Topstyring, selvstyring, fjernstyring: Paper til N0RDPRO konference Oslo 23-24. oktober 2014

Palle Rasmussen, Hans Jørgen Staugaard

Research output: Contribution to conference without publisher/journalPaper without publisher/journalResearch

102 Downloads (Pure)

Abstract

Det fremgår af både dansk og international litteratur, at især udøvere af sundhedsfaglige og pædagogiske professioner i stigende grad oplever at være under pres fra såvel brugere og marked som myndigheder og politikere.
Vi vil i meget grove træk beskrive udviklingen i styringen af disse professioner fra velfærdstatens ekspansion i halvtredserne og tresserne til forsøgene på at bremse væksten i den offentlige sektor gennem de seneste 30 år.
Sideløbende med den voldsomme vækst i den offentlige sektor fik professionernes organisationer stigende indflydelse, og styringen af det professionelle arbejde i offentligt regi blev i høj grad varetaget af de professionsfaglige organisationer selv i tæt samarbejde med de statslige og regionale myndigheder. Den selvbevidsthed og de professionsidealer, der blev udviklet i denne periode, er siden midten af firserne kommet under stigende pres. Styringen igen er på vej til at blive centraliseret, men nu i en anonym og tilsyneladende neutral form, som kan kaldes fjernstyring eller målestyring.
Vi lægger hovedvægten på denne seneste fase, hvor vi med eksempler forskellige professioner i Danmark og paralleller hentet fra den internationale litteratur fra England, Sverige og Holland vil diskutere de mulige konsekvenser af udviklingstendenserne for professionsudøverne og for de offentlige professioner i almindelighed.
Original languageDanish
Publication date2014
Number of pages14
Publication statusPublished - 2014
EventNORDPRO 2014 Conference - Oslo, Norway
Duration: 23 Oct 201424 Oct 2014

Conference

ConferenceNORDPRO 2014 Conference
CountryNorway
CityOslo
Period23/10/201424/10/2014

Cite this