Person-afstemte musikalske interaktioner- musikterapeutens indirekte praksis i demensomsorgen

Research output: Contribution to conference without publisher/journalPosterResearchpeer-review

7 Downloads (Pure)

Abstract

Intro: Der er i disse år stor interesse for hvordan musik kan anvendes tværfagligt i demensomsorgen. Afstemte musikalske interaktioner kan være en relevant vej til at skabe kontakt og kommunikation med menneske med demens og afhjælpe bl.a. agitation. Dette forskningsprojekt sigter på at udvide og udvikle musikterapeutisk metodik om anvendelsen af musikalske interaktioner i ikke-musikterapeutiske situationer som fx i plejen af mennesker med demens. Projektet tager udgangspunkt i den person-centrerede demensomsorg defineret af Tom Kitwood.
Metode: Gennem et aktionsforskningsstudie udforskede seks musikterapeuter hvordan de non-verbalt relaterede og kommunikerede med mennesker med svær demens. Musikterapeuterne indgik som medforskere og der blev anvendt kunstneriske metoder i forskningsprocessen.
Resultater: I den non-verbale kommunikation med mennesker med svær demens anvendte musikterapeuterne musikalske parametre som fx dynamik, timing og tempo og bestræbte sig på at skabe et møde ved at matche, spejle og ubetinget anerkende alle kommunikative initiativer. Endvidere understregede musikterapeuterne vigtigheden af at kunne være nærværende, sensitiv og have egenkontakt for at kunne indgå i autentiske musikalske interaktioner med mennesker med demens.
Resultatet fra dette delstudie vil indgå i udviklingen af en manual, som kan støtte plejepersonale i at anvende afstemte musikalske interaktioner i plejen eller i aktiviteter på plejecentre. Plejepersonalet vil aktivt bidrage til udviklingen af manualen.
Diskussion: I præsentationen vil jeg diskutere hvordan resultaterne fra dette studie kan implementeres i tværfaglige plejesituationer samt hvordan indirekte musikterapipraksis kan sikre at musiske interaktionen anvendes på en etisk forsvarlig måde.
Original languageDanish
Publication date2019
Publication statusPublished - 2019
EventPolyfon-konferense. Brukermedvirkning i musikkterapi. - Universitetet i Bergen, Bergen, Norway
Duration: 19 Nov 201919 Nov 2019
https://gamut.w.uib.no/polyfon/polyfon-konferansen/

Conference

ConferencePolyfon-konferense. Brukermedvirkning i musikkterapi.
LocationUniversitetet i Bergen
CountryNorway
CityBergen
Period19/11/201919/11/2019
Internet address

Cite this

Krøier, J. K. (2019). Person-afstemte musikalske interaktioner- musikterapeutens indirekte praksis i demensomsorgen. Poster presented at Polyfon-konferense. Brukermedvirkning i musikkterapi. , Bergen, Norway.