På tanken: Kultur som poetik

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

I artiklen analyserer vi en eksemplarisk case for at belyse generelle forhold ved hverdagslige interaktioner. I vort tilfælde drejer det sig om de læringsmæssige effekter, som afvigelsen fra et opøvet interaktionsmønster skaber. Det forhold, at afvigelsen kan danne grundlag for nye måder at ’gøre’ interaktionen på – det er ’kultur’. Kultur er noget, der ’hænder’ på grund af faktiske interaktioner i konkrete situationer. Vi illustrerer dette kulturbegreb ved at analysere en kort interaktion, som udspandt sig på en tankstation nogle år tilbage. Vi vil prøve at vise, hvordan den ene deltagers (nemlig kundens) forventninger er rodfæstet i tidligere erfaringer, hvordan interaktionens forløb skuffede disse forventninger, hvorledes dette bevirkede, at situationen måtte omdefineres, hvorledes dette påvirkede deltagerens selvbillede og hvad det kan betyde for deltagerens fremtidige bidrag til lignende interaktioner i form af justerede erfaringer. I situationen skete der nærmest intet, men alligevel hændte der tilstrækkeligt til, at også denne interaktion – uventet og utilsigtet – førte til ’kulturarbejde’. Kultur er nemlig noget, ’der gøres’: dette ’noget’ er pragmatisk – og som sådan poetisk og performativt.

Original languageDanish
JournalQualitative Studies
Volume1
Issue number1
Pages (from-to)48-74
Number of pages27
ISSN1903-7031
Publication statusPublished - 15 Feb 2010

Keywords

  • culture
  • poetics
  • performativity

Cite this

@article{7d812f001ac211dfa996000ea68e967b,
title = "P{\aa} tanken: Kultur som poetik",
abstract = "I artiklen analyserer vi en eksemplarisk case for at belyse generelle forhold ved hverdagslige interaktioner. I vort tilf{\ae}lde drejer det sig om de l{\ae}ringsm{\ae}ssige effekter, som afvigelsen fra et op{\o}vet interaktionsm{\o}nster skaber. Det forhold, at afvigelsen kan danne grundlag for nye m{\aa}der at ’g{\o}re’ interaktionen p{\aa} – det er ’kultur’. Kultur er noget, der ’h{\ae}nder’ p{\aa} grund af faktiske interaktioner i konkrete situationer. Vi illustrerer dette kulturbegreb ved at analysere en kort interaktion, som udspandt sig p{\aa} en tankstation nogle {\aa}r tilbage. Vi vil pr{\o}ve at vise, hvordan den ene deltagers (nemlig kundens) forventninger er rodf{\ae}stet i tidligere erfaringer, hvordan interaktionens forl{\o}b skuffede disse forventninger, hvorledes dette bevirkede, at situationen m{\aa}tte omdefineres, hvorledes dette p{\aa}virkede deltagerens selvbillede og hvad det kan betyde for deltagerens fremtidige bidrag til lignende interaktioner i form af justerede erfaringer. I situationen skete der n{\ae}rmest intet, men alligevel h{\ae}ndte der tilstr{\ae}kkeligt til, at ogs{\aa} denne interaktion – uventet og utilsigtet – f{\o}rte til ’kulturarbejde’. Kultur er nemlig noget, ’der g{\o}res’: dette ’noget’ er pragmatisk – og som s{\aa}dan poetisk og performativt.",
keywords = "kultur, poetik, performativitet, interaktionsanalyse, kulturanalyse, culture, poetics, performativity",
author = "S{\o}ren Frimann and Christian Jantzen",
year = "2010",
month = "2",
day = "15",
language = "Dansk",
volume = "1",
pages = "48--74",
journal = "Qualitative Studies",
issn = "1903-7031",
publisher = "Aalborg Universitet",
number = "1",

}

På tanken : Kultur som poetik. / Frimann, Søren ; Jantzen, Christian.

In: Qualitative Studies, Vol. 1, No. 1, 15.02.2010, p. 48-74.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - På tanken

T2 - Kultur som poetik

AU - Frimann, Søren

AU - Jantzen, Christian

PY - 2010/2/15

Y1 - 2010/2/15

N2 - I artiklen analyserer vi en eksemplarisk case for at belyse generelle forhold ved hverdagslige interaktioner. I vort tilfælde drejer det sig om de læringsmæssige effekter, som afvigelsen fra et opøvet interaktionsmønster skaber. Det forhold, at afvigelsen kan danne grundlag for nye måder at ’gøre’ interaktionen på – det er ’kultur’. Kultur er noget, der ’hænder’ på grund af faktiske interaktioner i konkrete situationer. Vi illustrerer dette kulturbegreb ved at analysere en kort interaktion, som udspandt sig på en tankstation nogle år tilbage. Vi vil prøve at vise, hvordan den ene deltagers (nemlig kundens) forventninger er rodfæstet i tidligere erfaringer, hvordan interaktionens forløb skuffede disse forventninger, hvorledes dette bevirkede, at situationen måtte omdefineres, hvorledes dette påvirkede deltagerens selvbillede og hvad det kan betyde for deltagerens fremtidige bidrag til lignende interaktioner i form af justerede erfaringer. I situationen skete der nærmest intet, men alligevel hændte der tilstrækkeligt til, at også denne interaktion – uventet og utilsigtet – førte til ’kulturarbejde’. Kultur er nemlig noget, ’der gøres’: dette ’noget’ er pragmatisk – og som sådan poetisk og performativt.

AB - I artiklen analyserer vi en eksemplarisk case for at belyse generelle forhold ved hverdagslige interaktioner. I vort tilfælde drejer det sig om de læringsmæssige effekter, som afvigelsen fra et opøvet interaktionsmønster skaber. Det forhold, at afvigelsen kan danne grundlag for nye måder at ’gøre’ interaktionen på – det er ’kultur’. Kultur er noget, der ’hænder’ på grund af faktiske interaktioner i konkrete situationer. Vi illustrerer dette kulturbegreb ved at analysere en kort interaktion, som udspandt sig på en tankstation nogle år tilbage. Vi vil prøve at vise, hvordan den ene deltagers (nemlig kundens) forventninger er rodfæstet i tidligere erfaringer, hvordan interaktionens forløb skuffede disse forventninger, hvorledes dette bevirkede, at situationen måtte omdefineres, hvorledes dette påvirkede deltagerens selvbillede og hvad det kan betyde for deltagerens fremtidige bidrag til lignende interaktioner i form af justerede erfaringer. I situationen skete der nærmest intet, men alligevel hændte der tilstrækkeligt til, at også denne interaktion – uventet og utilsigtet – førte til ’kulturarbejde’. Kultur er nemlig noget, ’der gøres’: dette ’noget’ er pragmatisk – og som sådan poetisk og performativt.

KW - kultur

KW - poetik

KW - performativitet

KW - interaktionsanalyse

KW - kulturanalyse

KW - culture

KW - poetics

KW - performativity

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 1

SP - 48

EP - 74

JO - Qualitative Studies

JF - Qualitative Studies

SN - 1903-7031

IS - 1

ER -