Turismeudvikling i oplevelsesklynger: Fokus: Skive Kommune 2008-2015

Hans-Peter Kvistgaard, John Hird, Bodil Stilling Blichfeldt

Research output: Book/ReportReportResearch

269 Downloads (Pure)

Abstract

Industriel klyngeudvikling har længe været på den politiske dagsorden i Danmark. Faktisk går tankerne om industriel klyngeudvikling helt tilbage til andelsbevægelsen i 1800-tallet. Men det var først i slutningen af 1990erne, at klynger blev et økonomisk og politisk værktøj til især regional og lokal udvikling. Siden 2013 har Danmark haft et særligt klyngecharter, som definerer principper for samspillet mellem erhvervsorganisationer og klynge- og netværksorganisationer. Turismeklynger derimod er et ret nyt fænomen i Danmark. Nogle steder i Danmark er der tiltag på området, men få har gjort sig konkrete erfaringer med arbejdet med turismeklynger.
Skive Kommune har siden 2008 udviklet turisme og oplevelsesøkonomi ved hjælp af en særlig klyngemodel. Klyngemodellen er den centrale vækstmotor i både Turisme- og oplevelsespolitik 2010-2014 og Turisme- og oplevelsespolitik 2015-2018.
Udover dette forord, Del 1, består artiklen her af 2 dele:
Del 2 er en forskningsbaseret artikel, der
ser på klyngeudvikling generelt og specifikt i forhold til de erfaringer, som Skive Kommune har gjort sig med udvikling af turisme gennem en særlig klyngeindsats. Del 2 fortæller historien om den klyngemodel, som Skive Kommune og en lang række lokale aktører sammen har udviklet, løbende justeret og finpudset, siden de første skitser blev tegnet i 2008. Artiklen slutter af med en række læringspunkter, der både relaterer til den konkrete case – Skive – og generel viden om klyngeudvikling i turisme.
Del 3 er en erfaringsopsamlende artikel, der fortæller historien om en særlig metode til evaluering af Turisme- og oplevelsespolitik 2010-2014. Metoden, som for få i dansk turisme benytter sig af, involverer en række af de interne og eksterne konsulenter, der har udført store dele af udmøntningen af politikken
Original languageDanish
Number of pages16
Publication statusPublished - 2015

Cite this