et scenarie for hvert af de to hovedalternativer, dvs. valg mellem et fortsat frit spil for kystnedbrydningen og en samlet kystsikringsløsning. Der afrundes med en nogle overvejelser om de langsigtede konsekvenser og udviklingsforløb i de to scenarier.

KW - kystsikring, kystbeskyttelse, kystforvaltning, miljøforvaltning, Lønstrup Klint, samfundsøkonomi

M3 - Rapport

VL - Nr. 2012-03

T3 - ISP-Skriftserie

BT - Ny strategi for kystsikring

CY - Institut for Planlægning, Aalborg Universitet

ER -

Kristiansen J. Ny strategi for kystsikring: oplæg til løsninger for Lønstrup Klint. Institut for Planlægning, Aalborg Universitet, 2012. 69 p. (ISP-Skriftserie; No. 2012-03).