Sektorkobling via Energifællesskaber: Værdi-Sensitivt Design i Energifællesskab Avedøre (Forskningsnotat)

Victor Vadmand Jensen, Rikke Hagensby Jensen*, Kristina Laursen, Maria Kjærup (Member of study group)

*Corresponding author for this work

Research output: Book/ReportReportResearch

85 Downloads (Pure)

Abstract

Projektet “Sektorkobling via Energifællesskaber” undersøger, hvordan digital teknologi kan supportere lokale energifællesskaber, der gerne vil indgå som samlepunkt for forskellige energi og forsyningssektorer (el, varme, og vand). Problemejerne for projektet er Energifællesskab Avedøre (EFA), der er Danmarks første borgerdrevet energifællesskab [8]. Da borgerne er vigtige aktører i energifællesskaber, er det derfor relevant at sætte menneskelige værdier i centrum for at forstå, hvordan supporterende digitale teknologier kan udformes med mulige etiske udfordringer for øje.

I dette forskningsnotat afrapporterer vi på et brugerstudie udført af medarbejdere fra forskningsgruppen Human-Centered Computing på Institut for Datalogi, Aalborg Universitet. Som en del af dette studie, har vi benyttet Værdi-Sensitivt Design (VSD) [10] til at kortlægge socio-tekniske [16, 37] værdier, der på spil for medlemmer og aktører i EnergiFælleskab Avedøre. Vi mener, at identifikationen af disse værdier kan spille en vigtig rolle i at forstå, hvilke socio-tekniske værdier der udspiller sig – og eventuelt er i konflikt – i dette nyoprettet energifællesskab. Desuden bidrager denne viden med at forstå hvordan værdier kan supporteres gennem udvikling af digitale teknologier. Som en del af dette arbejde har vi udført en analyse af værdier identificeret i litteraturen omkring bæredygtig omstilling og digitale platforme. Dernæst har vi gennem en tematisk analyse [4] af interviews med forskellige aktører i EFA, undersøgt forventningerne til EFA, og hvordan disse forventninger kobler sig på forskellige værdier. Dette arbejde har resulteret i et dybdegående indblik i, hvilke værdier er vigtige at holde for øje, når der skal udformes nye digitale energi-platforme til sektorkobling via energifællesskaber. Baseret på denne analyse har vi gennem samarbejde med FlexShape udviklet en informationsskærm til opsætning på Hvidovre Gymnasium, som håndterer udvalgte værdier. Vi rapporterer udvalgt på denne informationsskærm fra et VSD-perspektiv.

Vi mener, at værdierne præsenteret i denne rapport, er vigtige af flere grunde. Idet værdier implicit bliver indskrevet i teknologier [34], så kan designere og udviklere også implicit promovere uønskede værdier og forhindre ønskede værdier. Værdierne beskrevet i denne rapport kan fungere som ”ledesten”, som kan holdes for øje i fremtidig design og udvikling. Med de mange interesser i et energifællesskab, så er det også fordelagtigt at have disse værdier ved hånden. Med disse, så kan der foretages bevidste afvejninger af værdier, både i teknisk udvikling såvel som social organisering [16, 37]. Arbejdet beskrevet i denne rapport er blevet finansieret af Den Europæiske Regionale Udviklingsfond: RFD-16-0024. Vi takker alle informanterne for deres deltagelse og interessante perspektiver, såvel som FlexShape1, EBO Consult2 og Hvidovre Gymnasium & HF3 for samarbejdet om design og udvikling. Dele af arbejdet er blevet forskningspeer-reviewet med udgivelse i 2023 [24]
Original languageDanish
Number of pages44
Commissioning bodyEuropean Regional Development Fund
DOIs
Publication statusPublished - 2023
EventEnergifællesskaber – Værdi & virkelighed - BLOXHUB – Frederiksholms Kanal 30, 1220 København K, Danmark / Fæstningens Materialgård A6 Lokale: Los Angeles, København K, Denmark
Duration: 21 Mar 202321 Mar 2023
https://www.energycluster.dk/events/energifaellesskaber-vaerdi-virkelighed/

Seminar

SeminarEnergifællesskaber – Værdi & virkelighed
LocationBLOXHUB – Frederiksholms Kanal 30, 1220 København K, Danmark / Fæstningens Materialgård A6 Lokale: Los Angeles
Country/TerritoryDenmark
CityKøbenhavn K
Period21/03/202321/03/2023
Internet address

Keywords

  • Energy Communities
  • energy justice
  • Sustainable HCI
  • Value-sensitive design
  • value tensions
  • Co-design

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Sektorkobling via Energifællesskaber: Værdi-Sensitivt Design i Energifællesskab Avedøre (Forskningsnotat)'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this