Abstract

I fremtiden vil både solceller og vindkraft have lavere omkostninger end traditionelle kraftværker.

Det går stærkt med opsætningen af solceller i Danmark. Der godkendes omkring 150 ansøgninger om dagen hos Energinet.dk. I alt er der installeret 34 MW heraf 24 MW alene indtil maj 2012. Dette svarer til knap 0,1% af det danske elforbrug. Der er gode muligheder for at udnytte solen til el i Danmark. De seneste års kraftige stigning i opsætning af solceller skyldes, dels at prisen er faldet, dels at nye tilskudsordninger er kommet til såsom håndværkerfradrag og virksomhedsordning. Disse ordninger trækker sammen med nettoafregningsordningen solceller ud af demonstrationsfasen og ind i en udbredningsfase.
Omfanget af solceller i energisystemet hænger i høj grad sammen med, hvilken teknologisk udvikling og hvilken pris der kan forventes i fremtiden. På kort sigt er de samfundsøkonomiske omkostninger ved solcellestrøm større end ved landmøller og havmøller.

Original languageDanish
JournalVedvarende energi og miljø
Pages (from-to)10-11
ISSN0903-9538
Publication statusPublished - Jun 2012

Cite this

@article{322f2656f77e49a0a85e5bf6a0ea99b9,
title = "Solceller i fremtidens danske energisystem",
abstract = "I fremtiden vil b{\aa}de solceller og vindkraft have lavere omkostninger end traditionelle kraftv{\ae}rker. Det g{\aa}r st{\ae}rkt med ops{\ae}tningen af solceller i Danmark. Der godkendes omkring 150 ans{\o}gninger om dagen hos Energinet.dk. I alt er der installeret 34 MW heraf 24 MW alene indtil maj 2012. Dette svarer til knap 0,1{\%} af det danske elforbrug. Der er gode muligheder for at udnytte solen til el i Danmark. De seneste {\aa}rs kraftige stigning i ops{\ae}tning af solceller skyldes, dels at prisen er faldet, dels at nye tilskudsordninger er kommet til s{\aa}som h{\aa}ndv{\ae}rkerfradrag og virksomhedsordning. Disse ordninger tr{\ae}kker sammen med nettoafregningsordningen solceller ud af demonstrationsfasen og ind i en udbredningsfase. Omfanget af solceller i energisystemet h{\ae}nger i h{\o}j grad sammen med, hvilken teknologisk udvikling og hvilken pris der kan forventes i fremtiden. P{\aa} kort sigt er de samfunds{\o}konomiske omkostninger ved solcellestr{\o}m st{\o}rre end ved landm{\o}ller og havm{\o}ller.",
author = "Mathiesen, {Brian Vad} and Karl Sperling and Frede Hvelplund and Henrik Lund and Bernd M{\"o}ller and Steffen Nielsen and David Connolly",
year = "2012",
month = "6",
language = "Dansk",
pages = "10--11",
journal = "Vedvarende energi og milj{\o}",
issn = "0903-9538",

}

Solceller i fremtidens danske energisystem. / Mathiesen, Brian Vad; Sperling, Karl; Hvelplund, Frede; Lund, Henrik; Möller, Bernd; Nielsen, Steffen; Connolly, David.

In: Vedvarende energi og miljø, 06.2012, p. 10-11.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

TY - JOUR

T1 - Solceller i fremtidens danske energisystem

AU - Mathiesen, Brian Vad

AU - Sperling, Karl

AU - Hvelplund, Frede

AU - Lund, Henrik

AU - Möller, Bernd

AU - Nielsen, Steffen

AU - Connolly, David

PY - 2012/6

Y1 - 2012/6

N2 - I fremtiden vil både solceller og vindkraft have lavere omkostninger end traditionelle kraftværker. Det går stærkt med opsætningen af solceller i Danmark. Der godkendes omkring 150 ansøgninger om dagen hos Energinet.dk. I alt er der installeret 34 MW heraf 24 MW alene indtil maj 2012. Dette svarer til knap 0,1% af det danske elforbrug. Der er gode muligheder for at udnytte solen til el i Danmark. De seneste års kraftige stigning i opsætning af solceller skyldes, dels at prisen er faldet, dels at nye tilskudsordninger er kommet til såsom håndværkerfradrag og virksomhedsordning. Disse ordninger trækker sammen med nettoafregningsordningen solceller ud af demonstrationsfasen og ind i en udbredningsfase. Omfanget af solceller i energisystemet hænger i høj grad sammen med, hvilken teknologisk udvikling og hvilken pris der kan forventes i fremtiden. På kort sigt er de samfundsøkonomiske omkostninger ved solcellestrøm større end ved landmøller og havmøller.

AB - I fremtiden vil både solceller og vindkraft have lavere omkostninger end traditionelle kraftværker. Det går stærkt med opsætningen af solceller i Danmark. Der godkendes omkring 150 ansøgninger om dagen hos Energinet.dk. I alt er der installeret 34 MW heraf 24 MW alene indtil maj 2012. Dette svarer til knap 0,1% af det danske elforbrug. Der er gode muligheder for at udnytte solen til el i Danmark. De seneste års kraftige stigning i opsætning af solceller skyldes, dels at prisen er faldet, dels at nye tilskudsordninger er kommet til såsom håndværkerfradrag og virksomhedsordning. Disse ordninger trækker sammen med nettoafregningsordningen solceller ud af demonstrationsfasen og ind i en udbredningsfase. Omfanget af solceller i energisystemet hænger i høj grad sammen med, hvilken teknologisk udvikling og hvilken pris der kan forventes i fremtiden. På kort sigt er de samfundsøkonomiske omkostninger ved solcellestrøm større end ved landmøller og havmøller.

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 10

EP - 11

JO - Vedvarende energi og miljø

JF - Vedvarende energi og miljø

SN - 0903-9538

ER -