Syntaktisk Stilistik

Research output: Contribution to conference without publisher/journalConference abstract for conferenceResearchpeer-review

Abstract

På Aalborg Universitet har vi i nogen tid været i gang med et større forskningsprojekt kaldet Syntaktisk Stilistik. Projektet har (mindst) to formål. For det første skal det genoplive stilistik som et sprogvidenskabeligt forskningsområde, der, hvis man ser bort fra undersøgelser af enkelte litteraturhistoriske perioders stil, ikke har været grundigt behandlet siden Albeck (1939) og Gall Jørgensen (1996). For det andet går projektet ud på at opstille en stilistisk model og deraf følgende stilistiske beskrivelse på syntaktisk grund i stedet for næsten udelukkende at basere undersøgelsen på ordforekomst samt brugen af troper og figurer. Ordklassers forekomst, samt troper og figurer skal naturligvis have plads i stilistikken, men det må blot ikke være de eneste undersøgelsesområder.
Syntaktisk Stilistik tager sit udgangspunkt i en antagelse om en række forskellige stiltyper med særlige syntaktisk og stilistiske træk. Den stilistiske model kombinerer således morfologiske og syntaktiske egenskaber, såsom konstituenters forekomst, materiale, underkategorier og placering på sætningsskemaets pladser. Det forventes, at de forskellige stiltyper vil anvende forskellige underkategorier af konstituenter, ligesom placeringen af disse vil variere fra stiltype til stiltype.
Vi vil i vores foredrag præsentere nogle af delkonklusionerne på arbejdet, idet vi behandler, hvad vil kalder den handlingsregulerende stil, demonstreret via kogebøger fra før og nu.

Original languageDanish
Publication date2012
Number of pages11
Publication statusPublished - 2012
Event14. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog - Aarhus Uiversitet, Aarhus, Denmark
Duration: 11 Oct 201212 Oct 2012
Conference number: 14

Conference

Conference14. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog
Number14
LocationAarhus Uiversitet
CountryDenmark
CityAarhus
Period11/10/201212/10/2012

Cite this

Kristensen, S. A., & Brunø, L. (2012). Syntaktisk Stilistik. Abstract from 14. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Aarhus, Denmark.
Kristensen, Susanne Annikki ; Brunø, Lasse. / Syntaktisk Stilistik. Abstract from 14. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Aarhus, Denmark.11 p.
@conference{d951db0709644b3e8b387e0469b69629,
title = "Syntaktisk Stilistik",
abstract = "P{\aa} Aalborg Universitet har vi i nogen tid v{\ae}ret i gang med et st{\o}rre forskningsprojekt kaldet Syntaktisk Stilistik. Projektet har (mindst) to form{\aa}l. For det f{\o}rste skal det genoplive stilistik som et sprogvidenskabeligt forskningsomr{\aa}de, der, hvis man ser bort fra unders{\o}gelser af enkelte litteraturhistoriske perioders stil, ikke har v{\ae}ret grundigt behandlet siden Albeck (1939) og Gall J{\o}rgensen (1996). For det andet g{\aa}r projektet ud p{\aa} at opstille en stilistisk model og deraf f{\o}lgende stilistiske beskrivelse p{\aa} syntaktisk grund i stedet for n{\ae}sten udelukkende at basere unders{\o}gelsen p{\aa} ordforekomst samt brugen af troper og figurer. Ordklassers forekomst, samt troper og figurer skal naturligvis have plads i stilistikken, men det m{\aa} blot ikke v{\ae}re de eneste unders{\o}gelsesomr{\aa}der. Syntaktisk Stilistik tager sit udgangspunkt i en antagelse om en r{\ae}kke forskellige stiltyper med s{\ae}rlige syntaktisk og stilistiske tr{\ae}k. Den stilistiske model kombinerer s{\aa}ledes morfologiske og syntaktiske egenskaber, s{\aa}som konstituenters forekomst, materiale, underkategorier og placering p{\aa} s{\ae}tningsskemaets pladser. Det forventes, at de forskellige stiltyper vil anvende forskellige underkategorier af konstituenter, ligesom placeringen af disse vil variere fra stiltype til stiltype. Vi vil i vores foredrag pr{\ae}sentere nogle af delkonklusionerne p{\aa} arbejdet, idet vi behandler, hvad vil kalder den handlingsregulerende stil, demonstreret via kogeb{\o}ger fra f{\o}r og nu.",
author = "Kristensen, {Susanne Annikki} and Lasse Brun{\o}",
year = "2012",
language = "Dansk",
note = "14. M{\o}de om Udforskningen af Dansk Sprog, MUDS14 ; Conference date: 11-10-2012 Through 12-10-2012",

}

Kristensen, SA & Brunø, L 2012, 'Syntaktisk Stilistik', 14. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Aarhus, Denmark, 11/10/2012 - 12/10/2012.

Syntaktisk Stilistik. / Kristensen, Susanne Annikki; Brunø, Lasse.

2012. Abstract from 14. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Aarhus, Denmark.

Research output: Contribution to conference without publisher/journalConference abstract for conferenceResearchpeer-review

TY - ABST

T1 - Syntaktisk Stilistik

AU - Kristensen, Susanne Annikki

AU - Brunø, Lasse

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - På Aalborg Universitet har vi i nogen tid været i gang med et større forskningsprojekt kaldet Syntaktisk Stilistik. Projektet har (mindst) to formål. For det første skal det genoplive stilistik som et sprogvidenskabeligt forskningsområde, der, hvis man ser bort fra undersøgelser af enkelte litteraturhistoriske perioders stil, ikke har været grundigt behandlet siden Albeck (1939) og Gall Jørgensen (1996). For det andet går projektet ud på at opstille en stilistisk model og deraf følgende stilistiske beskrivelse på syntaktisk grund i stedet for næsten udelukkende at basere undersøgelsen på ordforekomst samt brugen af troper og figurer. Ordklassers forekomst, samt troper og figurer skal naturligvis have plads i stilistikken, men det må blot ikke være de eneste undersøgelsesområder. Syntaktisk Stilistik tager sit udgangspunkt i en antagelse om en række forskellige stiltyper med særlige syntaktisk og stilistiske træk. Den stilistiske model kombinerer således morfologiske og syntaktiske egenskaber, såsom konstituenters forekomst, materiale, underkategorier og placering på sætningsskemaets pladser. Det forventes, at de forskellige stiltyper vil anvende forskellige underkategorier af konstituenter, ligesom placeringen af disse vil variere fra stiltype til stiltype. Vi vil i vores foredrag præsentere nogle af delkonklusionerne på arbejdet, idet vi behandler, hvad vil kalder den handlingsregulerende stil, demonstreret via kogebøger fra før og nu.

AB - På Aalborg Universitet har vi i nogen tid været i gang med et større forskningsprojekt kaldet Syntaktisk Stilistik. Projektet har (mindst) to formål. For det første skal det genoplive stilistik som et sprogvidenskabeligt forskningsområde, der, hvis man ser bort fra undersøgelser af enkelte litteraturhistoriske perioders stil, ikke har været grundigt behandlet siden Albeck (1939) og Gall Jørgensen (1996). For det andet går projektet ud på at opstille en stilistisk model og deraf følgende stilistiske beskrivelse på syntaktisk grund i stedet for næsten udelukkende at basere undersøgelsen på ordforekomst samt brugen af troper og figurer. Ordklassers forekomst, samt troper og figurer skal naturligvis have plads i stilistikken, men det må blot ikke være de eneste undersøgelsesområder. Syntaktisk Stilistik tager sit udgangspunkt i en antagelse om en række forskellige stiltyper med særlige syntaktisk og stilistiske træk. Den stilistiske model kombinerer således morfologiske og syntaktiske egenskaber, såsom konstituenters forekomst, materiale, underkategorier og placering på sætningsskemaets pladser. Det forventes, at de forskellige stiltyper vil anvende forskellige underkategorier af konstituenter, ligesom placeringen af disse vil variere fra stiltype til stiltype. Vi vil i vores foredrag præsentere nogle af delkonklusionerne på arbejdet, idet vi behandler, hvad vil kalder den handlingsregulerende stil, demonstreret via kogebøger fra før og nu.

M3 - Konferenceabstrakt til konference

ER -

Kristensen SA, Brunø L. Syntaktisk Stilistik. 2012. Abstract from 14. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Aarhus, Denmark.