Projekt Cykeljakke: Den sikkerhedsmæssige effekt af en gul cykeljakke

Harry Lahrmann, Jens Christian Overgaard Madsen, Tanja Kidholm Osmann Madsen, Anne Vingaard Olesen, Shaline Thedchannamoorthy, Anna-Grethe Bloch

Research output: Book/ReportReportResearch

2211 Downloads (Pure)

Abstract

Trafikforskningsgruppen har i dette projekt undersøgt, om en gul cykeljakke i pangfarve kan reducere cyklisters uheldsrisiko. Projektet ligger i forlængelse af gruppens arbejde med cyklisters trafiksikkerhed, hvor vi blandt andet i Projekt Kørelys på cykel har undersøgt den sikkerhedsmæssige effekt af kørelys på cykler. Begge projekter bruger de fra sundhedsverdenen velkendte randomiserede forsøg, hvor en stor deltagergruppe tilfældigt deles i to grupper, men hvor så kun den ene gruppe får behandlingen.

Projekt Cykeljakken dokumenterer, at en pangfarvet cykeljakke reducerer cyklisters uheldsrisiko markant. I projektet blev antallet af flerpartsuheld med personskade igennem et år blandt 3.400 cyklister, der brugte en pangfarvet gul cykeljakke på fire ud af fem af deres cykelture, sammenlignet med 3.400 cyklister, der brugte deres normale cykeltøj. Gruppen med cykeljakke havde 48 % færre personskadeuheld med motorkøretøjer som modpart end gruppen med normal cykelbeklædning, og forskellen er statistisk signifikant på 5 % niveau. Projektet dokumenterer på denne måde, at beklædning, der forbedrer cyklisters synlighed markant, kan give en stor reduktion i cyklisters uheldsrisiko.
Original languageDanish
Place of PublicationAalborg
PublisherDepartment of Civil Engineering, Aalborg University
Number of pages30
Publication statusPublished - 2014
SeriesDCE Technical reports
Number167
ISSN1901-726X

Cite this