Støj fra testcenter for vindmøller ved Østerild

Henrik Møller, Steffen Pedersen, Jan K. Staunstrup

Research output: Book/ReportReportResearchpeer-review

716 Downloads (Pure)

Abstract

Rapporten indeholder nye beregninger af støjen fra det kommende testcenter for vindmøller i Østerild. Beregningerne er lavet i anledning af, at det er kommet frem, at der planlægges med møller på op til 20 MW og ikke kun 12 MW som forudsat i VVM-redegørelsen.

I rapporten estimeres de fremtidige møllers kildestyrke og spektrum, lydtrykket i omgivelserne beregnes og omsættes til støjkonturer, hvorefter antallet af boliger og beboere indenfor konturerne bestemmes. Desuden bestemmes støjens frekvensspektrum på udvalgte steder i omgivelserne.

Støjgrænsen på 44 dB for det åbne land vil blive overskredet for fem boliger, forudsat en møllestørrelse på 12 MW som i VVM-redegørelsen. Det er planen, at disse boliger eksproprieres. Med en møllestørrelse på 20 MW, som der nu planlægges for, vil grænsen blive overskredet ved yderligere tre boliger i det åbne land, som ikke er planlagt eksproprieret.

Støjniveauet vil ligge over grænsen på 39 dB for boligområder og anden støjfølsom anvendelse i et område på 33-44 kvadratkilometer afhængigt af møllestørrelsen. Inden for dette område er tre områder udlagt til støjfølsom anvendelse. Med 12 MW møller bliver grænsen overskredet for omkring halvdelen af boligerne i Frøstruplejren, plus 2 boliger i Hjardemål By. Dette er ikke nævnt i VVM-redegørelsen, og der er ikke planlagt ekspropriationer. Der bor i alt 80 personer i Frøstruplejren. Med 20 MW møller overskrides grænsen for alle boliger i Frøstruplejren, 12 boliger i Hjardemål By plus hele hotel- og campingområdet i Hjardemål Klit.

Bekendtgørelsen om støj fra vindmøller kan således ikke opfyldes uden yderligere ekspropriationer, selv ikke med den oprindelige møllestørrelse på 12 MW.

I afstande, hvor støjgrænserne er overholdt, vil støjens højfrekvente indhold være dæmpet af luftens absorption. Den kendte swish-swish lyd, som forbindes med vingernes rotation, er væk, og lyden vil i højere grad blive opfattet som en lavfrekvent rumlen. Det må forventes, at møllerne kan høres adskillige kilometer væk.
Original languageDanish
Place of PublicationAalborg
PublisherAalborg Universitet
Number of pages30
ISBN (Print)978-87-92328-38-0
Publication statusPublished - 29 Oct 2010

Cite this

Møller, H., Pedersen, S., & Staunstrup, J. K. (2010). Støj fra testcenter for vindmøller ved Østerild. Aalborg : Aalborg Universitet.
Møller, Henrik ; Pedersen, Steffen ; Staunstrup, Jan K. / Støj fra testcenter for vindmøller ved Østerild. Aalborg : Aalborg Universitet, 2010. 30 p.
@book{374747539d184d0ea373d8181ae2d4ab,
title = "St{\o}j fra testcenter for vindm{\o}ller ved {\O}sterild",
abstract = "Rapporten indeholder nye beregninger af st{\o}jen fra det kommende testcenter for vindm{\o}ller i {\O}sterild. Beregningerne er lavet i anledning af, at det er kommet frem, at der planl{\ae}gges med m{\o}ller p{\aa} op til 20 MW og ikke kun 12 MW som forudsat i VVM-redeg{\o}relsen. I rapporten estimeres de fremtidige m{\o}llers kildestyrke og spektrum, lydtrykket i omgivelserne beregnes og oms{\ae}ttes til st{\o}jkonturer, hvorefter antallet af boliger og beboere indenfor konturerne bestemmes. Desuden bestemmes st{\o}jens frekvensspektrum p{\aa} udvalgte steder i omgivelserne. St{\o}jgr{\ae}nsen p{\aa} 44 dB for det {\aa}bne land vil blive overskredet for fem boliger, forudsat en m{\o}llest{\o}rrelse p{\aa} 12 MW som i VVM-redeg{\o}relsen. Det er planen, at disse boliger eksproprieres. Med en m{\o}llest{\o}rrelse p{\aa} 20 MW, som der nu planl{\ae}gges for, vil gr{\ae}nsen blive overskredet ved yderligere tre boliger i det {\aa}bne land, som ikke er planlagt eksproprieret. St{\o}jniveauet vil ligge over gr{\ae}nsen p{\aa} 39 dB for boligomr{\aa}der og anden st{\o}jf{\o}lsom anvendelse i et omr{\aa}de p{\aa} 33-44 kvadratkilometer afh{\ae}ngigt af m{\o}llest{\o}rrelsen. Inden for dette omr{\aa}de er tre omr{\aa}der udlagt til st{\o}jf{\o}lsom anvendelse. Med 12 MW m{\o}ller bliver gr{\ae}nsen overskredet for omkring halvdelen af boligerne i Fr{\o}struplejren, plus 2 boliger i Hjardem{\aa}l By. Dette er ikke n{\ae}vnt i VVM-redeg{\o}relsen, og der er ikke planlagt ekspropriationer. Der bor i alt 80 personer i Fr{\o}struplejren. Med 20 MW m{\o}ller overskrides gr{\ae}nsen for alle boliger i Fr{\o}struplejren, 12 boliger i Hjardem{\aa}l By plus hele hotel- og campingomr{\aa}det i Hjardem{\aa}l Klit. Bekendtg{\o}relsen om st{\o}j fra vindm{\o}ller kan s{\aa}ledes ikke opfyldes uden yderligere ekspropriationer, selv ikke med den oprindelige m{\o}llest{\o}rrelse p{\aa} 12 MW. I afstande, hvor st{\o}jgr{\ae}nserne er overholdt, vil st{\o}jens h{\o}jfrekvente indhold v{\ae}re d{\ae}mpet af luftens absorption. Den kendte swish-swish lyd, som forbindes med vingernes rotation, er v{\ae}k, og lyden vil i h{\o}jere grad blive opfattet som en lavfrekvent rumlen. Det m{\aa} forventes, at m{\o}llerne kan h{\o}res adskillige kilometer v{\ae}k.",
author = "Henrik M{\o}ller and Steffen Pedersen and Staunstrup, {Jan K.}",
year = "2010",
month = "10",
day = "29",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-92328-38-0",
publisher = "Aalborg Universitet",

}

Møller, H, Pedersen, S & Staunstrup, JK 2010, Støj fra testcenter for vindmøller ved Østerild. Aalborg Universitet, Aalborg .

Støj fra testcenter for vindmøller ved Østerild. / Møller, Henrik; Pedersen, Steffen; Staunstrup, Jan K.

Aalborg : Aalborg Universitet, 2010. 30 p.

Research output: Book/ReportReportResearchpeer-review

TY - RPRT

T1 - Støj fra testcenter for vindmøller ved Østerild

AU - Møller, Henrik

AU - Pedersen, Steffen

AU - Staunstrup, Jan K.

PY - 2010/10/29

Y1 - 2010/10/29

N2 - Rapporten indeholder nye beregninger af støjen fra det kommende testcenter for vindmøller i Østerild. Beregningerne er lavet i anledning af, at det er kommet frem, at der planlægges med møller på op til 20 MW og ikke kun 12 MW som forudsat i VVM-redegørelsen. I rapporten estimeres de fremtidige møllers kildestyrke og spektrum, lydtrykket i omgivelserne beregnes og omsættes til støjkonturer, hvorefter antallet af boliger og beboere indenfor konturerne bestemmes. Desuden bestemmes støjens frekvensspektrum på udvalgte steder i omgivelserne. Støjgrænsen på 44 dB for det åbne land vil blive overskredet for fem boliger, forudsat en møllestørrelse på 12 MW som i VVM-redegørelsen. Det er planen, at disse boliger eksproprieres. Med en møllestørrelse på 20 MW, som der nu planlægges for, vil grænsen blive overskredet ved yderligere tre boliger i det åbne land, som ikke er planlagt eksproprieret. Støjniveauet vil ligge over grænsen på 39 dB for boligområder og anden støjfølsom anvendelse i et område på 33-44 kvadratkilometer afhængigt af møllestørrelsen. Inden for dette område er tre områder udlagt til støjfølsom anvendelse. Med 12 MW møller bliver grænsen overskredet for omkring halvdelen af boligerne i Frøstruplejren, plus 2 boliger i Hjardemål By. Dette er ikke nævnt i VVM-redegørelsen, og der er ikke planlagt ekspropriationer. Der bor i alt 80 personer i Frøstruplejren. Med 20 MW møller overskrides grænsen for alle boliger i Frøstruplejren, 12 boliger i Hjardemål By plus hele hotel- og campingområdet i Hjardemål Klit. Bekendtgørelsen om støj fra vindmøller kan således ikke opfyldes uden yderligere ekspropriationer, selv ikke med den oprindelige møllestørrelse på 12 MW. I afstande, hvor støjgrænserne er overholdt, vil støjens højfrekvente indhold være dæmpet af luftens absorption. Den kendte swish-swish lyd, som forbindes med vingernes rotation, er væk, og lyden vil i højere grad blive opfattet som en lavfrekvent rumlen. Det må forventes, at møllerne kan høres adskillige kilometer væk.

AB - Rapporten indeholder nye beregninger af støjen fra det kommende testcenter for vindmøller i Østerild. Beregningerne er lavet i anledning af, at det er kommet frem, at der planlægges med møller på op til 20 MW og ikke kun 12 MW som forudsat i VVM-redegørelsen. I rapporten estimeres de fremtidige møllers kildestyrke og spektrum, lydtrykket i omgivelserne beregnes og omsættes til støjkonturer, hvorefter antallet af boliger og beboere indenfor konturerne bestemmes. Desuden bestemmes støjens frekvensspektrum på udvalgte steder i omgivelserne. Støjgrænsen på 44 dB for det åbne land vil blive overskredet for fem boliger, forudsat en møllestørrelse på 12 MW som i VVM-redegørelsen. Det er planen, at disse boliger eksproprieres. Med en møllestørrelse på 20 MW, som der nu planlægges for, vil grænsen blive overskredet ved yderligere tre boliger i det åbne land, som ikke er planlagt eksproprieret. Støjniveauet vil ligge over grænsen på 39 dB for boligområder og anden støjfølsom anvendelse i et område på 33-44 kvadratkilometer afhængigt af møllestørrelsen. Inden for dette område er tre områder udlagt til støjfølsom anvendelse. Med 12 MW møller bliver grænsen overskredet for omkring halvdelen af boligerne i Frøstruplejren, plus 2 boliger i Hjardemål By. Dette er ikke nævnt i VVM-redegørelsen, og der er ikke planlagt ekspropriationer. Der bor i alt 80 personer i Frøstruplejren. Med 20 MW møller overskrides grænsen for alle boliger i Frøstruplejren, 12 boliger i Hjardemål By plus hele hotel- og campingområdet i Hjardemål Klit. Bekendtgørelsen om støj fra vindmøller kan således ikke opfyldes uden yderligere ekspropriationer, selv ikke med den oprindelige møllestørrelse på 12 MW. I afstande, hvor støjgrænserne er overholdt, vil støjens højfrekvente indhold være dæmpet af luftens absorption. Den kendte swish-swish lyd, som forbindes med vingernes rotation, er væk, og lyden vil i højere grad blive opfattet som en lavfrekvent rumlen. Det må forventes, at møllerne kan høres adskillige kilometer væk.

M3 - Rapport

SN - 978-87-92328-38-0

BT - Støj fra testcenter for vindmøller ved Østerild

PB - Aalborg Universitet

CY - Aalborg

ER -

Møller H, Pedersen S, Staunstrup JK. Støj fra testcenter for vindmøller ved Østerild. Aalborg : Aalborg Universitet, 2010. 30 p.