Tilpasning og fleksibilitet i et foranderligt kystlandskab i 1700- og 1800-tallet

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Artiklen belyser, hvordan intern mobilitet og kombinationsnæring på Limfjordstangen ved den danske nordvestkyst i løbet af 1700- og 1800-tallet blev anvendt som tilpasningsstrategier i et kystområde, der var præget af et kontinuerligt nedbrud på grund af kysterosion, sandflugt og ødelæggende stormfloder. Artiklen fokuserer på en undersøgelse af kystsamfundenes fleksibilitet, hvor disse tilpasningsstrategier bliver parametre for at diskutere, hvordan fiskerfamilierne håndterede de naturlige farer og sikrede et eksistensgrundlag på tangen i flere århundreder.
Artiklen undersøger forholdet mellem menneske og natur i et kystlandskab, hvor de naturskabte forhold pressede sig mere og mere på og satte mennesket under konstant pres, hvorfor fiskerfamilierne måtte håndtere, at de var bosat i et risikopræget og foranderligt kystlandskab. Anvendelsen af tilpasningsstrategierne medførte en øget modstandskraft i samfundene, men de store landskabsændringer efterlod også visse lokaliteter og familier utrolig sårbare. Denne skelnen mellem modstandskraft og sårbarhed anvendes til at diskutere tilpasningsstrategiernes betydning for kystsamfundenes bæreevne og bæredygtighed over tid.
For på trods af gentagne vurderinger om, at tangen var uegnet til beboelse, og at flere byer løbende måtte opgives, så viser artiklen, at det var kystsamfundenes fleksible tilpasningsstrategier og fiskernes omstillingsevne, der gjorde dem modstandsduelige og bæredygtige, og derved sikrede et eksistensgrundlag på tangen.
Original languageDanish
Article number6
JournalTEMP - tidsskrift for historie
Volume12
Issue number24: Bæredygtighedshistorie
Pages (from-to)89-110
Number of pages22
ISSN1904-5565
Publication statusPublished - 17 Jun 2022

Cite this