Udbytte på arbejdsmarkedet

Et spørgsmål om klasse?

Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearch

Abstract

Artiklen beskæftiger sig med den 'direkte' betydning af oprindelsesklasse. Med 'direkte' menes den indflydelse, oprindelesklasse har på arbejdsmarkedsudbytte, kontrolleret for uddannelsesforskelle. Resultaterne viser, at uddannelsesforskelle er langt den vigtigste enkeltfaktor til forklaring af lønforskelle mellem personer med forskellig social baggrund. Halvdelen af lønforskellen mellem børn af ufaglærte og børn af erhvervsledere kan dog ikke forklares med uddannelsesforskelle. Lønforskellen mellem de to grupper er desuden svagt stigende i løbet af den første del af den erhvervsaktive karriere.
Original languageDanish
Title of host publicationLige muligheder for alle : Social arv, kultur og retfærdighed
EditorsNils Holtug, Kasper Lippert-Rasmussen
Number of pages25
Place of PublicationFrederiksberg
PublisherNyt fra Samfundsvidenskaberne
Publication date2009
Pages79-103
ISBN (Print)978-87-7683-020-5
Publication statusPublished - 2009

Cite this

Klausen, T. B. (2009). Udbytte på arbejdsmarkedet: Et spørgsmål om klasse? In N. Holtug, & K. Lippert-Rasmussen (Eds.), Lige muligheder for alle: Social arv, kultur og retfærdighed (pp. 79-103). Frederiksberg: Nyt fra Samfundsvidenskaberne.
Klausen, Trond Beldo. / Udbytte på arbejdsmarkedet : Et spørgsmål om klasse?. Lige muligheder for alle: Social arv, kultur og retfærdighed. editor / Nils Holtug ; Kasper Lippert-Rasmussen. Frederiksberg : Nyt fra Samfundsvidenskaberne, 2009. pp. 79-103
@inbook{e879df7092e911de90ca000ea68e967b,
title = "Udbytte p{\aa} arbejdsmarkedet: Et sp{\o}rgsm{\aa}l om klasse?",
abstract = "Artiklen besk{\ae}ftiger sig med den 'direkte' betydning af oprindelsesklasse. Med 'direkte' menes den indflydelse, oprindelesklasse har p{\aa} arbejdsmarkedsudbytte, kontrolleret for uddannelsesforskelle. Resultaterne viser, at uddannelsesforskelle er langt den vigtigste enkeltfaktor til forklaring af l{\o}nforskelle mellem personer med forskellig social baggrund. Halvdelen af l{\o}nforskellen mellem b{\o}rn af ufagl{\ae}rte og b{\o}rn af erhvervsledere kan dog ikke forklares med uddannelsesforskelle. L{\o}nforskellen mellem de to grupper er desuden svagt stigende i l{\o}bet af den f{\o}rste del af den erhvervsaktive karriere.",
keywords = "oprindelsesklasse, indkomstforskelle, uddannelse",
author = "Klausen, {Trond Beldo}",
year = "2009",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7683-020-5",
pages = "79--103",
editor = "Nils Holtug and Kasper Lippert-Rasmussen",
booktitle = "Lige muligheder for alle",
publisher = "Nyt fra Samfundsvidenskaberne",

}

Klausen, TB 2009, Udbytte på arbejdsmarkedet: Et spørgsmål om klasse? in N Holtug & K Lippert-Rasmussen (eds), Lige muligheder for alle: Social arv, kultur og retfærdighed. Nyt fra Samfundsvidenskaberne, Frederiksberg, pp. 79-103.

Udbytte på arbejdsmarkedet : Et spørgsmål om klasse? / Klausen, Trond Beldo.

Lige muligheder for alle: Social arv, kultur og retfærdighed. ed. / Nils Holtug; Kasper Lippert-Rasmussen. Frederiksberg : Nyt fra Samfundsvidenskaberne, 2009. p. 79-103.

Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearch

TY - CHAP

T1 - Udbytte på arbejdsmarkedet

T2 - Et spørgsmål om klasse?

AU - Klausen, Trond Beldo

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Artiklen beskæftiger sig med den 'direkte' betydning af oprindelsesklasse. Med 'direkte' menes den indflydelse, oprindelesklasse har på arbejdsmarkedsudbytte, kontrolleret for uddannelsesforskelle. Resultaterne viser, at uddannelsesforskelle er langt den vigtigste enkeltfaktor til forklaring af lønforskelle mellem personer med forskellig social baggrund. Halvdelen af lønforskellen mellem børn af ufaglærte og børn af erhvervsledere kan dog ikke forklares med uddannelsesforskelle. Lønforskellen mellem de to grupper er desuden svagt stigende i løbet af den første del af den erhvervsaktive karriere.

AB - Artiklen beskæftiger sig med den 'direkte' betydning af oprindelsesklasse. Med 'direkte' menes den indflydelse, oprindelesklasse har på arbejdsmarkedsudbytte, kontrolleret for uddannelsesforskelle. Resultaterne viser, at uddannelsesforskelle er langt den vigtigste enkeltfaktor til forklaring af lønforskelle mellem personer med forskellig social baggrund. Halvdelen af lønforskellen mellem børn af ufaglærte og børn af erhvervsledere kan dog ikke forklares med uddannelsesforskelle. Lønforskellen mellem de to grupper er desuden svagt stigende i løbet af den første del af den erhvervsaktive karriere.

KW - oprindelsesklasse

KW - indkomstforskelle

KW - uddannelse

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7683-020-5

SP - 79

EP - 103

BT - Lige muligheder for alle

A2 - Holtug, Nils

A2 - Lippert-Rasmussen, Kasper

PB - Nyt fra Samfundsvidenskaberne

CY - Frederiksberg

ER -

Klausen TB. Udbytte på arbejdsmarkedet: Et spørgsmål om klasse? In Holtug N, Lippert-Rasmussen K, editors, Lige muligheder for alle: Social arv, kultur og retfærdighed. Frederiksberg: Nyt fra Samfundsvidenskaberne. 2009. p. 79-103