Social integration og kvalitet i arbejdsmiljø

set i et ressourceperspektiv

Research output: Working paperEducation

Abstract

At deltage i beslutningsprocesser, at indgå i sociale støtteformer samt at være en del af et større værdifællesskab i virksomheden er, hvad social integration dækker over i denne artikel. Der præsenteres en undersøgelse af, om sociale integrationsfaktorer på arbejdspladsen hænger sammen med kvaliteten i arbejdsmiljøet. Undersøgelsen er baseret på en stikprøve med svar fra 509 ansatte blandt et bredt udsnit af arbejdspladser i den private og offentlige sektor på det danske arbejdsmarked i 2008.
Social integration, - især målt på social støtte og organisationskultur – hænger positivt sammen med arbejdsmiljøkvaliteten. Den sociale integration er især høj ved kombinationerne ’social støtte og organisationskultur’ samt ’organisationskultur og deltagelse’. En del af forklaringen på den positive sammenhæng ligger i, at arbejdsstyrkens ressourceprofil matcher skiftende jobkrav. En anden del kan forklares med Durkheims begreb om den ’kollektive bevidsthed’, der udtrykt i moderne former, f.eks. betyder samarbejdsetik.
Den positive sammenhæng mellem social integration på arbejdspladsen og arbejdsmiljøets kvaliteter diskuteres kritisk – både ud fra svarmaterialets beskaffenhed og ud fra samfundsmæssige tendenser om fleksible og standardiserede arbejdslivsformer. På baggrund af disse tendenser efterlyses til slut en diskurs om hvad det ’sociale’ i arbejdslivet i et ressourceperspektiv betyder.
Original languageDanish
Publication statusPublished - 1 Jul 2015

Cite this

@techreport{437ca41f70c9460596f6d8d3a11e8448,
title = "Social integration og kvalitet i arbejdsmilj{\o}: set i et ressourceperspektiv",
abstract = "At deltage i beslutningsprocesser, at indg{\aa} i sociale st{\o}tteformer samt at v{\ae}re en del af et st{\o}rre v{\ae}rdif{\ae}llesskab i virksomheden er, hvad social integration d{\ae}kker over i denne artikel. Der pr{\ae}senteres en unders{\o}gelse af, om sociale integrationsfaktorer p{\aa} arbejdspladsen h{\ae}nger sammen med kvaliteten i arbejdsmilj{\o}et. Unders{\o}gelsen er baseret p{\aa} en stikpr{\o}ve med svar fra 509 ansatte blandt et bredt udsnit af arbejdspladser i den private og offentlige sektor p{\aa} det danske arbejdsmarked i 2008. Social integration, - is{\ae}r m{\aa}lt p{\aa} social st{\o}tte og organisationskultur – h{\ae}nger positivt sammen med arbejdsmilj{\o}kvaliteten. Den sociale integration er is{\ae}r h{\o}j ved kombinationerne ’social st{\o}tte og organisationskultur’ samt ’organisationskultur og deltagelse’. En del af forklaringen p{\aa} den positive sammenh{\ae}ng ligger i, at arbejdsstyrkens ressourceprofil matcher skiftende jobkrav. En anden del kan forklares med Durkheims begreb om den ’kollektive bevidsthed’, der udtrykt i moderne former, f.eks. betyder samarbejdsetik.Den positive sammenh{\ae}ng mellem social integration p{\aa} arbejdspladsen og arbejdsmilj{\o}ets kvaliteter diskuteres kritisk – b{\aa}de ud fra svarmaterialets beskaffenhed og ud fra samfundsm{\ae}ssige tendenser om fleksible og standardiserede arbejdslivsformer. P{\aa} baggrund af disse tendenser efterlyses til slut en diskurs om hvad det ’sociale’ i arbejdslivet i et ressourceperspektiv betyder.",
keywords = "Arbejdsmilj{\o}ledelse, Sociologi",
author = "Kjeld Nielsen",
year = "2015",
month = "7",
day = "1",
language = "Dansk",
type = "WorkingPaper",

}

TY - UNPB

T1 - Social integration og kvalitet i arbejdsmiljø

T2 - set i et ressourceperspektiv

AU - Nielsen, Kjeld

PY - 2015/7/1

Y1 - 2015/7/1

N2 - At deltage i beslutningsprocesser, at indgå i sociale støtteformer samt at være en del af et større værdifællesskab i virksomheden er, hvad social integration dækker over i denne artikel. Der præsenteres en undersøgelse af, om sociale integrationsfaktorer på arbejdspladsen hænger sammen med kvaliteten i arbejdsmiljøet. Undersøgelsen er baseret på en stikprøve med svar fra 509 ansatte blandt et bredt udsnit af arbejdspladser i den private og offentlige sektor på det danske arbejdsmarked i 2008. Social integration, - især målt på social støtte og organisationskultur – hænger positivt sammen med arbejdsmiljøkvaliteten. Den sociale integration er især høj ved kombinationerne ’social støtte og organisationskultur’ samt ’organisationskultur og deltagelse’. En del af forklaringen på den positive sammenhæng ligger i, at arbejdsstyrkens ressourceprofil matcher skiftende jobkrav. En anden del kan forklares med Durkheims begreb om den ’kollektive bevidsthed’, der udtrykt i moderne former, f.eks. betyder samarbejdsetik.Den positive sammenhæng mellem social integration på arbejdspladsen og arbejdsmiljøets kvaliteter diskuteres kritisk – både ud fra svarmaterialets beskaffenhed og ud fra samfundsmæssige tendenser om fleksible og standardiserede arbejdslivsformer. På baggrund af disse tendenser efterlyses til slut en diskurs om hvad det ’sociale’ i arbejdslivet i et ressourceperspektiv betyder.

AB - At deltage i beslutningsprocesser, at indgå i sociale støtteformer samt at være en del af et større værdifællesskab i virksomheden er, hvad social integration dækker over i denne artikel. Der præsenteres en undersøgelse af, om sociale integrationsfaktorer på arbejdspladsen hænger sammen med kvaliteten i arbejdsmiljøet. Undersøgelsen er baseret på en stikprøve med svar fra 509 ansatte blandt et bredt udsnit af arbejdspladser i den private og offentlige sektor på det danske arbejdsmarked i 2008. Social integration, - især målt på social støtte og organisationskultur – hænger positivt sammen med arbejdsmiljøkvaliteten. Den sociale integration er især høj ved kombinationerne ’social støtte og organisationskultur’ samt ’organisationskultur og deltagelse’. En del af forklaringen på den positive sammenhæng ligger i, at arbejdsstyrkens ressourceprofil matcher skiftende jobkrav. En anden del kan forklares med Durkheims begreb om den ’kollektive bevidsthed’, der udtrykt i moderne former, f.eks. betyder samarbejdsetik.Den positive sammenhæng mellem social integration på arbejdspladsen og arbejdsmiljøets kvaliteter diskuteres kritisk – både ud fra svarmaterialets beskaffenhed og ud fra samfundsmæssige tendenser om fleksible og standardiserede arbejdslivsformer. På baggrund af disse tendenser efterlyses til slut en diskurs om hvad det ’sociale’ i arbejdslivet i et ressourceperspektiv betyder.

KW - Arbejdsmiljøledelse

KW - Sociologi

M3 - Working paper

BT - Social integration og kvalitet i arbejdsmiljø

ER -