The Integrated Renovation Process: A Holistic Methodology Towards Nearly Zero Energy Buildings

Nicolas Galiotto

    Publikation: Ph.d.-afhandling

    Abstract

    Bygninger er en af de største slutbrugere af energi. I landene i Den Europæiske Union tegner byggesektoren sig for næsten 40% af det endelige energiforbrug og er samtidig sektoren med det største potentiale for reduktion af energiforbruget og udledning af drivhusgasser. Endvidere er kvalitetskravene til bygninger i dag højere end tidligere. Men nye bygninger har en høj energimæssig ydeevne, har mange bygninger i den eksisterende bygningsmasse stadig en lav energistandard. En omdannelse af den eksisterende bygningsmasse til dagens energimæssige standard kræver dybe eller omfattende energirenoveringer. I de sidste år har kun gennemsnitligt 1% af bygningsmassen i EU-landene gennemgået mindre til moderate renoveringer. For at kunne opfylde målsætningerne for reduktion af det primære energiforbrug og udledning af drivhusgasser i byggesektoren, skal renoveringsindsatsen stige til omkring 2,5%. Desuden skal mindre til moderate energirenoveringer erstattes af dybe og omfattende renoveringstiltag, hvoraf nogle skal føre til næsten energineutrale bygninger. Det er derfor afgørende at overvinde barrierer for renovering og motivere bygningsejere til at investere i omfattende, bæredygtig energirenovering.

    Det vigtigste formål med arbejdet har været at udvikle en holistisk metode, der kan inspirere og vejlede bygherrer og deres projektteams til at nå et højt niveau af bæredygtighed i forhold til social, miljømæssig og økonomisk ydeevne. Forskningstilgangen integrerer flere discipliner, herunder arkitektur, proces, energi og miljøteknik samt økonomi, psykologi og samfundsvidenskab. Den udviklede metode er evolutiv, har potentiale for implementering i stor skala og giver mulighed for en optimal integration af ikke-ekspert beslutningstagere og projektets tilhørende interessenter.

    I denne afhandling præsenteres eksempler på næsten energineutrale parcelhus renoveringer. De mest relevante eksisterende beslutningsstøtte metoder og værktøjer for bæredygtig renovering er kritisk gennemgået og deres anvendelighed i forhold til bæredygtig renovering diskuteret. En multikriterium, kvalitativ og konstruktivistisk analyse- og beslutningsstøttemetode er valgt til videre udvikling. Denne metode er anvendt i forbindelse med renovering af en etagebolig med historisk betydning. På basis af denne metode og erfaringer fra dens anvendelse er der udviklet og præsenteret en ny metode: Den integrerede renovering proces. Denne er anvendt på to parcelhuse.

    Resultaterne fra praksis viste at gennem anvendelse af metoden kunne de fleste videns og informationsbarrierer for bæredygtig renovering af boliger overvindes. Husejerne var bedre integreret i beslutningsprocessen og deres præferencer og immaterielle værdier blev bedre taget i betragtning. De blev opmærksom på og værdsatte de mange fordele, der følger af en bæredygtig renovering og begge husstande var sidst i stand til at vælge det mest favorable renoveringsscenarie for dem. Processen resulterede i holdbare bygninger med en bedre arkitektonisk kvalitet, et væsentligt bedre indeklima og en højere energimæssig ydeevne. For at gøre beslutningsprocessen økonomisk bæredygtig skal den udviklede proces forbedres, og nye værktøjer skal udvikles.
    OriginalsprogEngelsk
    Vejledere
    • Heiselberg, Per Kvols, Hovedvejleder
    • Knudstrup, Mary-Ann, Bivejleder
    UdgivelsesstedAalborg
    Udgiver
    StatusUdgivet - 2014

    Emneord

    • Single-family houses
    • Renovations
    • Nearly zero energy renovations
    • Integrated renovation process
    • Sustainable renovation

    Fingeraftryk

    Dyk ned i forskningsemnerne om 'The Integrated Renovation Process: A Holistic Methodology Towards Nearly Zero Energy Buildings'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

    Citationsformater