Abstract

Blandt arkitekter er der en udbredt opfattelse af, at hensynet til tilgængelighed for personer med funktionsnedsættelse udgør en begrænsning for arkitektens kreative frihed. Opfattelsen er bl.a. næret af, at Bygningsreglementet rummer en række detaljerede målkrav, som skal sikre tilgængeligheden i nyt byggeri.

Denne analyse konfronterer det dilemma, der kan være mellem Bygningsreglementets tilgængelighedskrav og et overordnet ønske om innovation i byggeriet. Spørgsmålet er: Hvordan kan Bygningsreglementet bidrage til en høj grad af tilgængelighed i nybyggeri, samtidig med at reglementet understøtter arkitektonisk nytænkning?

Analysen er baseret på en omfattende, ny empirisk viden om holdninger til og erfaringer med Bygningsreglementets tilgængelighedskrav, kombineret med resultater fra tidligere gennemførte forskningsprojekter.

Konklusionen er, at hvis Bygningsreglementet overgår fra de nuværende målkrav til nye, funktionsbaserede krav vedr. tilgængelighed, vil det kunne medvirke til at ansvarliggøre tegnestuerne i retning af på et tidligt tidspunkt i processen selv at tage stilling til, hvordan tilgængeligheden skal udformes i den specifikke sammenhæng.

Trafik og Byggestyrelsen har rekvireret rapporten som en del af SBi’s myndighedsopgaver inden for universelt design og tilgængelighed i satspuljeperioden 2014-2017.
Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherSBi Forlag
Edition1. udg.
Number of pages86
ISBN (Electronic)978-87-563-1823-5
Commissioning bodyTrafik- og Byggestyrelsen
Publication statusPublished - 29 Dec 2016
SeriesSBI
Number2016:31

Cite this

@book{38cab7af60434cd6b66d9c0e104284e2,
title = "Analyse af de g{\ae}ldende regler om tilg{\ae}ngelighed i Bygningsreglementet",
abstract = "Blandt arkitekter er der en udbredt opfattelse af, at hensynet til tilg{\ae}ngelighed for personer med funktionsneds{\ae}ttelse udg{\o}r en begr{\ae}nsning for arkitektens kreative frihed. Opfattelsen er bl.a. n{\ae}ret af, at Bygningsreglementet rummer en r{\ae}kke detaljerede m{\aa}lkrav, som skal sikre tilg{\ae}ngeligheden i nyt byggeri.Denne analyse konfronterer det dilemma, der kan v{\ae}re mellem Bygningsreglementets tilg{\ae}ngelighedskrav og et overordnet {\o}nske om innovation i byggeriet. Sp{\o}rgsm{\aa}let er: Hvordan kan Bygningsreglementet bidrage til en h{\o}j grad af tilg{\ae}ngelighed i nybyggeri, samtidig med at reglementet underst{\o}tter arkitektonisk nyt{\ae}nkning?Analysen er baseret p{\aa} en omfattende, ny empirisk viden om holdninger til og erfaringer med Bygningsreglementets tilg{\ae}ngelighedskrav, kombineret med resultater fra tidligere gennemf{\o}rte forskningsprojekter.Konklusionen er, at hvis Bygningsreglementet overg{\aa}r fra de nuv{\ae}rende m{\aa}lkrav til nye, funktionsbaserede krav vedr. tilg{\ae}ngelighed, vil det kunne medvirke til at ansvarligg{\o}re tegnestuerne i retning af p{\aa} et tidligt tidspunkt i processen selv at tage stilling til, hvordan tilg{\ae}ngeligheden skal udformes i den specifikke sammenh{\ae}ng.Trafik og Byggestyrelsen har rekvireret rapporten som en del af SBi’s myndighedsopgaver inden for universelt design og tilg{\ae}ngelighed i satspuljeperioden 2014-2017.",
keywords = "bygningsreglement, tilg{\ae}ngelighedskrav i BR, m{\aa}lkrav i BR, anvendelseskategorier for bygninger, modeller for BR-krav om tilg{\ae}ngelighed, brugerforst{\aa}else",
author = "Sidse Grangaard and Frandsen, {Anne Kathrine} and Camilla Ryhl",
year = "2016",
month = "12",
day = "29",
language = "Dansk",
series = "SBI",
publisher = "SBi Forlag",
number = "2016:31",
edition = "1. udg.",

}

Analyse af de gældende regler om tilgængelighed i Bygningsreglementet. / Grangaard, Sidse; Frandsen, Anne Kathrine; Ryhl, Camilla.

1. udg. ed. København : SBi Forlag, 2016. 86 p. (SBI; No. 2016:31).

Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

TY - BOOK

T1 - Analyse af de gældende regler om tilgængelighed i Bygningsreglementet

AU - Grangaard, Sidse

AU - Frandsen, Anne Kathrine

AU - Ryhl, Camilla

PY - 2016/12/29

Y1 - 2016/12/29

N2 - Blandt arkitekter er der en udbredt opfattelse af, at hensynet til tilgængelighed for personer med funktionsnedsættelse udgør en begrænsning for arkitektens kreative frihed. Opfattelsen er bl.a. næret af, at Bygningsreglementet rummer en række detaljerede målkrav, som skal sikre tilgængeligheden i nyt byggeri.Denne analyse konfronterer det dilemma, der kan være mellem Bygningsreglementets tilgængelighedskrav og et overordnet ønske om innovation i byggeriet. Spørgsmålet er: Hvordan kan Bygningsreglementet bidrage til en høj grad af tilgængelighed i nybyggeri, samtidig med at reglementet understøtter arkitektonisk nytænkning?Analysen er baseret på en omfattende, ny empirisk viden om holdninger til og erfaringer med Bygningsreglementets tilgængelighedskrav, kombineret med resultater fra tidligere gennemførte forskningsprojekter.Konklusionen er, at hvis Bygningsreglementet overgår fra de nuværende målkrav til nye, funktionsbaserede krav vedr. tilgængelighed, vil det kunne medvirke til at ansvarliggøre tegnestuerne i retning af på et tidligt tidspunkt i processen selv at tage stilling til, hvordan tilgængeligheden skal udformes i den specifikke sammenhæng.Trafik og Byggestyrelsen har rekvireret rapporten som en del af SBi’s myndighedsopgaver inden for universelt design og tilgængelighed i satspuljeperioden 2014-2017.

AB - Blandt arkitekter er der en udbredt opfattelse af, at hensynet til tilgængelighed for personer med funktionsnedsættelse udgør en begrænsning for arkitektens kreative frihed. Opfattelsen er bl.a. næret af, at Bygningsreglementet rummer en række detaljerede målkrav, som skal sikre tilgængeligheden i nyt byggeri.Denne analyse konfronterer det dilemma, der kan være mellem Bygningsreglementets tilgængelighedskrav og et overordnet ønske om innovation i byggeriet. Spørgsmålet er: Hvordan kan Bygningsreglementet bidrage til en høj grad af tilgængelighed i nybyggeri, samtidig med at reglementet understøtter arkitektonisk nytænkning?Analysen er baseret på en omfattende, ny empirisk viden om holdninger til og erfaringer med Bygningsreglementets tilgængelighedskrav, kombineret med resultater fra tidligere gennemførte forskningsprojekter.Konklusionen er, at hvis Bygningsreglementet overgår fra de nuværende målkrav til nye, funktionsbaserede krav vedr. tilgængelighed, vil det kunne medvirke til at ansvarliggøre tegnestuerne i retning af på et tidligt tidspunkt i processen selv at tage stilling til, hvordan tilgængeligheden skal udformes i den specifikke sammenhæng.Trafik og Byggestyrelsen har rekvireret rapporten som en del af SBi’s myndighedsopgaver inden for universelt design og tilgængelighed i satspuljeperioden 2014-2017.

KW - bygningsreglement

KW - tilgængelighedskrav i BR

KW - målkrav i BR

KW - anvendelseskategorier for bygninger

KW - modeller for BR-krav om tilgængelighed

KW - brugerforståelse

UR - http://sbi.dk/tilgaengelighed/generelt/analyse-af-de-gaeldende-regler-om-tilgaengelighed-i-bygningsreglementet/analyse-af-de-gaeldende-regler-om-tilgaengelighed-i-bygningsreglementet

M3 - Bog

T3 - SBI

BT - Analyse af de gældende regler om tilgængelighed i Bygningsreglementet

PB - SBi Forlag

CY - København

ER -

Grangaard S, Frandsen AK, Ryhl C. Analyse af de gældende regler om tilgængelighed i Bygningsreglementet. 1. udg. ed. København: SBi Forlag, 2016. 86 p. (SBI; No. 2016:31).