Professionalisering, decentralisering og styringsmaskering: Paper til Nordisk Konference om professionsforskning, NORPRO, Århus 25-26 oktober 2012

Palle Rasmussen, Hans Jørgen Staugaard

Research output: Contribution to conference without publisher/journalPaper without publisher/journalResearch

439 Downloads (Pure)

Abstract

I dette paper interesserer vi os for de organisatoriske og faglige ændringer, der er gennemført i kølvandet på de seneste års uddannelsesreformer i Danmark. Management-kulturen har gennem de seneste årtier især sat sit præg på uddannelsessektoren, og i samme periode er diskussionen om professionalisering kommet til at stå centralt, ikke mindst når det gælder ledelse af skoler og uddannelser. På den ene side har man aldrig talt så meget om profession som gennem det seneste årti. På den anden side er der på uddannelsesområdet i samme periode gennemført styringsreformer, der radikalt ændrer vilkårene for professionsudøvelse. På denne baggrund er det vigtigt at se nærmere på sammenhængen mellem introduktion af nye styreformer i det offentlige og vilkårene for at arbejde (og kvalificere sig til at arbejde) professionelt. Vi tager udgangspunkt i to konkrete forhold på skole- og uddannelsesområdet fra de seneste år. Det første er nedlæggelser af mange små skoler og organisering skoler i klynger med central ledelse samt den ideologiske baggrund herfor i rapporterne fra det såkaldte Skolens Rejsehold. Det andet er strategier i forhold til ledelse og professionalisering inden for universiteter og professionshøjskoler og universiteter og de nye institutionelle rammers betydning for dette.
Original languageDanish
Publication date2012
Number of pages12
Publication statusPublished - 2012
EventNordisk Netværk for Professionsforskning - Århus, Denmark
Duration: 25 Oct 201226 Oct 2012

Conference

ConferenceNordisk Netværk for Professionsforskning
CountryDenmark
CityÅrhus
Period25/10/201226/10/2012

Cite this

Rasmussen, P., & Staugaard, H. J. (2012). Professionalisering, decentralisering og styringsmaskering: Paper til Nordisk Konference om professionsforskning, NORPRO, Århus 25-26 oktober 2012. Paper presented at Nordisk Netværk for Professionsforskning, Århus, Denmark.