Til forsvar for surheden

Research output: Contribution to journalContribution to newspaper - Newspaper articleCommunication

Abstract

Det er skønt at være omkring glade mennesker. Glæde smitter, og en positiv indstilling bliver i dag forbundet med alt fra overvindelsen af livstruende sygdom til succes i arbejdslivet. Glæde og positivitet er blevet vidundermidler i en grad, så man kan tale om et positivitetsregime. Glæde er, som den australsk-britiske kulturkritiker Sara Ahmed i bogen The Promise of Happiness rammende beskriver, et så oplagt gode, at det kan være svært at problematisere glæde og kravet om at være glad. Vi bør være glade, for derved fremmer vi også andres glæde. Brok ødelægger den gode stemning, og ingen ønsker at blive opfattet som et brokkehoved.

Men glæde er ikke bare et gode. At være glad og at gøre andre glade kan være en pligt, et ansvar eller ligefrem et arbejdsmæssigt krav. Og vores ophøjelse af glæde til et uproblematisk gode kan derfor samtidig være undertrykkende.
Original languageDanish
JournalInformation
Publication statusPublished - 16 Apr 2012

Keywords

  Cite this

  @article{d8f5b72d478d48d0b752c791b57bb825,
  title = "Til forsvar for surheden",
  abstract = "Det er sk{\o}nt at v{\ae}re omkring glade mennesker. Gl{\ae}de smitter, og en positiv indstilling bliver i dag forbundet med alt fra overvindelsen af livstruende sygdom til succes i arbejdslivet. Gl{\ae}de og positivitet er blevet vidundermidler i en grad, s{\aa} man kan tale om et positivitetsregime. Gl{\ae}de er, som den australsk-britiske kulturkritiker Sara Ahmed i bogen The Promise of Happiness rammende beskriver, et s{\aa} oplagt gode, at det kan v{\ae}re sv{\ae}rt at problematisere gl{\ae}de og kravet om at v{\ae}re glad. Vi b{\o}r v{\ae}re glade, for derved fremmer vi ogs{\aa} andres gl{\ae}de. Brok {\o}del{\ae}gger den gode stemning, og ingen {\o}nsker at blive opfattet som et brokkehoved.Men gl{\ae}de er ikke bare et gode. At v{\ae}re glad og at g{\o}re andre glade kan v{\ae}re en pligt, et ansvar eller ligefrem et arbejdsm{\ae}ssigt krav. Og vores oph{\o}jelse af gl{\ae}de til et uproblematisk gode kan derfor samtidig v{\ae}re undertrykkende.",
  keywords = "gl{\ae}deskultur, f{\o}lelsesm{\ae}ssigt arbejde, Arbejdsliv, F{\o}lelser",
  author = "Merete Monrad",
  year = "2012",
  month = "4",
  day = "16",
  language = "Dansk",
  journal = "Information",
  issn = "1602-2572",
  publisher = "Dagbladet Information",

  }

  Til forsvar for surheden. / Monrad, Merete.

  In: Information, 16.04.2012.

  Research output: Contribution to journalContribution to newspaper - Newspaper articleCommunication

  TY - INPR

  T1 - Til forsvar for surheden

  AU - Monrad, Merete

  PY - 2012/4/16

  Y1 - 2012/4/16

  N2 - Det er skønt at være omkring glade mennesker. Glæde smitter, og en positiv indstilling bliver i dag forbundet med alt fra overvindelsen af livstruende sygdom til succes i arbejdslivet. Glæde og positivitet er blevet vidundermidler i en grad, så man kan tale om et positivitetsregime. Glæde er, som den australsk-britiske kulturkritiker Sara Ahmed i bogen The Promise of Happiness rammende beskriver, et så oplagt gode, at det kan være svært at problematisere glæde og kravet om at være glad. Vi bør være glade, for derved fremmer vi også andres glæde. Brok ødelægger den gode stemning, og ingen ønsker at blive opfattet som et brokkehoved.Men glæde er ikke bare et gode. At være glad og at gøre andre glade kan være en pligt, et ansvar eller ligefrem et arbejdsmæssigt krav. Og vores ophøjelse af glæde til et uproblematisk gode kan derfor samtidig være undertrykkende.

  AB - Det er skønt at være omkring glade mennesker. Glæde smitter, og en positiv indstilling bliver i dag forbundet med alt fra overvindelsen af livstruende sygdom til succes i arbejdslivet. Glæde og positivitet er blevet vidundermidler i en grad, så man kan tale om et positivitetsregime. Glæde er, som den australsk-britiske kulturkritiker Sara Ahmed i bogen The Promise of Happiness rammende beskriver, et så oplagt gode, at det kan være svært at problematisere glæde og kravet om at være glad. Vi bør være glade, for derved fremmer vi også andres glæde. Brok ødelægger den gode stemning, og ingen ønsker at blive opfattet som et brokkehoved.Men glæde er ikke bare et gode. At være glad og at gøre andre glade kan være en pligt, et ansvar eller ligefrem et arbejdsmæssigt krav. Og vores ophøjelse af glæde til et uproblematisk gode kan derfor samtidig være undertrykkende.

  KW - glædeskultur

  KW - følelsesmæssigt arbejde

  KW - Arbejdsliv

  KW - Følelser

  M3 - Bidrag til avis - Avisartikel

  JO - Information

  JF - Information

  SN - 1602-2572

  ER -