Træneren som gatekeeper, ressourcedistributør og partner for idrætstalenter

Magt og etik i talentudviklingens relationer

Jens Christian Nielsen, Lotte Stausgaard Skrubbeltrang, Jesper Stilling Olesen

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Artiklen belyser relationer mellem unge talentfulde atleter og deres trænere. Ved at læse på tværs af interviewmateriale med unge idrætstalenter finder vi tre former for nøglerelationer trænere kan have i talentudviklingen, henholdsvis som gatekeepere, ressourcedistributører og partnere. Analyserne viser, at trænere indtager en nøgleposition i talentudvikling og talentudviklingsmiljøer, hvor de har en central betydning for tilblivelsen af unge talenter. Det diskuteres om den nøgleposition i talentudviklingen også indebærer et etisk ansvar for dem, der ikke kommer gennem gaten, får ressourcer distribueret eller opnår et partnerskab.
Original languageDanish
JournalForum for Idraet
Volume34
Issue number1
Pages (from-to)26-47
ISSN1904-2183
Publication statusPublished - 28 Jun 2019

Cite this

@article{973930707d944002938356dac386af1f,
title = "Tr{\ae}neren som gatekeeper, ressourcedistribut{\o}r og partner for idr{\ae}tstalenter: Magt og etik i talentudviklingens relationer",
abstract = "Artiklen belyser relationer mellem unge talentfulde atleter og deres tr{\ae}nere. Ved at l{\ae}se p{\aa} tv{\ae}rs af interviewmateriale med unge idr{\ae}tstalenter finder vi tre former for n{\o}glerelationer tr{\ae}nere kan have i talentudviklingen, henholdsvis som gatekeepere, ressourcedistribut{\o}rer og partnere. Analyserne viser, at tr{\ae}nere indtager en n{\o}gleposition i talentudvikling og talentudviklingsmilj{\o}er, hvor de har en central betydning for tilblivelsen af unge talenter. Det diskuteres om den n{\o}gleposition i talentudviklingen ogs{\aa} indeb{\ae}rer et etisk ansvar for dem, der ikke kommer gennem gaten, f{\aa}r ressourcer distribueret eller opn{\aa}r et partnerskab.",
author = "Nielsen, {Jens Christian} and Skrubbeltrang, {Lotte Stausgaard} and Olesen, {Jesper Stilling}",
year = "2019",
month = "6",
day = "28",
language = "Dansk",
volume = "34",
pages = "26--47",
journal = "Forum for Idraet",
issn = "1904-2183",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
number = "1",

}

Træneren som gatekeeper, ressourcedistributør og partner for idrætstalenter : Magt og etik i talentudviklingens relationer. / Nielsen, Jens Christian; Skrubbeltrang, Lotte Stausgaard; Olesen, Jesper Stilling.

In: Forum for Idraet, Vol. 34, No. 1, 28.06.2019, p. 26-47.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Træneren som gatekeeper, ressourcedistributør og partner for idrætstalenter

T2 - Magt og etik i talentudviklingens relationer

AU - Nielsen, Jens Christian

AU - Skrubbeltrang, Lotte Stausgaard

AU - Olesen, Jesper Stilling

PY - 2019/6/28

Y1 - 2019/6/28

N2 - Artiklen belyser relationer mellem unge talentfulde atleter og deres trænere. Ved at læse på tværs af interviewmateriale med unge idrætstalenter finder vi tre former for nøglerelationer trænere kan have i talentudviklingen, henholdsvis som gatekeepere, ressourcedistributører og partnere. Analyserne viser, at trænere indtager en nøgleposition i talentudvikling og talentudviklingsmiljøer, hvor de har en central betydning for tilblivelsen af unge talenter. Det diskuteres om den nøgleposition i talentudviklingen også indebærer et etisk ansvar for dem, der ikke kommer gennem gaten, får ressourcer distribueret eller opnår et partnerskab.

AB - Artiklen belyser relationer mellem unge talentfulde atleter og deres trænere. Ved at læse på tværs af interviewmateriale med unge idrætstalenter finder vi tre former for nøglerelationer trænere kan have i talentudviklingen, henholdsvis som gatekeepere, ressourcedistributører og partnere. Analyserne viser, at trænere indtager en nøgleposition i talentudvikling og talentudviklingsmiljøer, hvor de har en central betydning for tilblivelsen af unge talenter. Det diskuteres om den nøgleposition i talentudviklingen også indebærer et etisk ansvar for dem, der ikke kommer gennem gaten, får ressourcer distribueret eller opnår et partnerskab.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 34

SP - 26

EP - 47

JO - Forum for Idraet

JF - Forum for Idraet

SN - 1904-2183

IS - 1

ER -